A to zagwozdka bo podobno chodzilo o rawy z 30D a tu problem z 20D ? Moze mas zjakas stara wersje RSHootera ?
Pozdrowki
Paweł
A to zagwozdka bo podobno chodzilo o rawy z 30D a tu problem z 20D ? Moze mas zjakas stara wersje RSHootera ?
Pozdrowki
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
Jeżeli by tak było, że format plików jest inny w 20D i 30D to nie byłoby tak łatwo zrobic patch do ACR. Patch polegał na tym, że używano profili z 1, natomiat plugin nie brał pod uwagę, że nie ma na liście obsługiwanych aparatów 30D. Poza tym używałem IVIEW_MP w wersji przed pojawieniem się 30D i miniaturki tworzy poprawnie.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Nie - najnowsza ze stronki i też to samo.Zamieszczone przez Paweł Grabowski
Na forum pixmanteca jest sporo dot. "color issues" - będę musiał przejrzeć to w wolnym czasie - pytam tutaj bo może ktoś spotkał się z takim problemem, wszak wiele osób używa RSP.
Dokładanie taki problem występował dla 30D w wersji RSP 1.0.2, gdy RSP go nie obsługiwał. Dostałem wersję beta tzn. plik RawShooter.exe, który podmieniłem zamiast poprzedniego i wszystko zaczęło działać poprawnie. Spróbuj odinstalować i zainstalować ponownie. O ile tego nie zrobiłeś poprzednio.
Ok - sam sobie odpowiem- może kiedyś komuś się przyda
Poszukałem co nieco na forum Pixmanteca i znalazlem :
http://www.pixmantec.com/forums/show...0&page=4#22760The first image is based on the camera settings, as represented in the embedded JPEG file in the RAW. That is what is viewed until the preview file is created in RSP. The defaults for RSP are "flat" so that you can make of them what you want. Just create a custom appearance, and you can apply it to all of the files (after the previews are made) and they will be as you like. The embedded JPEG that you are viewing first is meant to be "Technicolor" (high saturation and contrast and vivid colors, to appeal to the masses who also turn their bass and treble up on their car stereos and iPods. RawShooter lets you create any type of image look that you want, but by default, it is unprocessed, leaving the detail intact.
Program domyślnie ustawia wszystko na zero - "flat" - stąd spadek nasycenia i kontrastu.
Można sobie ustawić by proces (że tak powiem) "zerowania" był inny poprzez zmianę "processing parameters" wg. własnego gustu. Ustawienie to będzie później dotyczyć wszystkich otwieranych plików.
Tez mam 20D i mi koloruje zdjęcia na zolto.... pomozcie
pzdr.