Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Jaka pralka...?

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Odp: Jaka pralka...?

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dlaczego? Części do Amici są tanie, pralki proste i rozbieralne.
    Cóż, majster który ją miał naprawiać (a majster jest sprawdzony, solidny, uczciwy i nigdy mnie nie naciągnął) powiedział, co dokładnie trzeba by wymienić i ile by to kosztowało. "Co" nie pomnę, bom humanista, ale koszty (z robocizną) oscylowały w okolicach 700 zł, więc zważywszy, że pralka miała 14 lat, a nową kupiłem za trochę ponad 1200…

Ktoś ostatnio liczył że przy przeciętnym użytkowaniu te całe różnice to jest kilkanaście złotych rocznie więc generalnie te analizy energoszczędności można sobie odpuścić.
    Cóż, to było 5 lat temu i dość dokładnie sobie to policzyłem, biorąc pod uwagę (deklarowane przez producentów) zużycie prądu i wody, ceny tych mediów i częstość prania. I wyszło mi, że te 200 zł powinno mi się "zwrócić" w ciut ponad rok. Nie wiem, co to jest "przeciętne użytkowanie", może u nas użytkuje się pralkę ponadprzeciętnie: troje dzieci (już nastolatków), do tego pies i kot… ;-)
    Ostatnio edytowane przez janhalb ; 25-02-2021 o 14:25
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Uprawnienia umieszczania postów