Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
Czemu? chodzi, że coś się lęgnie? Ja regularnie używam programu 90 stopni, więc to pewnie skutecznie większość tego co się lęgnie zabija.
Dokładnie tak. Rozebrałem kilka pralek i to co można znaleźć pod kołnierzem i krzyżakiem przeraża. Później ludzie się dziwią że są alergie i choroby.

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
Opowieści o tym, ile lat dana pralka chodzi, są trochę od czapy - to jest dokładnie to, co w badaniach naukowych określa się jako "dowody anegdotyczne" ;-)

Ja w 2002 r., po przeprowadzce, kupiłem zwykłą, polską Amicę, jeden z prostszych modeli - tylko dlatego, że była akurat na promocji. Chodziła 14 lat bez jednej awarii - i w zasadzie dalej jest sprawna, tyle, że pierze na zimno (nie grzeje, a naprawa już się po prostu nie opłaca).
Dlaczego? Części do Amici są tanie, pralki proste i rozbieralne.

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
A kupując nową pralkę brałem pod uwagę nie tylko opinie w sieci, ale też dane nt. zużycia wody i energii. W efekcie kupiłem Boscha o ponad 200 droższego od tego, co początkowo chciałem kupić, bo obliczyłem, że zużycie jest o tyle mniejsze, że zwróci mi się w rok (troje dzieci w domu…).
Ktoś ostatnio liczył że przy przeciętnym użytkowaniu te całe różnice to jest kilkanaście złotych rocznie więc generalnie te analizy energoszczędności można sobie odpuścić.