Cytat Zamieszczone przez alex1964 Zobacz posta
dzień dobry
jestem posiadaczem zestawu : canon 550d , obiektyw 50 f 1,8 sigma 17-50 f 2,8, i canon 70-00 f4.Myślę o zmianie body i brałem pod uwagę d80 lub coś pełnoklatkowego , oczywiście wszystko używane, czy mógłby ktoś coś doradzić, czy to by było dobre rozwiązanie?, czy rzeczywiście po zmianie aparatu będzie odczuwalna różnica.
dziękuję za info i wszelkie porady
550d to staruszek, więc przejście prawie na wszystko będzie odczuwalne, oczywiście pod warunkiem że będzie później wydane. 80d to bardzo dobry aparat i tu róznica będzie moim zdaniem znaczna, bo jest znacznie nowszy i również o klasę wyżej od 550d. Jednak jak kolega wyzej pisze dziś raczej inwestuje się w bezlusterkowce. Nie wiem ile w sumie chcesz wydać? ale na poziomie 80d jest chyba wciąż dostępny Canon m6 ewentualnie jak koniecznie musisz mieć wbudowany wizjer to szukaj Canon m5. Obecnie popularnym modelem z takich tańszych Canona jest m50. Też przebije 550d mimo że to podobna klasa. Dostępny jeszcze jako nowy za ok. 2600-2700zł bez obiektywu, ale z adapterem na obiektywy lustrzankowe. Mógłbyś więc pozostać przy obecnie stosowanych szkłach.