Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Canon EOS 5D + ...

Noctis
    Guest

Domyślnie Canon EOS 5D + ...

Witam,
    niedługo kupuję Canona EOS 5D, przeczytałam już wszystkie wątki dotyczące 5D na tym forum i mam problem z doborem obiektywu. Chodzi o to, że jestem biedną studentką i w momencie zakupu 5D+Speedlite 580EX nie będzie mnie stać na obiektyw za większą sumę niż 3000zł. Teraz w sumie jedną Lką na, którą mnie stać jest 24-105. Ale czy jest sens kupować 24-105 jako szkło "przejściowe"? W okolicach listopada chciałabym kupić CANON EF 14 f/2.8 L USM, więc może teraz zamiast 24-105 na te pięć miesięcy wystarczyłyby mi dwa Tamrony? Jedna stałka i drugi zoom? Sama już nie wiem co robić.
    Byłabym wdzięczna za wszelkie sugestie, pozdrawiam.

Domyślnie

ja bym bral 24-105 bo w kicie z 5d jest tanszy zdaje sie niz osobno
    ps 24-105 jako przejsciowy obiektyw ??? hmm to jest doskonaly spacer zoom do niego 14 + tele w przyszlosci i fajny zestaw bedzie

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Noctis
    Witam,
    niedługo kupuję Canona EOS 5D, ... jestem biedną studentką ...W okolicach listopada chciałabym kupić CANON EF 14 f/2.8 L USM, ...

Jestem niezmiernie ciekawy, co kupują bogaci studenci?;-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Noctis
    Guest

Domyślnie

"Przejściowy" w tym sensie, że skoro za pięć miesięcy mam zamiar sobie kupić lepszą lkę od 24-105, to po co mi ona wtedy? Źle to ujęłam, bo lepsza to pojęcie względne... po prostu napaliłam się strasznie na CANON EF 14 f/2.8 L USM - i wydaje mi się, że przy tym szkle posiadanie 24-105 jest zbędne. Oczywiście mogę się mylić... Zastanawiałam się dlatego czy zamiast 24-105 nie wziąść przykładowo: Tamrona 28-75 + Canona 85 f/1.8.

Jestem niezmiernie ciekawy, co kupują bogaci studenci?
    Hehe Eos-1DS ? Poza tym ja naprawdę jestem biedna, a 5D to tylko dzięki uprzyjemości Ojca mego będę miała.

Domyślnie

No to moze choc slowo do jakiej fotografi ma byc uzywany ten aparat, bo 14 mm to dosyc egzotyczna ogniskowa
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ale o co ci konkretnie chodzi? co zamierzasz fotografowac... czy masz jakies inne obiektywy? czy to bedzie twoja pierwsza lustrzanka? w dodatku cyfrowa...

poza tym nie porownuj roznych zakresow ogniskowych ;-)

Domyślnie

hmmm przy posiadaniu 14 mm 24-105 zbedne ???????????????????????????????? hmmm jak dlugo robisz zdjecia ??
    14 mm na full frame jest bardzo szerooko i ciezko nad tym zapanowac

Domyślnie

a najlepiej napisz jakiego rodzaju zdjecia chcesz robic...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Noctis
    "...napaliłam się strasznie na CANON EF 14 f/2.8 L USM - i wydaje mi się, że przy tym szkle posiadanie 24-105 jest zbędne. Oczywiście mogę się mylić...
    Mylisz sie, chyba nawet ogromnie, a wręcz wygląda na to, że błądzisz w głębokich ciemnościach.
    Czy zdajesz sobie sprawę jaką perspektywę daje 14mm na pełnoklatkowej matrycy?
    Cały wątek wygląda na marną prowokację.
    Napisz poważnie jakie masz doświadczenia w fotografii, czym fotografowałaś do tej pory, jakie tematy preferujesz, wtedy bedziemy mogli coś doradzić.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 02-06-2006 o 09:48
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Noctis
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski
    No to moze choc slowo do jakiej fotografi ma byc uzywany ten aparat, bo 14 mm to dosyc egzotyczna ogniskowa
    Krajobrazy i egzotyczne portrety.

Mylisz sie, chyba nawet ogromnie, a wręcz wygląda na to, że błądzisz w głębokich ciemnościach.
    Czy zdajesz sobie sprawę jaką perspektywę daje 14mm na pełnoklatkowej matrycy?
    Mniej więcej, ale w ciasnych pomieszczeniach się powinien sprawdzić no i w krajobrazach wyżej wspomnianych.
    Co do tego od jak dawna fotografuję hm jakoś 2 lata, z przerwą półroczną po kradzieży 20D.

Fotografuję głównie krajobrazy, często również portrety no i często będę w Indiach, więc chciałabym mieć też coś uniwersalnego, co sfotografuje zarówno człowieka na ulicy jak i zachód słońca
    I nie jest to prowokacja żadna.
    Ostatnio edytowane przez Noctis ; 02-06-2006 o 09:50

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów