To złe podejście.Zamieszczone przez Noctis
Wycieczka z większym pradopodobieństwem dostarczy ciekawych zdjęć i doświadczeń, lepszy sprzęt - niekoniecznie.
To złe podejście.Zamieszczone przez Noctis
Wycieczka z większym pradopodobieństwem dostarczy ciekawych zdjęć i doświadczeń, lepszy sprzęt - niekoniecznie.
Bez przesady 24-105 to swietny imo obiektyw, zreszta sam sprzedaje swojego 28-70 L aby zmienic na mlodsza eLkeZobacz sobie galerię tego gościa Indie + 5d + 24-105 ....
Uwierzcie mi, że macie zły obraz mojej osoby. Nie mam własnego samochodu, żyje z rodzicami w 2pokojowym mieszkaniu, a że lubię fotografować i Ojciec o tym wie, postanowił mi kupić pożądny sprzęt, bo na elektronikę nigdy nie żałował, być może stad to 2pokojowe mieszkanieZamieszczone przez zanussi
To, że stać kogoś na 5D nie znaczy od razu, że posiada Audi i domek z basenem
![]()
słuchaj Noctis... rób jak najlepsze foty.... nie zwalisz później wina na sprzęt, że zły, że nie da sie w słabych warunkach itp... radzę Ci jednak przed wyjazdem dobrze poznać aparat i jego ogromne możliwości... ja po kupnie 24-105 już bym się nie omieniał i nie rozmieniał na drobne 24-70.... szkoda kasy... 24-105 to szkło w sam raz do poróżowania - w większości przypadków Ci wystarczy a światło 4 zrekompensujesz sobie możliwością bezstresowego focenia na czułościach 800-1000 iso
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Diego: widziałam kiedyś zdjęcia z Indii 5D+24-70, były niesamowite, ale te w niczym nie są gorsze. Bardzo Ci dziękuję za tego linka... jestem pod ogromnym wrażeniem.
Zanussi: Eh pewnie masz rację. Po prostu naczytałam się różnych opinii na temat 24-105 - jedni byli zadowoleni, drudzy nie, dlatego myślałam o 24-70. Ale skoro mówicie, że takie dobre i po tej galerii z Indii faktycznie widzę, że tak jest, kupię je i pewnie będę zadowolona![]()
gwoździu - no i co? jeśli ojciec tej dziewczyny chce jej kupić dobry aparat i jest co do swojej decyzji przekonany więc chyba nie trzeba teraz mącić w głowie.... 5D to naprawdę super sprzęt i ktoś kto mówi, ze nie chce tego aparatu bo coś tam po prostu jest nie szczery.... ktoś kto nie miał okazji pofotografoiwać tym sprzętem nie ma zielonego pojęcia co moze 5D.... ja mam pewne doświadczenie z FF (1ds, 5D) i nigdy przenigdy nie wrócę juz do cropa jako podstawowej puszkiZamieszczone przez gwozdzt
No i nicZamieszczone przez zanussi
![]()
Czy ja coś napisałem, żeby nie kupować 5D?
Chodziło mi o to, żeby nie kombinować, co by tu jeszcze lepszego kupić niz 5D, bo wtedy chyba trzeba by powoli myśleć o średnim formacie :-)
Aha Nocitis, jedna sprawa : waga. Sproboj sie z zestawem 24-70+5d i zobacz czy bedzie Ci sie chcialo takie cos co chwila wyciagac z plecaka, nosic, uzywac caly dzien.... czy te ~2,3 kg nie zniecheca to to fotografowania; np. ja w fotografii tego typu cenie sobie wagę / uniwersalność / jakość dokładnie w takiej kolejności.![]()
Diego: wiem, że to śmiesznie zabrzmi, ale ... ja mam strasznie małe dłonie. Mam trochę znajomych płci żeńskiej i żadna nie ma tak małych dłoni jak ja. Samo 5D waży 810g a 24/105 670 to razem daje 1,48kg z tym sobie chyba jeszcze dam radę, z 24-70 mogłoby być to uciążliwe..
a powiem Ci szczerze, ze sam średni format nie jest już niczym szczególnym bez bardzo dobrego skanu.... ale to są już koszta no i fotografia podróżnicza w kosztach wygląda mniej więcej tak - 1/3 bilet i pobyt: 2/3 materały i obróbkaZamieszczone przez gwozdzt
![]()