Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Canon EOS 5D + ...

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Noctis
    po prostu napaliłam się strasznie na CANON EF 14 f/2.8 L USM - i wydaje mi się, że przy tym szkle posiadanie 24-105 jest zbędne.
    Ja bym się tak na eLkę 14/2.8 nie napalał - poszukaj sobie na forum, bo kolega Snowboarder miał, o ile dobrze pamiętam, okazję testować to szkło z 5D i wypadło marnie.
    Poza tym jakoś nie widać logiki w stwierdzeniu, że 14mm zastąpi uniwersalnego zooma :-) Powiem więcej (bez obrazy) - to idiotyczne stwierdzenie :-)
    Sven napisał konkretne rozwiązanie: 16-35/2.8 + 24-105/4 i zestaw jest git. A jak chcesz stałkę świetnie performującą z FF, to kup eLkę 35 mm.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Domyślnie

hehe ja juz schudlem 5 kg ) ale chyba kupie 24-105 w tym m-cu

Noctis
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Ja bym się tak na eLkę 14/2.8 nie napalał - poszukaj sobie na forum, bo kolega Snowboarder miał, o ile dobrze pamiętam, okazję testować to szkło z 5D i wypadło marnie.
    Szkoda, że już się zdjęcia nie pokazują z tego testu, ale po przeczytaniu całego wątu stwierdzam, że faktycznie nie warto.

Poza tym jakoś nie widać logiki w stwierdzeniu, że 14mm zastąpi uniwersalnego zooma :-) Powiem więcej (bez obrazy) - to idiotyczne stwierdzenie :-)
    Myślałam, że jak kupię Tamrona jako zooom i bedę miała 14stkę to będę miała i uniwersalny i idealny krajobrazowy - pomyliłam się.

Sven napisał konkretne rozwiązanie: 16-35/2.8 + 24-105/4 i zestaw jest git. A jak chcesz stałkę świetnie performującą z FF, to kup eLkę 35 mm.
    Na początek kupię 5D z 24-105/4, potem zobaczę co dalej

Cytat Zamieszczone przez alx_80
    hehe ja juz schudlem 5 kg ) ale chyba kupie 24-105 w tym m-cu
    Jednym słowem, warto było

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Noctis
    Wybaczcie, że nie znam się na fotografii na tyle na ile powinnam jako przyszły użytkownik 5D. Kupię w takim razie 24-105 z 5D a w przyszłości: CANON EF 24-70 mm f/2.8 L USM zamiast ezgotycznej 14.

Do 20D miałam 18-55, nie nacieszyłam się nim zbyt długo.
    To po co brać 24-105, a następnie zamieniać na 24-70/2.8. Lepiej od razu kup to drugie, moim zdaniem lepsze szkło - tym bardziej do FF.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    To po co brać 24-105, a następnie zamieniać na 24-70/2.8. Lepiej od razu kup to drugie, moim zdaniem lepsze szkło - tym bardziej do FF.
    No co ty! Przecież napisane było wyraźnie - "biedna studentka" ;-), więc kolejny miesiąc głodówki, żeby dozbierać do 24-70 L, może okazać się już nie do przejścia ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Noctis
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Ponieważ 5D będę miała za niecały miesiąc i muszę się zdecydować na jakieś szkło. W Lipcu jadę do Indii i chciałabym zabrać ze sobą 5D, a na co mi 5D bez obiektywu ? Niestety to nie działa na zasadzie, miesiąc poczekam i będzie mnie stać na zakup 24-70, 24-70 mogę kupić dopiero w listopadzie. Więc pozostaje mi kupić teraz 24-105, potem ew. sprzedać i kupić 24-70.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No co ty! Przecież napisane było wyraźnie - "biedna studentka" ;-), więc kolejny miesiąc głodówki, żeby dozbierać do 24-70 L, może okazać się już nie do przejścia ;-)
    Jak szaleć to szaleć :-). A tak poważnie to IMHO nie ma sensu robić takich "sztuk" z zamianą tych szkieł, za duża strata. Lepiej raz a dobrze (czyt. taniej).
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

5D, eLki, wyjazd do Indii - idealnie to wszystko się wpasowuje w charakterystyką "biednej studentki" ;-) Tak się zastanawiam czy nie rzucić pracy i nie zostać znowu "biednym studentem" ;-)

Noctis
    Guest

Domyślnie

5D, eLki, wyjazd do Indii - idealnie to wszystko się wpasowuje w charakterystyką "biednej studentki" ;-) Tak się zastanawiam czy nie rzucić pracy i nie zostać znowu "biednym studentem" ;-)
    ale z drugiej strony gdybym była bogatą studentką to by mnie było stać na 5D+24-70, a nie stać mnie i jedynym wyjściem jest ta zamiana w listopadzie, trudno, stracę na tym, ale nic innego mi nie pozostaje.
    A w Indiach mam rodzinę, więc to nie jest wycieczka z biurem podróży za 10 000zl, bo gdyby była to bym wolała z niej zrezygnować i kupić sobie lepszy sprzęt.
    Miałam nadzieję, że przy wejściu na rynek D200, 5D stanieje mimo, że to dwie różne bajki ale niestety się tak nie stało.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Budny. Czasy się zmieniają i nie powinno już dziwić, że ludzi stać na to czy tamto. Są studenci, którzy nie maja na chleb, i są tacy, którzy nie mają na 1dsMII... to chyba dobrze, że są także Ci drudzy... z resztą jakie to ma znaczenie.... ja tam się cieszę, że dziewczyna chce fotografować a nie jeździć w kółko po mieście swoim nowym Audi TT czy czym tam kolwiek....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów