Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Turystyka 7D Mark II czy 5D Mark IV

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Domyślnie Odp: Turystyka 7D Mark II czy 5D Mark IV

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Serio podziwiam tych, którzy uważają R za aparat lepszy od 5dIV. Głównie to podziwiam działy marketingu firm foto.
    Co takiego wprawia Cię w ten zachwyt?
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Co takiego wprawia Cię w ten zachwyt?
    Umiejętność wmówienia użytkownikom, że aparat znacząco tańszy w produkcji jest droższy i lepszy. Podobnie jak podziwiam producentów samochodów, którzy skutecznie przekonali nabywców, że auto z silnikiem 1,1 jest zdecydowanie lepsze od tego z 1,8.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Umiejętność wmówienia użytkownikom, że aparat znacząco tańszy w produkcji jest droższy i lepszy. Podobnie jak podziwiam producentów samochodów, którzy skutecznie przekonali nabywców, że auto z silnikiem 1,1 jest zdecydowanie lepsze od tego z 1,8.
    OK.
    Miałem 5D4 i mam R. Dla mnie ten ostatni jest lepszy: autofocus i gibany ekran.
    Masz może jakieś dane dotyczące kosztów producji tych dwóch puszek?
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Lepsze/gorsze to rzecz preferencji, jedni mają takie drudzy inne, ciężko z tym dyskutować. Natomiast twierdzenie, że coś co kosztuje 7k z hakiem jest droższe niż coś co kosztuje 10k z hakiem naprawdę ciężko jest obronić.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Lepsze/gorsze to rzecz preferencji, jedni mają takie drudzy inne, ciężko z tym dyskutować. Natomiast twierdzenie, że coś co kosztuje 7k z hakiem jest droższe niż coś co kosztuje 10k z hakiem naprawdę ciężko jest obronić.
    Ale mam nadzieję, że pamiętasz po ile R i RP chodziły przed premierami R6 i R5? I nie piszę tu o cenie wyjściowej po ukazaniu się r-ki, ale o fakcie że zwyczajnie przez długi czas kosztowała przynajmniej tyle samo, co 5dIV. A w produkcji jest tańsza niewątpliwie.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Ale mam nadzieję, że pamiętasz po ile R i RP chodziły przed premierami R6 i R5? I nie piszę tu o cenie wyjściowej po ukazaniu się r-ki, ale o fakcie że zwyczajnie przez długi czas kosztowała przynajmniej tyle samo, co 5dIV. A w produkcji jest tańsza niewątpliwie.
    R-kę kupiłem w grudniu 2018, taniej o 3,5k PLN od 5DIV. Chciałem mieć tą matrycę a do bezlustra wcale mnie nie ciągnęło ze względu na nachalny i wulgarny marketing jednego z producentów.
    R-ka jest z pewnością prostsza mechanicznie i pewnie tańsza w produkcji. Ma też mniej wymagającego adresata niż 5DIV.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    R-kę kupiłem w grudniu 2018, taniej o 3,5k PLN od 5DIV. Chciałem mieć tą matrycę a do bezlustra wcale mnie nie ciągnęło ze względu na nachalny i wulgarny marketing jednego z producentów.
    R-ka jest z pewnością prostsza mechanicznie i pewnie tańsza w produkcji. Ma też mniej wymagającego adresata niż 5DIV.
    W grudniu 2018 5dIV można było kupić za 10.500-11.000 pln. Kupiłeś wtedy R za mniej niż 8.000? Jeżeli tak, to myliłem się. Generalnie absolutnie nie mam nic do R, bo mimo wszystko to canon :-) To, że mi ML nie odpowiada jest kompletnie nieistotne. Niemniej uważam, że ceny bezlusterkowców versus dslr i versus domniemany znacząco niższy koszt produkcji, są absurdalne i mają zwyczajnie pokryć straty na spadającym rynku. Można też oczywiście podejść do tego od drugiej strony -> aktualnie wysokie ceny ML determinowane są niższą sprzedażą aparatów w ogóle i przy zakładanym niskim poziomie sprzedaży cena jednostkowa ma pokrywać większy % kosztów. Tyle, że generalnie zjadające aparaty telefony też do taniejących nie należą. Wniosek zaś, że elektronika wraz z rozwojem technologicznym drożej jakby przeczy zdrowemu rozsądkowi. To samo z cenami dzieje się przecież na rynku komputerów. Dla mnie wniosek jest jednak jasny -> producenci nas rżną :-)

Uprawnienia umieszczania postów