Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: [sal] - moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie [sal] - moje zdjęcia

Wrzuciłem swoją pierwszą jako taką galerię (dzięki Vitez za uwagi) - z kociej wystawy
    http://hell.pl/sal/pics/2004-10-10-wystawa-pzf/
    Zdjęcia ogólnie były do bani, bo robiłem je na zafixowanym Av i rozjasniałem w PS-ie.
    Za tydzień kolejna wystawa, więc mam nadzieję, że pójdzie lepiej.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jeżeli mogę mieć taką małą uwagę, to te zdjęcia kotów za kratkami (Viteza też) są dla mnie koszmarne. Bez obrazy tylko, ale osobiście nie widzę sensu pokazywania tego...

Aha - i chodzi mi generalnie o widok zwierzaka za kratami a nie o jakiekolwiek kwestie technicze.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Bez obrazy tylko, ale osobiście nie widzę sensu pokazywania tego...
    Cóż. Niestety jest to obowiązek hodowcy, aby kot w czasie wystawy przebywał w klatce. Zapewne gdyby można było dokonać oceny sędziowskiej bez tego - wielu ludzi by tak robiło. Nie zawsze jest natomiast możliwość wyciągnięcia kota z klatki, szczególnie jeśli jest zestresowany. Jeśli kogoś to w jakikolwiek sposób uraża, to nikt go nie zmusza do oglądania takich zdjęć. Chodzi o przedstawienie różnych ras kotów i tylko tyle.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aha - i chodzi mi generalnie o widok zwierzaka za kratami a nie o jakiekolwiek kwestie technicze.
    Jesli na wystawy nie chodzisz to i zdjec z nich nie powinienes ogladac. A i na zdjeciach to lepiej widac bo kraty mocno rozmazane, a na wystawie - pewnie serce by ci sie pokroilo.
    Ale bez obawy - koty sa za kratkami tylko ok 4 godz dziennie, czesto wyciagane na zewnatrz, wyglaskiwane, rozpieszczane - ogolnie nie jest im zle... co zreszta ze zdjec widac - bardzo malo smutnych pyszczkow (u mnie tylko jeden persik smutny bo ma taka urode - skierowane ku dolowi oczka ).

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Teraz co do samej galerii:

Ogolnie: milo by bylo gdyby klikniecie na zdjecie przenosilo do nastepnego (opcja w Arlesie - Image link: next image)
    Poza tym strasznie widac uzycie lampy (np 39 - aua) - to przez to 1/200 (cienie, brak tla, odblaski w oczach, zamglone oczy itp)

2 - uszko
    4 - nieostre i kadr nijaki
    7 - lapki
    12 - tajski a nie syjamski :P (ewentualnie syjam starego typu)
    13 - kadr do bani i lapki ciachniete... (sproboj kiedys pionowo robic? )
    32 i 33 - lapki
    35 - do ciachniecia
    dalej wiecej poucinancyh ale juz mi sie nie chce wymieniac (sam pewnie tez mam jakies pociachane)...

Co do kadrowania - rob szeroko (wiem, 50tka czyli 80tka ciezko - ale sie da, ewentualeni rob kitem na 5.6)... masz 6 megapikseli - robisz szeroko tak by caly kot na pewno sie zmiescil, potem ciachasz z zachowaniem proporcji (w Photoshopie da sie ustawic docelowe wymiary i proporcje, ja ustawiam 10x15 i 300dpi) tak by kadr byl ciekawy, kot nie ciachniety, ja np bardzo czesto z ujecia pozioego ciacham do pionowego z samym pyszczkiem kota.
    Co do lampy to juz pewnie wiesz: przyslona 4, slowsync a nie 1/200, w kitowcu 5.6 i dzialke wyzsze ISO. Jesli na 4.0 dobiera zbyt dlugie czasy (1/50 i dluzej) to iso 800 lub 1600 , pozniej crop BEZ wyostrzania, pozniej zmniejszenie BEZ wyostrzania (ja zmniejszam IrfanView), pozniej na juz zmniejszonych NeatImage z wyostrzaniem.
    Wyostrzenie oryginalu spowoduje zwiekszenie szumow, odszumianie oryginalow za dlugo trwa, wyostrzenie po zmniejszeniu rowniez zwiekszy szumy i artefakty spowoduje, dopiero wyostrzenie NeatImage'owe po odszumieniu (opcja odszumiania: filter and sharpen) jest calkiem ladna. Jesli ktores zdjecie do odbitki to oryginal rowniez filter and sharpen.

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Teraz co do samej galerii:
    Ogolnie: milo by bylo gdyby klikniecie na zdjecie przenosilo do nastepnego (opcja w Arlesie - Image link: next image)
    Cenna uwaga. Co prawda nadal nie mogę doprowadzić Arlesa do takiego stanu jak bym chciał, ale to kwestia czasu i posiedzenia przy nim trochę
    Poza tym strasznie widac uzycie lampy (np 39 - aua) - to przez to 1/200 (cienie, brak tla, odblaski w oczach, zamglone oczy itp)
    ...
    dalej wiecej poucinancyh ale juz mi sie nie chce wymieniac (sam pewnie tez mam jakies pociachane)...
    No tak. O kadrowaniu już rozmawialiśmy, ale i tak starałem się wybierać te mniej pocięte i wyszło jak wyszło
    Co do kadrowania - rob szeroko (wiem, 50tka czyli 80tka ciezko - ale sie da, ewentualeni rob kitem na 5.6)...
    Dzięki za wszystkie rady. Przeczytałem, mam nadzieję, że zrozumiałem Efekty sprawdzimy już za tydzień (tylko o ile pamiętam na SGGW jest ciasno i mało światła )

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    o ile pamiętam na SGGW jest ciasno i mało światła
    Jak bedzie ciemno to ja zamierzam f 4.0, iso1600 , Av ze slowsync a pozniej Neat.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jesli na wystawy nie chodzisz to i zdjec z nich nie powinienes ogladac. A i na zdjeciach to lepiej widac bo kraty mocno rozmazane, a na wystawie - pewnie serce by ci sie pokroilo.
    Otóż to. Zdjęcia jak rozumiem prezentujecie szerszej widowni a nie miłośnikom kotów których może ten widok by nie raził... Gdzieś powinniście zaznaczać że to tylko dla uczęszczających na wystawy... Niemniej jednak fotograficznie te zdjęcia plasują się głęboko poniżej zera, IMHO oczywiście
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Gdzieś powinniście zaznaczać że to tylko dla uczęszczających na wystawy...
    Jeśli ktoś nie rozumie informacji, że to zdjęcia z wystawy kotów, to chyba ma problem sam ze sobą, ewentualnie ze zrozumieniem tekstu pisanego. Nie zamierzam dawać informacji jak dla debili.
    Niemniej jednak fotograficznie te zdjęcia plasują się głęboko poniżej zera, IMHO oczywiście
    To też jakaś opinia. Jednakże jakoś bardzo zdziwiony nie jestem Twoją wypowiedzią...

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Gdzieś powinniście zaznaczać że to tylko dla uczęszczających na wystawy...
    Jeśli ktoś nie rozumie informacji, że to zdjęcia z wystawy kotów, to chyba ma problem sam ze sobą, ewentualnie ze zrozumieniem tekstu pisanego. Nie zamierzam dawać informacji jak dla debili.
    Spodziewałem się takiego zachowania... Widzę już zalążki kółka wzajemnej adoracji...
    Dla mnie ROTFL, typowe dla miszczów obiektywu że na każdą minimalną krytykę odpowiadają bluzgami zamiast wyciągnąć z niej wnioski. Wystawiasz zdjęcia to się licz że ktoś się o nich wypowie.
    Dla mnie EOT, dopóki nie będziesz potrafił zrozumieć że takiezdjęcie nie posiada żadnej estetyki tylko będziesz się inetresował uwagami na temat naświetlania z lampą i softboxem, to się tylko w rozwoju fotograficznym będziesz posuwał do tyłu. Życzę powodzenia w fotografowaniu kotków. Spytaj w NG czy nie chcą tych zdjęć
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów