Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Jakie body lub system po EOSie 1100d?

Mieszany widok

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Odp: Jakie body lub system po EOSie 1100d?

Dziękuję serdecznie za dotychczasowe opinie - skłaniam się w tej chwili do zakupu Eosa M50 z kitem i dodatkowym 22mm/2. Przejrzałem testy tych obiektywów i myślę, że na moje potrzeby wystarczą, a są nawet dostępne takie zestawy w sklepach (aparat + te dwa szkła) w cenie nieco poniżej 3,5 tys. Skłaniam się też ku zakupowi adaptera i wykorzystaniu Canonowskiej 50/1.8 II, której używałem wcześniej, ewentualnie wymiany na nowszą '50' kiedy ta się rozsypie.

Dziękuję za podpowiedzi

Miasto
    Zielona Góra

Dobry wieczór wszystkim! Odgrzeję założony przeze mnie temat - po przymiarce do EOSa M50 i kilku innych bezlusterkowców stwierdziłem, że brakuje "chemii" i zostaję przy lustrzankach. Okazuje się, że przy moich sporych dłoniach taki EOS 1100d/1200d jest dla mnie aparatem wystarczająco kompaktowym

Zdecydowałem, że zostaję w systemie EF-S. Już nawet zakupiłem naleśnik 24mm/2.8 i jestem całkiem zadowolony, ale body muszę zmienić na nowsze. Biorę pod uwagę nowe serie trzycyfrowe lub używane dwucyfrowe. Zaciekawiło mnie prawie 4000 punktów AF w trybie LV w EOSie 250d (wydaje mi się, że w połączeniu z ekranem dotykowym żona byłaby zadowolona z pstrykania swoich flatlayów na insta), ale niestety nigdzie tego aparatu nie mogę "pomacać". Z kolei seria 800d ma 45 krzyżowych punktów AF, co robi niezłe wrażenie.

Na czym mi zależy:
    - odchylany, dotykowy ekran
    - wifi z możliwością przesyłania zdjęć na iPhone/iPad
    - matryca lepsza niż 12mp/18mp
    - AF, na którym można polegać przynajmniej przy statycznych scenach

Na czym mi w ogóle nie zależy:
    - szybkie zdjęcia seryjne
    - lampa błyskowa/współpraca z oświetleniem studyjnym

Czy ktoś ma porównanie np. EOSów z serii 200/250d z serią 750/760d lub 800d? Na body chcę przeznaczyć do 3.000zł

Z góry dziękuję!

Cytat Zamieszczone przez ejnoej Zobacz posta
    Dobry wieczór wszystkim! Odgrzeję założony przeze mnie temat - po przymiarce do EOSa M50 i kilku innych bezlusterkowców stwierdziłem, że brakuje "chemii" i zostaję przy lustrzankach. Okazuje się, że przy moich sporych dłoniach taki EOS 1100d/1200d jest dla mnie aparatem wystarczająco kompaktowym

Zdecydowałem, że zostaję w systemie EF-S. Już nawet zakupiłem naleśnik 24mm/2.8 i jestem całkiem zadowolony, ale body muszę zmienić na nowsze. Biorę pod uwagę nowe serie trzycyfrowe lub używane dwucyfrowe. Zaciekawiło mnie prawie 4000 punktów AF w trybie LV w EOSie 250d (wydaje mi się, że w połączeniu z ekranem dotykowym żona byłaby zadowolona z pstrykania swoich flatlayów na insta), ale niestety nigdzie tego aparatu nie mogę "pomacać". Z kolei seria 800d ma 45 krzyżowych punktów AF, co robi niezłe wrażenie.

Na czym mi zależy:
    - odchylany, dotykowy ekran
    - wifi z możliwością przesyłania zdjęć na iPhone/iPad
    - matryca lepsza niż 12mp/18mp
    - AF, na którym można polegać przynajmniej przy statycznych scenach

Na czym mi w ogóle nie zależy:
    - szybkie zdjęcia seryjne
    - lampa błyskowa/współpraca z oświetleniem studyjnym

Czy ktoś ma porównanie np. EOSów z serii 200/250d z serią 750/760d lub 800d? Na body chcę przeznaczyć do 3.000zł

Z góry dziękuję!
    Cześć, a nie wolałbyś systemu EF? Za 3tyś zł to możesz już kupić Canon 5d mark iii. A to jest już pełna klatka

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Jakie body lub system po EOSie 1100d?

Cytat Zamieszczone przez Dominik_z_Polski Zobacz posta
    Cześć, a nie wolałbyś systemu EF? Za 3tyś zł to możesz już kupić Canon 5d mark iii. A to jest już pełna klatka
    Jeśli @ejnoej zamierza korzystać z dobrodziejstw Live view Focus w Canonie 250D (a zamierza , bo było o tym napisane https://www.canon-board.info/threads...=1#post1421146) to ja odradzałbym zakup Canona 5D III, który jest cały czas doskonałym aparatem ale LV w nim to działa dosłownie: "trzy godziny później" , można zasnąć zanim na LV w 5D III cokolwiek wyostrzy. Równie dobrze można powiedzieć, że LV w 5D II i 5D III po prostu nie istnieje i polecanie komuś 5D III w kwestii obracanego ekranu z używalnym LV nie jest dobrym pomysłem. Do wszystkich innych zastosowań poza używaniem LV to 5D III sprawdzi się idealnie (o ile ktoś nie miał wcześniej do czynienia z Eye AF).

Ostatnio edytowane przez candar ; 12-03-2021 o 10:45
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Odp: Re: Odp: Jakie body lub system po EOSie 1100d?

Oczywiście, że myślałem o pełnej klatce, ale uważam że nie wykorzystam jej potencjału, a taki 5d/6d to kawał maszyny w porówananiu z 200d/250d.
    Na pewno będę używał LV, a w 1100d już irytuje mnie mała prędkość jego działania, poza tym ekran jest beznadziejny i często dopiero na komputerze jestem w stanie stwierdzić, czy aparat wyostrzył poprawnie. Będę jednak również korzystał z wizjera optycznego i dlatego rozważam też np. 77d lub 80d, choć ten ostatni to już chyba kres mojego budżetu.

W 250d intryguje mnie świetny tryb LV z dual pixel, bezproblemowe przesyłanie plików bezprzewodowo i kompaktowe wymiary. Nie miałem jednak okazji używać ani 200d ani 250d i nie wiem co sądzić o tym starym 9-polowym AF, czy będzie on dokładnie taki sam jak w 1100d/1200d czy coś poprawili? Szwagierka ma EOSa 100d i mam wrażenie że AF działa dużo szybciej niż u mnie, choć też ma 9 pól - ostrzy szybko nawet z 50mm/1.8 II, który u mnie lubi się pobujać tam i z powrotem. W ogóle opłaca się kupować coś z serii XXd jako aparat "na ulicę", na podróż i do domu?

Uprawnienia umieszczania postów