Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Jaki masywny statyw?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Jaki masywny statyw?

Statyw kupuje/wybiera się poto by mieć nierozmyte zdjęcia

Technologia stabilizacji (aparat/obiektyw) jest teraz bardzo skuteczna i dalej się rozwija
    No i dochodzi rozwój AI np. w Topaz Photo AI, jestem pod wrażeniem efektów funkcji wyostrzania

Mam dosyć stary system (A7R3, obiektywy, gitzo) w którym przy foto na statywie :
    - przy stabilnym podłożu, bez drgań, bez wiatru mam ostość zdjęć taką samą przy zał i przy wył stabilizacji
    - przy drganiu podłoża (droga, pomost,..) i przy wietrze "widocznie" lepsze są wyniki przy zał stabilizacji.
    Mam więc włączoną "na stale"

Myślę że sens stosowania ciężkich/stabilny statywów w terenie zwolna zanika.

Przy wyborze statywu warto ocenić jaką klasę stabilizacji ma posiadany sprzęt i z tego wyniknie jakiej klasy statyw będzie ewentualnie potrzebny czy też/tylko oprogramowanie postprocesu

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 07-11-2023 o 18:51
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony

Domyślnie Odp: Jaki masywny statyw?

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Statyw kupuje/wybiera się poto by mieć nierozmyte zdjęcia

Technologia stabilizacji (aparat/obiektyw) jest teraz bardzo skuteczna i dalej się rozwija
    No i dochodzi rozwój AI np. w Topaz Photo AI, jestem pod wrażeniem efektów funkcji wyostrzania

Mam dosyć stary system (A7R3, obiektywy, gitzo) w którym przy foto na statywie :
    - przy stabilnym podłożu, bez drgań, bez wiatru mam ostość zdjęć taką samą przy zał i przy wył stabilizacji
    - przy drganiu podłoża (droga, pomost,..) i przy wietrze "widocznie" lepsze są wyniki przy zał stabilizacji.
    Mam więc włączoną "na stale"

Myślę że sens stosowania ciężkich/stabilny statywów w terenie zwolna zanika.

Przy wyborze statywu warto ocenić jaką klasę stabilizacji ma posiadany sprzęt i z tego wyniknie jakiej klasy statyw będzie ewentualnie potrzebny czy też/tylko oprogramowanie postprocesu

jp
    Statyw kupuje się tylko po to aby fotograf! załapał się na zdjęciu.

Uprawnienia umieszczania postów