Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
Chyba masz jakąś traumę.

Na tekscie widać najlepiej rozmycia/nieostrość
Ale oczywiście zamiast tekstu może być również stojący na lotnisku samolot, nie ma sprawy, bylebyś dobrze mógł oceniać ostrość/rozmycie.

Jeśli uważasz że nie jest potrzebne sprawdzanie, wystarczy opierać się na "co ktoś/gdzieś" napisał i na tej podstawie podejmować decyzje to oczywiscie masz takie prawo

jp

PS
Z proponowanego testu może wyniknąc wiele ciekawych informacji, np.
- że stabilizacja w tym obiektywie przy zdjęciach na statywie bardzo pomaga i nie jest potrzebny inny statyw albo ze musi być koniecznie wyłączona
- że AF w tym obiektywie, z "zabetonowanego" statywu daje tylko np. 70% ostrych zdjęć
- że program X z AI jest tak dobry że skutecznie usuwa rozmycia ze zdjęć tego typu i z tej klasy statywu
- .....
Ale po co sugerujesz komuś bezużyteczne próby?
Przecież oczywiste jest, że generalnie przy używaniu statywu warto wyłączyć stabilizację (niektóre szkła mają funkcje wykrywania statywu i powinny same wyłączyć stabilizowanie).
Poza tym na ostrość zdjęć i tych z długimi czasami mam znaczenie wiele rzeczy, chociażby rzeczony wcześniej wiatr, mikrodragania lustra (w przypadku lustrzanek), przejrzystość powietrza (termika) itd., itp.... no i oczywiście sama jakość statywu.

Nie mam traumy, tylko nie mogę patrzeć na absurdalne rady i jeszcze nie na temat

Dodam, że rzadko używam statywu, ale mam takowy budżetowy (nie da się już chyba kupić) Fotopro C50i z głowicą FPH-52Q i generalnie daje radę. Zazwyczaj leży w bagażniku auta.

Natomiast a wyprawy gdzie ciężar i rozmiar mają znaczenie kupiłem Manfrotto, o którym pisałem tutaj https://www.canon-board.info/threads...=1#post1453296 (mam też do niego uchwyt na smartfon). Ten maluch spokojnie "dźwiga" R + RF 24-105/4 L.