Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc pozwoliłem podpiąć się tutaj.

Zakupiłem kartę PRETEC CHEETAH III 133x 2GB.
Nie, żebym 'srał żarem' jak to niektórzy powiadają, ale moje pytanie brzmi - czy wszystkie CF'y PRETECA mają obudowy metalowe?

Tzn takie jak wynika z tego obrazka:

Bo ta co kupiłem, różni się wyglądem. Co prawda w aukcji nie było zaznaczone, że ma obudowę metalową, ale obrazek był jak powyżej.

Ja natomiast dostałem taką kartę:

Tak jak wcześniej pisałem, nie żebym panikował - bo gwarancja jest dożywotnia i papiery na to dostałem. Pytam, bo przeszło mi przez głowę - czy to nie bubel??? Słyszy się o różnych bublach ostatnio...

Moje podejrzenie wywołało konieczność zrobienia testu szybkości.
Nie wiem co dokładnie oznacza określenie 133x, w każdym bądz razie test wyszedł na niekorzyść względem SANDISKA ULTRA II 1 GB.

Owy Pretec jest wolniejszy. Np. Bufor w 20D po serii 6 rawów w trybie seryjnym na Sandisku UII opróżnia się do zera po 8,5 sekundach, a na tym Pretecu po 12'stu sekundach.

Transfer (pokazywany przez TotalCommander) wynosi:
- przy przesyle z CF PRETEC Cheetah III na kompa po USB2 ~7,5MBps
- prz przesyle z kompa na CF PRETEC Cheetah III ~4,5MBps

Dla porównania podaję wyniki dla SanDiska UII:
- przy przesyle z CF na kompa ~6,8-7,0MBps (niby mniej niż PRETEC)
- przy przesyle z kompa na CF ~4,7MBps

Moje pytanie brzmi: co o tym sądzicie?
I czemu w specyfikacji podawane są:
Szybkość zapisu: 20 MB/s; Szybkość odczytu: 18 MB/s jak ja tego nigdzie nie widzę. Czy ja czegoś nie rozumiem? :grin:
A może TotalCommander nie pokazuje rzeczywistego transferu.
Niech ktoś wytłumaczy.

Zapłaciłem 225zł.

Na koniec wklejam fotkę jak wyglądał blister z kartą. Dodam, że nie jest on taki zgrzewany, tylko normalnie można go otworzyć i wyjąć kartę.