-
Pełne uzależnienie
Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc pozwoliłem podpiąć się tutaj.
Zakupiłem kartę PRETEC CHEETAH III 133x 2GB.
Nie, żebym 'srał żarem' jak to niektórzy powiadają, ale moje pytanie brzmi - czy wszystkie CF'y PRETECA mają obudowy metalowe?
Tzn takie jak wynika z tego obrazka:
Bo ta co kupiłem, różni się wyglądem. Co prawda w aukcji nie było zaznaczone, że ma obudowę metalową, ale obrazek był jak powyżej.
Ja natomiast dostałem taką kartę:
Tak jak wcześniej pisałem, nie żebym panikował - bo gwarancja jest dożywotnia i papiery na to dostałem. Pytam, bo przeszło mi przez głowę - czy to nie bubel??? Słyszy się o różnych bublach ostatnio...
Moje podejrzenie wywołało konieczność zrobienia testu szybkości.
Nie wiem co dokładnie oznacza określenie 133x, w każdym bądz razie test wyszedł na niekorzyść względem SANDISKA ULTRA II 1 GB.
Owy Pretec jest wolniejszy. Np. Bufor w 20D po serii 6 rawów w trybie seryjnym na Sandisku UII opróżnia się do zera po 8,5 sekundach, a na tym Pretecu po 12'stu sekundach.
Transfer (pokazywany przez TotalCommander) wynosi:
- przy przesyle z CF PRETEC Cheetah III na kompa po USB2 ~7,5MBps
- prz przesyle z kompa na CF PRETEC Cheetah III ~4,5MBps
Dla porównania podaję wyniki dla SanDiska UII:
- przy przesyle z CF na kompa ~6,8-7,0MBps (niby mniej niż PRETEC)
- przy przesyle z kompa na CF ~4,7MBps
Moje pytanie brzmi: co o tym sądzicie?
I czemu w specyfikacji podawane są:
Szybkość zapisu: 20 MB/s; Szybkość odczytu: 18 MB/s jak ja tego nigdzie nie widzę. Czy ja czegoś nie rozumiem? :grin:
A może TotalCommander nie pokazuje rzeczywistego transferu.
Niech ktoś wytłumaczy.
Zapłaciłem 225zł.
Na koniec wklejam fotkę jak wyglądał blister z kartą. Dodam, że nie jest on taki zgrzewany, tylko normalnie można go otworzyć i wyjąć kartę.
Uprawnienia umieszczania postów