Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 122

Wątek: Problemy z Pretec Cheetah

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    :-) To tak jak nasz znakomity piłkarz o nazwisku Jeleń, powiedział w wywiadzie, że był najszybciejszy na boisku ;-)
    Czasem wypowiedzi naszych rodakow od pilki noznej sa fascynujace ;-) - lepsze od najlepszego kabaretu - ale Jelen "szczelil" brame w ostatnim meczu - noi kurde gra w Płocku takze prawie moj ziom bo tez z okolic Płocka jestem
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 02-06-2006 o 15:18
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc pozwoliłem podpiąć się tutaj.

Zakupiłem kartę PRETEC CHEETAH III 133x 2GB.
    Nie, żebym 'srał żarem' jak to niektórzy powiadają, ale moje pytanie brzmi - czy wszystkie CF'y PRETECA mają obudowy metalowe?

Tzn takie jak wynika z tego obrazka:

Bo ta co kupiłem, różni się wyglądem. Co prawda w aukcji nie było zaznaczone, że ma obudowę metalową, ale obrazek był jak powyżej.

Ja natomiast dostałem taką kartę:

Tak jak wcześniej pisałem, nie żebym panikował - bo gwarancja jest dożywotnia i papiery na to dostałem. Pytam, bo przeszło mi przez głowę - czy to nie bubel??? Słyszy się o różnych bublach ostatnio...

Moje podejrzenie wywołało konieczność zrobienia testu szybkości.
    Nie wiem co dokładnie oznacza określenie 133x, w każdym bądz razie test wyszedł na niekorzyść względem SANDISKA ULTRA II 1 GB.

Owy Pretec jest wolniejszy. Np. Bufor w 20D po serii 6 rawów w trybie seryjnym na Sandisku UII opróżnia się do zera po 8,5 sekundach, a na tym Pretecu po 12'stu sekundach.

Transfer (pokazywany przez TotalCommander) wynosi:
    - przy przesyle z CF PRETEC Cheetah III na kompa po USB2 ~7,5MBps
    - prz przesyle z kompa na CF PRETEC Cheetah III ~4,5MBps

Dla porównania podaję wyniki dla SanDiska UII:
    - przy przesyle z CF na kompa ~6,8-7,0MBps (niby mniej niż PRETEC)
    - przy przesyle z kompa na CF ~4,7MBps

Moje pytanie brzmi: co o tym sądzicie?
    I czemu w specyfikacji podawane są:
    Szybkość zapisu: 20 MB/s; Szybkość odczytu: 18 MB/s jak ja tego nigdzie nie widzę. Czy ja czegoś nie rozumiem? :grin:
    A może TotalCommander nie pokazuje rzeczywistego transferu.
    Niech ktoś wytłumaczy.

Zapłaciłem 225zł.

Na koniec wklejam fotkę jak wyglądał blister z kartą. Dodam, że nie jest on taki zgrzewany, tylko normalnie można go otworzyć i wyjąć kartę.

Domyślnie

Wlasnie dzis do mnie ta karta dojedzie ;-)

I wierze, ze bede zadowoloby!
    Obecnie mam tez Preteca, ale 1GB.

Juz dojechala!
    I nie uwierzysz - mam identyczna z mala roznica - jest metalowa ;-)
    Nie mam aparatu w pracy, ale jesli nie wierzysz - moge jutro sfocic ;-)
    Ostatnio edytowane przez Simon ; 04-08-2006 o 14:07

Bywalec

Domyślnie

hejka

niedawno zakupiłem wyżej opisaną kartę, lecz moja jest w metalowej obudowie. Do tej pory myślałem, że wszystkie sa w metalowych ubrankach i uchodziło to za element wyróżniający te karty w tłumie....
    Jak widać powoli świat się zmienia i obudowy też.

Marcin na Twoim miejscu napisał bym do przedstawiciela Pretec czy wypuszczają na rynek karty CF w plastikowych obudowach. Zapytać nigdy nie zaszkodzi a będziesz spokojniejszy, przynajmniej mam taką nadzieje

Odnośnie opakowania to też miałem podobne odczucia jak Ty. Karta przyszła w blistrze, który był poprostu zaknięty sam w sobie, nigdzie zgrzany. Wygląda to troche jak składanie długopisów w domu, ktoś dostaje karty, etykietke i blister i jedzie w domowym zaciszu. Na etykiecie nie ma żadnych danych odnośnie parametrów karty, ani adresu dystrybutora.

Sprawia to mieszane uczucie odnośnie tej karty, jak się widzi opakowania Sandisk i Kingston, Pretec przy nich aż bije w oczy niechlujstwem.... :-x

Co do samej karty nie mam żadnych zastrzeżeń, śmiga aż miło. Jakiś poragon dostałem więc jak by coś myśle że będzie gdzie gwarancje zrealizować w przypadku problemów, jednak narazie odpukać w niemalowane...

pozdrawiam
    40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Simon
    Juz dojechala! I nie uwierzysz - mam identyczna z mala roznica - jest metalowa ;-)
    Cytat Zamieszczone przez Zaku
    niedawno zakupiłem wyżej opisaną kartę, lecz moja jest w metalowej obudowie. Do tej pory myślałem, że wszystkie sa w metalowych ubrankach...
    Coś mi tu śmierdzi...
    Mimo, że karta nie dla mnie...
    Co prawda, komenta na allegro jeszcze nie wystawiłem.
    Czekam na dalsze Wasze informacje.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

@Zielony
    "133x" oznacza 133 x 150KBps = 20MBs
    Ta karta powinna być 2x szybsza od SanDisk Ultra II
    Albo ogranicza Cię czytnik albo kupiłeś bubla.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Zielony jak dla mnie podróba preteca chetah'a mój był w innym opakowaniu

Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    @Zielony
    "133x" oznacza 133 x 150KBps = 20MBs
    Ta karta powinna być 2x szybsza od SanDisk Ultra II
    Albo ogranicza Cię czytnik albo kupiłeś bubla.
    Kurde, czytnik mam z HAMY opisywany TUTAJ.
    Nigdy nie robiłem takich testów, nawet się nie zagłębiałem, która karta ma być szybsza.
    Ale czy faktycznie 2x szybsza od Ultra II?
    Test na TotalCommanderze bym olał, ale autentycznie robiłem test na 20D i mierzyłem stoperem czas opróżnienia bufora. Różnica 4 sekundy w plecy dla PRETECA.

Aha, zaraz ktoś powie, że i tak tego pewnie nie wykorzystuję - ale liczy się fakt.

Dodatkowo dzwoniłem teraz do PRETEC'a i koleś mi powiedział, że jest to bardzo popularne pytanie tzn. że czemu są plastikowe?
    Generalnie mi powiedział, że oni oficjalnej informacji nie dostali od Preteca, ale że napewno to jest ta karta. Bo oni nawet je mają i robili testy. Nowej dostawy jeszcze nie było. Do tej pory były dwie - wszystkie plastiki (jeśli chodzi o 2GB Cheeteh III 133x, bo te 80x przychodzą nadal metalowe)
    Powiedział, że mogę zadzwonić za jakiś czas się zapytać czy dostali metalowe - ale on nie ma pewności czy w ogóle będą. Jak będą to mogą wymienić.

Cytat Zamieszczone przez enter
    Zielony jak dla mnie podróba preteca chetah'a mój był w innym opakowaniu
    Jesteś przekonany? Dodam, że kupowałem TUTAJ
    Koleś bez negatywów. Bardzo dobry kontakt. W sumie niczym nie podpadł.
    Kurde, chyba do niego napiszę - i zapytam co jest grane?

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony
    Kurde, czytnik mam z HAMY opisywany TUTAJ.
    Nigdy nie robiłem takich testów, nawet się nie zagłębiałem, która karta ma być szybsza.
    Ale czy faktycznie 2x szybsza od Ultra II?
    Test na TotalCommanderze bym olał, ale autentycznie robiłem test na 20D i mierzyłem stoperem czas opróżnienia bufora. Różnica 4 sekundy w plecy dla PRETECA.
    Ja tam na czytnikach się nie znam, ale ten jak dla mnie ma 2 podstawowe wady: "19 in 1" oraz "hama"
    Na dobrym czytniku karta 133x powinna być ok. 2x szybsza od Ultra II (10MBps).
    Możesz sprawdzić zegarkiem ile kopiuje się cała karta - przecież o ten czas właśnie chodzi.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. Wg mnie powinna byc metalowa. Tym sie odroznia Pretec Cheetah . Tak wiec ta wyglada na podrobe.

2. Ja na Pretecu 1GB 80x mam odczyt ok 14MB/s a czasem podskakuje i wiecej w Total Commander w czytniku Sandisk 1in1. Zapis nie wiem bo nie zapisuje w tym kierunku. Moze podrzuc ja do mnie na testy jak chcesz? Ale na weekend wyjezdzam za godzine.

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów