Po małej nieobecności wracam z... kolejnym testem
Zdaje się, że ktoś miał problem do czytników HAMY? Który to? Który? :grin:
Dodam ino, że dzisiaj jade wymienić w końcu tego Pretec'a plastika na Pretec'a metala.
Jako, że dorwałem w końcu w ręce czytnik I-TEC, który miałem nadzieję czymś zabłyśnie w stosunku do NoName i HAMA - ale okazało się, że nie zabłysnął niczym:-? Z całym szacunkiem dla sprzedawcy.
Transfer danych Pretec'a Cheetah III 133x 2GB w połączeniu z owym I-TEC'iem wynosi:
Więcej już pisać mi się na ten temat nie chce bo test robiłem tylko, żeby coś sobie udowodnić. Zdałem sobie sprawę, że te całe USB2 i transfer na poziomie 20MB/s czy nawet do 480MB/s to istna ściema
- z CF na PC --> ~2,8 MB/s
- z PC na CF --> ~2,6 MB/s
Myślałem, że wina leży po stronie czytnika, ale jak się okazuje czytniki które wypuszcza Pretec są bardziej do bani. W dodatku gniazdo CF jest tak płytko osadzone, że trzeba bardzo ostrożnie wkładać karty żeby pinów nie pokrzywić. Jedyne co za nimi przemawia to 2 lata gwarancji w cenie 40zł. Tym też się sugerowałem. Na pocieszenie sobie dodam, że czytnik jak i karta nie dla mnie więc nie ma co srać żarem, aczkolwiek kolejna nauczka.
Jak będę miał już metal to sprawdzę jeszcze z ciekawości czy jest różnica w transferze pomiędzy wersją metalową a plastikową. I to by było na tyle.
Całe to zamieszanie gwoli tego, że zastanawiałem się nad kolejną kartą dla siebie i albo faktycznie zapodam sobie wersję 80x albo kupię kolejnego SanDiska U II bądź Ex III (mimo, że droższy).