Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 122

Wątek: Problemy z Pretec Cheetah

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Wiesiek_TGT

Domyślnie CF Transcend 8 GB

Witam

Kupiłem na Allegro (za 750 PLN brutto - 16% VAT europejski bo na firmę) kartę jak wyżej o szybkości x120. To chyba najtańsza propozycja przy tej wielkośći. Firma ta robi od dawna pamięci do PC-tów. Nie jest tak popularna jak wymieniae tu ale ta cena minie przekonała. W elektronice marka kosztuje bardzo dużo. Często sprzęt robiony w tych samych fabrykach ma cenę o 30-50 % inną z tytułu nalepki.

Wiesiek

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Nie przejmuj sie To sa onanisci sprzetowi (sorry, taka prawda) i im byle *******a potrafi uniemozliwic robienie zdjec A jak juz cos mozna potestowac... Hehehe

Do czasu az nie wysiadzie z jakimis waznymi zdjeciami nie ma sie czym martwic...
    Znowu tak nie gadaj Kuchatek. Wiadomo, że sprawę można było by olać - ale niby dlaczego, skoro ja za to płacę. Najgorsze to to, że kupowałem tą kartę dla znajomego i odrazu mu mówiłem, że będzie mieć fajną metalową.
    A tu zonk. W aukcji co prawda nie pisało, że metalowa - więc sugerowałem się zdjęciem bo kto mógł podejrzewać??? Sprzedawca napisał mi, że nie wymieni mi na metalową (mimo, że je ma - bo dostał kojeną serię sztuk) więc piszę do niego zaraz, że chcę KASĘ spowrotem i albo sobie kupię gdzie indziej albo pakuję tą kasę w SanDiska. Ew. zapytam go czy może mi wymienić na 2GB ale 80x wraz ze zwrotem różnicy w gotówce.
    W dodatku ten transfer. Wiem wiem wiem - zawsze może się trochę dłużej czekać, żeby zgrać na kompa bo się nie pali, a seriami też niczego zwyczajowo nie traktuję.
    Ale to takie nabijanie w butelkę szybkością na poziomie 20Mbps ODCZYT i 18MBps ZAPIS czyli te 133x - jak się okazuje, karty 80x są szybsze.

Cytat Zamieszczone przez agnelita
    PRETEC CF Cheetah III 2GB 133x u mnie dziala wolniej niz SANDISK EXTREME III 1Gb, szczegolnie widac to przy zdjeciach seryjnych. Zgrywalam dzisiaj zdjecia z Preteca czytnikiem i 1,74Gb zgralo sie w ciagu 3min i 5s. Byly to Raw + Jpg. Nie wiem czy to wolno czy szybko?
    Sam nie wiem czy ma wolniej działać od EXTREME III (bo to tyż ponoć szybka karta) ale napewno ma być szybsze od ULTRA II a w moim przypadku nie jest. Z tego co podał Vitez jego 80x jest szybsze od tych 'nowych' 133x.

Spróbuj zainstalować TotalCommandera i podaj jaki masz transfer.

Aha i jeszcze jedno. Nie żebym siedział i testy robił. Wszystko wyniknęło z konieczności sprawdzenia czy nie kupiłem bubla. I najpierw co zrobiłem to sprawdziłem szybkość opróżniani bufora w 20D na Pretecu i Ultra II i to drugie wyszło lepiej. Nie żebym nonstop siedział, sprawdzał i notował transfery przy zrzucie danych na PC.
    Bo chyba Kuchatek to miał na myśli ;-)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony
    Znowu tak nie gadaj Kuchatek.
    Dopisac Cie do Vitezowej listy nieumiejacych czytac emotikonki?

Fakt, milo by bylo jak by byla metalowa.

Zrzucanie bufora i transfery moga byc rozne w zaleznosci od sposobu testowania i dostepu do karty przez urzadzenie. Ale obecne karty sa na tyle szybkie, ze nie przejmowal bym sie tym tak bardzo. A z pewnoscia nie lecial bym jednak na najszybsze karty na rynku, bo jak widac powyzej czesto z ta predkoscia nie jest tak rozowo. A ekstra predkosc okupiona ona moze byc pewnymi wadami ukrytymi...

Warto czasem poszukac jak testowano karte ze osiagnala ona takie a nie inne wyniki. Warto tez pamietac, ze USB jak i aparaty zaczynaja byc waskim gardlem dla tych szybszych kart i to ze wyszlo malo wcale nie musi byc z winy karty.

Choc idac tropem reklam proszku, "skoro nie widac roznicy to po co przeplacac?".
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Dopisac Cie do Vitezowej listy nieumiejacych czytac emotikonki?

Genralnie może ktoś podać link do wątku jak załatwiać sprawę kiedy sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu?? Tzn jak odzyskać spowrotem gotówkę.
    Dla formalności dodam, że fakturkę i gwarancję MAM. Nie było to załatwiane gdzieś pod stołem. Sprzedawca z allegro.

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ech, dorzucę swoje 3 grosze...
    Onanistów sprzętowych z Vitezowej listy omijam ;-)
    Sedno tkwi w tym, czy ta plastikowa karta jest podróbą czy nie i czy transfery są takie jak w metalowych obudowach.
    A Wy się tu zaraz dzielicie na onanistów i... tych co tego nie lubią hahaha

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram
    Ech, dorzucę swoje 3 grosze...
    Onanistów sprzętowych z Vitezowej listy omijam ;-)
    Sedno tkwi w tym, czy ta plastikowa karta jest podróbą czy nie i czy transfery są takie jak w metalowych obudowach.
    Az sie pobawilem w onaniste i specjalnie sprawdzilem moja 1GB.
    Na moim sprzecie bardzo ciekawie to bywa , bo zdarzylo sie ze cala karte kopiowal 3MB/s a zdarzylo sie ze przy innym kopiowaniu transfer na sporych odcinkach podskakiwal do 30MB/s .
    Ale zeby usrednic pomiar to dokonalem 5 kopiowan, odrzucilem najwolniejsze i najszybsze i wyszedl odczyt 1024MB/56s = 18MB/s, zapis 1024MB/94s = ok 10MB/s .

sebastek
    Guest

Domyślnie

A Panowie - jak robicie swoje testy, to sprawdźcie jakie macie USB zainstalowane w komputerze...
    Testy kopiowania z karty są trochę bez sensu - nie chodzi o to żeby szybko dane kopiować do komputera (można te 38 sekund dłużej poczekać), ale żeby KARTA nadążała z opróżnianiem buforu APARATU...
    A testowania z sekundnikiem w ręce nie polecam Może łatwiej będzie z takim programikiem?
    http://www.loader.pl/dld/narzedzia/d...cks.php?id=340

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebastek
    Testy kopiowania z karty są trochę bez sensu - nie chodzi o to żeby szybko dane kopiować do komputera (można te 38 sekund dłużej poczekać), ale żeby KARTA nadążała z opróżnianiem buforu APARATU...
    Wlasnie po to sa dwie osobne predkosci.
    Write speed - to wlasnie mozliwosc szybkiego oprozniania bufora aparatu. I tu bodajze 10MB/s to szczyt mozliwosci body klasy 350D/20D/30D wiec nie ma sensu szybszej karty niz 80x .
    Read speed - dla jednych niewazne dla innych wazne. Dla mnie bardzo wazne przy zgrywaniu karty na databanka by trwalo to ok 5 min a nie ok 10 min. Rowniez czasem w domu sie spiesze z oproznianiem kart i tez lepiej by to trwalo minute niz 2 czy 4 minuty. Dlatego read speed - jak najwiecej i bez oporow 8) ,ale rowniez ograniczone odgornie albo maks przeplywem USB 2.0 albo interfejsem w databanku.

Dopiero zaczyna Awatar agnelita
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zrobilam test tym programikiem i o to rezultaty:
    PRETEC CF Cheetah III 2GB 133x - 11,8 MB/s
    EXTREME III 1Gb - 11,6MB/s
    KINGSTON HIGH SPEED 256mB - 5,3MB/s

Ciekawe jak u was wyjdzie.
    EOS 350D + kit /EOS 50 D/ 70-300 IS USM, 50 1.8, Canon EF 100mm f/2.8 USM MACRO, Canon EF-S 10-22 mm f/3,5-4,5 USM

Tytusdezoo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agnelita
    Zrobilam test tym programikiem i o to rezultaty:
    PRETEC CF Cheetah III 2GB 133x - 11,8 MB/s
    EXTREME III 1Gb - 11,6MB/s
    KINGSTON HIGH SPEED 256mB - 5,3MB/s

Ciekawe jak u was wyjdzie.
    Na jakim czytniku robilas te testy?
    U mnie slabiutko.
    CF cheetach 1Gb 80x - 2,8MB/sek
    CF kingston 256Mb zwykly - 1MB/sek
    Pendrive PQI U339 Pro 1Gb - 23,5MB/sek, oczywiscie nie przez czytnik
    A moj czytnik to UNITEK taki z alu obudowa za 35 zeta.

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów