Z lampami producentów niezależnych- a mam kilka różnych modeli i kilka korpusów Canona- wychodzą przed wszystkim takie kwiatki, jak brak wspomagania AF z niektórymi lampami na niektórych korpusach, oraz różne korekcje ekspozycji tej samej lampy na każdym korpusie.
Jakaś niezgodność baterii jest dla mnie całkowitym zaskoczeniem, tak samo, jak fakt, że o ile kiedyś w obiektywach albo nie działał AF, albo regulacja przysłony, a dalej notorycznie jest coś z FF-BF, to teraz trafił się taki, który nie działa kompletnie z M2, co przy bezlusterkowcu jest totalną kichą. To już manualny obiektyw z połowy zeszłego wieku przez przejściówkę działa, a ten nie, pomimo, że zarówno ostrość, jak i przesłonę, można na nim ustawić ręcznie.
Ostatnio testowałem też telekonwerter Kenko Teleplus 1,4X DGX HD, i okazało się, że z niektórymi obiektywami zawiesza niektóre aparaty, a w ogóle jest niekompatybilny z niektórymi obiektywami Canona, natomiast wywalenie z niego elektroniki leczy go z paru rzeczy.
Do wszystkich posiadanych korpusów również używam zamienników baterii i nie stwarzają mi problemów, za wyjątkiem LP-E17, z która M5 co prawda działa normalnie, ale tego cholernego wskaźnika baterii brak.