Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 73

Wątek: Canon R 2021 A.D.

Coś już napisał Awatar acekd
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon R 2021 A.D.

Witam
    Odnośnie paska
    Też sądziłem, że nie jest przydatny. Od 2 miesięcy uznaje to za GENIALNE rozwiązanie.
    Przypisałem:
    lewy - wyświetlanie poziomicy
    prawy - wielokość ramki AF
    przesuwanie po pasku - powiększenie obrazu
    Polecam

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Canon R 2021 A.D.

Cytat Zamieszczone przez MR_ Zobacz posta
    Specyfikacje to jedno, opinie osób które miały dany sprzet w ręce nie mniej wazne.
    Interesuje mnie Twoja opinia na temat eRki. Kupił byś jeszcze raz?

Body będzie nowe. Nie mówię że wszystkie są be, ale mam swoje zdanie na ten temat.
    Tak, kupiłbym jeszcze raz bo:
    1. Bo to jest body na które mnie stać przy wydajności wyraźnie lepszej niż najtańsze bezlustro FF Canona czyli RP , do których mam szkła po podłączeniu przez adapter z kompletu. Z kolei dużo dużo lepsze R6 kosztuje teraz prawie dwa razy drożej i jeszcze całuj Japończyków po rękach, żeby ci adapter przesłali.
    2. Dostępność szkieł bardzo dobrych, dobrych i przeciętnych przez adapter i bezproblemowa współpraca przejściówki z bagnetem EF na pewno w szkłach natywnych (ale mam stareńkiego Tamrona 70-300 z plastikowym bagnetem i ostrzy, choć raczej to ciekawostka niz zastosowanie!).
    3. Matryca daje bardzo miłe dla oka, naturalnie stonowane kolory, jpgi do 6400 też dają radę, bardzo dobry balans bieli nawet z automatu, a jest jeszcze priorytet bieli, nie bije rekordów w DR na papierze, ale daje plastyczny i nie wymagający jakichś mocnych ingerencji w obrazek - w sam raz dla leniwego fotoamatora, czyli mnie. Jest po prostu bardzo dobra w tym przedziale cenowym.
    4. Przyjemny w dotyku, dobrze leży w dłoni, jakość wykonania podobno lepsza niż R6, cicha migawka. Nie filmuję.
    5. Jak nie masz szkieł, to które body byś nie kupił w tym przedziale cenowym (może poza RP) okaże się lepsze niż się spodziewałeś i koszt wejścia w system, zwłaszcza na nowe bagnety też dużo wyższy niż się spodziewałeś.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez totamten Zobacz posta
    Brak Bf/Ff to jest uzasadniony motyw, by pożegnać lustrzankę, z tego samego względu pożegnałem 7d i kupiłem R. Mam prośbę, nie odpowiadaj wszystkim w jednym poście, bo o nie kupowaniu Z5 napisał bodajże Kolekcjoner, nie ja.
    Napisał dlatego, że według niego i ergonomicznie i jeśli chodzi o obrazek i funkcjonalność (może poza SD) lepiej wziąć starszego brata .
    A tak w ogóle to najpierw bym zaczął od optyki. Co mnie interesuje i co mam zamiar kupić w przewidywalnej i dalszej przyszłości - sprawdziłbym ceny i dostępność w danym mocowaniu i dopiero wybierał system.
    Z mojego doświadczenia to puszki różnią się w realnym zastosowaniu pierdołami i dosyć łatwo je zmienić, a jak się już nakupi szkieł to jest dużo gorzej.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-02-2021 o 15:33
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Silesia

Cytat Zamieszczone przez bzdura1979 Zobacz posta
    Wszystkie te aparaty są ********e, mają świetne matryce i bardzo dobry AFC. Daj sobie spokój z tymi testami, bo to są jakieś pierdoły, elaboraty na temat różnic, w których chodzi o piczy włos. Litości. Jak czytam, że "Z6 ma dużo lepszą matrycę od R", to się tylko uśmiecham, bo dam sobie głowę uciąć, że matryca R-ki zaspokoi 100% potrzeb 98% użytkowników. Jak już, to kierować się szeroko pojętym "środowiskiem", stabilizacją, szklarnią itp.
    Taki zimny prysznic chyba wyjdzie mi na dobre
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Napisał dlatego, że według niego i ergonomicznie i jeśli chodzi o obrazek i funkcjonalność (może poza SD) lepiej wziąć starszego brata .
    A tak w ogóle to najpierw bym zaczął od optyki. Co mnie interesuje i co mam zamiar kupić w przewidywalnej i dalszej przyszłości - sprawdziłbym ceny i dostępność w danym mocowaniu i dopiero wybierał system.
    Z mojego doświadczenia to puszki różnią się w realnym zastosowaniu pierdołami i dosyć łatwo je zmienić, a jak się już nakupi szkieł to jest dużo gorzej.
    No tak, z tym że ten znajomy co eRkę (co prawda dawno go nie widziałem) nie miał problemów ze szkłami EF przez adapter, a wierzcie naprawdę ma tego, więc szłoby się podratować szkłami EF.
    Znowu w Nikonie raczej bałbym się kupować już coś z bagnetem F i przez FTZ, bo czytałem gdzieś że zdarzają się przypadki, że ludzie mają z tym jaja, a szczególnie ze szkłami firm trzecich, i tu raczej skupiłbym się na szkłach z nowym mocowaniem. Nie wiem czy to do końca prawda, nie mam doświadczenia.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak, wiem, masz rację, podpisuję się dwoma rękami, ale chodziło o to, aby odpisywał tobie bezpośrednio, a nie przeze mnie.

--- Kolejny post ---

Taki zimny prysznic chyba wyjdzie mi na dobre

No tak, z tym że ten znajomy co eRkę (co prawda dawno go nie widziałem) nie miał problemów ze szkłami EF przez adapter, a wierzcie naprawdę ma tego, więc szłoby się podratować szkłami EF.
    Znowu w Nikonie raczej bałbym się kupować już coś z bagnetem F i przez FTZ, bo czytałem gdzieś że zdarzają się przypadki, że ludzie mają z tym jaja, a szczególnie ze szkłami firm trzecich, i tu raczej skupiłbym się na szkłach z nowym mocowaniem. Nie wiem czy to do końca prawda, nie mam doświadczenia.
    Poszukaj tego znajomego z R.i będziesz miał recenzję z pierwszej reki, zapytaj Candara, skoro jak to napisał "jego lepsza połowa" używa Z6, czy przez adapter i z jakimi szklami?

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Canon R 2021 A.D.

Cytat Zamieszczone przez totamten Zobacz posta
    zapytaj Candara, skoro jak to napisał "jego lepsza połowa" używa Z6, czy przez adapter i z jakimi szklami?
    O tym z jakimi szkłami i przez jakie adaptery pisałem tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1417384

i tutaj https://www.canon-board.info/threads...=1#post1416105
    Ostatnio edytowane przez candar ; 04-02-2021 o 18:44
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    O tym z jakimi szkłami i przez jakie adaptery pisałem tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1417384

Dzięki, widziałem, zapomniałem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Odp: Re: Odp: Canon R 2021 A.D.

Dziękuje!

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Canon R 2021 A.D.

Dziękuje!
    Może nie widziałeś tego porównania Nikon Z6 vs Sony A7III https://rafalmazur.com.pl/nikon-z6-vs-sony-a7iii/, ale warto przeczytać. Oba aparaty są równie doskonałe do każdego typu fotografii i zasadniczo idą łeb w łeb co potwierdzam jako użytkownik obu.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Silesia

Może nie widziałeś tego porównania Nikon Z6 vs Sony A7III https://rafalmazur.com.pl/nikon-z6-vs-sony-a7iii/, ale warto przeczytać. Oba aparaty są równie doskonałe do każdego typu fotografii i zasadniczo idą łeb w łeb co potwierdzam jako użytkownik obu.
    Fantastycznie, bo nie chcę zapeszać ale na 99% będzie Z6

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów