Witam
Odnośnie paska
Też sądziłem, że nie jest przydatny. Od 2 miesięcy uznaje to za GENIALNE rozwiązanie.
Przypisałem:
lewy - wyświetlanie poziomicy
prawy - wielokość ramki AF
przesuwanie po pasku - powiększenie obrazu
Polecam
Witam
Odnośnie paska
Też sądziłem, że nie jest przydatny. Od 2 miesięcy uznaje to za GENIALNE rozwiązanie.
Przypisałem:
lewy - wyświetlanie poziomicy
prawy - wielokość ramki AF
przesuwanie po pasku - powiększenie obrazu
Polecam
Tak, kupiłbym jeszcze raz bo:
1. Bo to jest body na które mnie stać przy wydajności wyraźnie lepszej niż najtańsze bezlustro FF Canona czyli RP , do których mam szkła po podłączeniu przez adapter z kompletu. Z kolei dużo dużo lepsze R6 kosztuje teraz prawie dwa razy drożej i jeszcze całuj Japończyków po rękach, żeby ci adapter przesłali.
2. Dostępność szkieł bardzo dobrych, dobrych i przeciętnych przez adapter i bezproblemowa współpraca przejściówki z bagnetem EF na pewno w szkłach natywnych (ale mam stareńkiego Tamrona 70-300 z plastikowym bagnetem i ostrzy, choć raczej to ciekawostka niz zastosowanie!).
3. Matryca daje bardzo miłe dla oka, naturalnie stonowane kolory, jpgi do 6400 też dają radę, bardzo dobry balans bieli nawet z automatu, a jest jeszcze priorytet bieli, nie bije rekordów w DR na papierze, ale daje plastyczny i nie wymagający jakichś mocnych ingerencji w obrazek - w sam raz dla leniwego fotoamatora, czyli mnie. Jest po prostu bardzo dobra w tym przedziale cenowym.
4. Przyjemny w dotyku, dobrze leży w dłoni, jakość wykonania podobno lepsza niż R6, cicha migawka. Nie filmuję.
5. Jak nie masz szkieł, to które body byś nie kupił w tym przedziale cenowym (może poza RP) okaże się lepsze niż się spodziewałeś i koszt wejścia w system, zwłaszcza na nowe bagnety też dużo wyższy niż się spodziewałeś.
Napisał dlatego, że według niego i ergonomicznie i jeśli chodzi o obrazek i funkcjonalność (może poza SD) lepiej wziąć starszego brata.
A tak w ogóle to najpierw bym zaczął od optyki. Co mnie interesuje i co mam zamiar kupić w przewidywalnej i dalszej przyszłości - sprawdziłbym ceny i dostępność w danym mocowaniu i dopiero wybierał system.
Z mojego doświadczenia to puszki różnią się w realnym zastosowaniu pierdołami i dosyć łatwo je zmienić, a jak się już nakupi szkieł to jest dużo gorzej.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-02-2021 o 15:33
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Taki zimny prysznic chyba wyjdzie mi na dobre
No tak, z tym że ten znajomy co eRkę (co prawda dawno go nie widziałem) nie miał problemów ze szkłami EF przez adapter, a wierzcie naprawdę ma tego, więc szłoby się podratować szkłami EF.
Znowu w Nikonie raczej bałbym się kupować już coś z bagnetem F i przez FTZ, bo czytałem gdzieś że zdarzają się przypadki, że ludzie mają z tym jaja, a szczególnie ze szkłami firm trzecich, i tu raczej skupiłbym się na szkłach z nowym mocowaniem. Nie wiem czy to do końca prawda, nie mam doświadczenia.
Tak, wiem, masz rację, podpisuję się dwoma rękami, ale chodziło o to, aby odpisywał tobie bezpośrednio, a nie przeze mnie.
--- Kolejny post ---
Poszukaj tego znajomego z R.i będziesz miał recenzję z pierwszej reki, zapytaj Candara, skoro jak to napisał "jego lepsza połowa" używa Z6, czy przez adapter i z jakimi szklami?
O tym z jakimi szkłami i przez jakie adaptery pisałem tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1417384
i tutaj https://www.canon-board.info/threads...=1#post1416105
Ostatnio edytowane przez candar ; 04-02-2021 o 18:44
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Może nie widziałeś tego porównania Nikon Z6 vs Sony A7III https://rafalmazur.com.pl/nikon-z6-vs-sony-a7iii/, ale warto przeczytać. Oba aparaty są równie doskonałe do każdego typu fotografii i zasadniczo idą łeb w łeb co potwierdzam jako użytkownik obu.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com