Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Kompakt, ale na powaznie...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A mojego wymarzonego nadal nie ma .
    Wlasciwie to moglby byc Pro1 ale z ISem i troche mniejszy.
    Czyli: RAW, zoom w granicach 7-12x , 28mm lub szerzej, stopka na lampy Canona (z tego powodu tylko Canon), obracany LCD.
    Caly czas mialem nadzieje ze S2 lub S3 beda wlasnie tym.. ale Canon do tej serii nigdy nie wlozy RAW i stopki .

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie ciekaw jestem kiedy pojawi się następca P1?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie Potrzebuje kompakt jako uzupelnienie lustrzanki

Niestety zdarzylo sie to juz kilkakrotnie: na niektorych imprezach, koncertach, i innych zabroniono uzywania sprzetu profi podczas gdy uzytkownicy kompakcikow mogli strzelac sobie do woli. Poniewaz juz kilkukrotnie nastapila taka sytuacja - doszedlem do wniosku , ze moze warto nosic w torbie dodatkowy kompakt na takie okolicznosci (no a przy okazji fajnie jest czasem zabrac mala torbe z aparatem niz nosic torbe ze szklem)

W tej chwili zastanawiam sie nad takimi modelami:
    1. Canon A650 IS
    2. Canon G9
    3. Canon 5S IS

Na poczatku wybor padl na G9 ze wzgledow na Rawy, ale szybko sie okazalo ze jest juz soft do obu pozostalych i raw nie jest juz wyznacznikiem. 650I jest fajnym aparatem ale brak mu mozliwosci podlaczenia lampy (warto byloby uzyc tych od lustra - nie wiem jak sprawuje sie w budowana) za to ma obrotowy wyswietlacz co w przypadku robienia foto z ziemi czy ponad glowami mogloby ulatwic kadrowanie.
    W sumie kompromisem bylaby 5IS bo ma i Rawy i obrotowy wyswietlacz i hot shoe, ma tez zooma 12x chociaz w praktyce nie wiem czy te 12 x tak naprawde dobrze sie sprawdza. 8 mpx vs 12 mpx przy kompaktach i tak chyba nie ma az takiej roznicy (chyba ze sie myle) .

Moze ktos mial podobny dylemat i moglby cos doradzic? Zaznaczam ze nie chce traktowac tego jako glowny aparat a jedynie przy awarynych sytuacjach.

Dziekuje. JArek
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    doszedlem do wniosku , ze moze warto nosic w torbie dodatkowy kompakt
    W tej chwili zastanawiam sie nad takimi modelami:
    1. Canon A650 IS
    2. Canon G9
    3. Canon 5S IS
    Moze ktos mial podobny dylemat i moglby cos doradzic?
    Ja mam cały czas taki dylemat, ale nic Ci nie doradzę, bo nie zdecydowałem się na żaden z nich z powodu braku szerokiego kąta w obiektywie.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Hm... Z tą lampą to bym nie szalał. Jak nie pozwalają na lustro, to pewnie zbuntują się też przeciwko speedlightowi 2x większemu niż aparat

A650 to jednak klasa niżej niż S5 czy G9. Ja bym się skłaniał ku G9, ale np. mój brat kupił S5.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jarku - jeśli uda Ci się ustrzelić fuji f31 - bierz w ciemno; zwłaszcza do Twoich zastosowań (potrzebne wysokie ISO) - doskonale się nadaje. Mam od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony (masz priorytet przysłony/migawki) ... porównywałem bezpośrednio z s5 is braciszka... do 400iso idą łeb w łeb - powyżej canon dostaje baty... co ważne - jest sporo mniejszy (oczywiście ma skromniejszy zakres zooma) ale jako kieszonkowiec sprawdza sie znakomicie.
    "Mały kłopot" to fakt, że bardzo trudno go kupić - następcy z większymi matrycami nie są już tak dobrzy.
    Przejrzyj oferty na ebayu - ceny używanych często dochodzą do wartości wyższych niż nowych f51 etc.

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakiś czas temu miałem w rękach jakiś topowy kompakt canona z serii A, ale nie umiałem tym fotografować Za to dobrą opinię mam o kompaktach ricoha, warte uwagi modele to GX200 (jeśli zoom) i GR digital II ciekawie też wygląda sigma DP-1.

a skoro pojawiło się też fuji, to jako appetiser proponuję http://hugopoon.blogspot.com/
    Ostatnio edytowane przez Poohutch ; 28-08-2008 o 13:40
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Hm... Z tą lampą to bym nie szalał. Jak nie pozwalają na lustro, to pewnie zbuntują się też przeciwko speedlightowi 2x większemu niż aparat

A650 to jednak klasa niżej niż S5 czy G9. Ja bym się skłaniał ku G9, ale np. mój brat kupił S5.
    Przyznaje racje ze pewnie z lampa tez sie beda krzywic ale wiesz, skoro juz ten HotShoe jest to moze czasem da sie go wykorzystac, niekoniecznie koncerty. Jesli chodzi o zakazy to wiesz... tutaj glownym powodem sa dlugie teleobiektywy. podejrzewam , ze body+50 1.4 nie bylaby problemem, tyle ze niewiele na nim zrobisz ... a jak 5IS, zadowolony? bawiles sie moze? moj znajomy kupil go niedawno ale z niego fotograf jak ze mnie saksofonista. Mimo wszystko jak zobaczylem fotki na 100 iso to...... bardzo sie rozczarowalem jak aparat moze wypluwac tak kiepskie foto. (z tym ze dopuszczam to, ze to fotograf nie bardzo wiedzial jak sie tym obslugiwac)
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Brat jest zadowolony, ale trzeba ten aparat traktować w kategorii kompaktów Nawet na iso100 widać, że to nie jest do końca to... Mogę jakichś sampelków poszukać.

Aha, seria G ma trochę większą matryce. I przynajmniej kiedyś jechała na normalnych bateriach. Nie wiem, jak teraz.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Aha, seria G ma trochę większą matryce. I przynajmniej kiedyś jechała na normalnych bateriach. Nie wiem, jak teraz.
    teraz jedzie na takich mniejszych, chyba tych samych co te małe EOSY :-)
    ale bateria to w sumie pryszcz.

Mam ochote na G od czasu G5, ale zdecyduję się dopiero wówczas, gdy oddadzą tilt/shift LCD (tak, ODDADZĄ - bo zabrali) i zrobią obiektyw 24-85 (w najgorzym przypadku 28-105); oczywiście pod warunkiem, że nie wyrżną przy okazji RAW czy hot-shoe.

A jak nie, to nie :-P
    (język jest oczywiście adresowany do Canona).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów