Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 152

Wątek: Zawód fotoreportera

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Zawód fotoreportera

Witam,

Jako iż powoli kończę 1 klasę liceum (biolchem) zaczynam myśleć o tym co bede robił w przyszłości. Chciałbym zostać fotoreporterem (http://www.voithphoto.prv.pl/ - raczkowanie). Plany mam takie, zeby skończyć po liceum biotechnologię i coś związanego z fotografią. Co trzeba zrobić, zeby być fotoreporterem ? Trzeba skończyć jakąś specjalną szkołę ? Gdzie można zasiągnąć rady doświadczonych ? Pytam sie was, bo pisałem maile po fotoreporterach i nic mi nie odpisali...

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Rób jak najwięcej zdjęć. A gdy juz będziesz pewien, że masz co pokazać zbierz adresy wszelkich agencji i redakcji polskich i zagranicznych i umawiaj się z nimi na spotkania, na których zaprezentujesz im swój dorobek. Nikt wiecej Ci nic nie powie... w sumie to wiecej do powiedzenia raczej nie ma
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

zbieraj na sprzęt,zbieraj foty do portfolio a jak już będziesz miał sprzęt i folio z różnych imprez zacznij łazić po redakcjach i/lub agencjach.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

musisz robic dobre zdjecia miec warsztat i umiejetnosci, nie bac sie ludzi i szykowac portfolio jesli uznasz ze TEN moment juz nadszedl idziesz z portfolio do kilku redakcji i liczysz na szczescie... sa rozne szkoly fotografi ale musisz wybierac ja po nazwiskach ludzi ktorzy dla ciebie cos w fotografi znacza... a nie po wysokosci czesnego... no i najwazniejsze to moim zdaniem waska specjalizacja

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

hmm.myślisz Jac że szkoła coś pomoże?
    nie wiem właśnie.sam się nad tym zastanawiałem ale stwierdziłem że lepiej będzie założyć studencką agencję fotograficzną (non-profit) i zebrać grono ludzi chętnych do takiej roboty w trakcie studiów - jakby co to może się okazać bardzo mocnym punktem oprócz daj Boże dobrych zdjęć w folio...
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Coż, z własnego doświadczenia powiem - co do bycia fotoreporterem przekonania nie mam, ale studia wybrałeś właściwe
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

A jakie są szkoły tego typu w Polsce ? Czy potem mozna sie do PAPu zgłosić ?

Artprofi
    Guest

Domyślnie

polecam dobra szkole w jeleniej gorze zaocznie ale belfry z poznania i to z najwyższej polki polecam.

Artprofi
    Guest

Domyślnie

a do pap'u nie trafia sie z pierwszej lapanki trzeba troche popracowac i to osto

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Bierz pod uwagę coś takiego jak "układy". PAP ma własnego człowieka w każdym mieście i oni są w stanie obskoczyć wszystkie imprezy więc nie potrzebują pomocy. Taka prawda.

W Lublinie z tego co widze na foto.pap.com.pl robi niejaki Mirosław Trębecki.

Drugi "ból": Często gęsto gazety mają głęboko w poważaniu jakość zdjęć na zasadzie "żeby coś było". Przykład: Gazeta Krakowska - wydanie tarnowskie. Tam robią dwie osoby fotki - jedna olympusem c770. No comment

Walczyć trzeba ale przygotuj się na baaardzo zimny prysznic na start.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów