Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 152

Wątek: Zawód fotoreportera

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

No to może założymy jakiś wątek w którym będzie mozna pokazywać reportaże i każdy będzie mógł je komentować ?

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi
    a fotoreporter po 2-3 latach intensywnej pracy ma zazwyczaj dość tego wszystkiego i chętnie by robił coś innego ale za zazwyczaj także po prostu nic innego nie potrafi
    Dlatego najpierw skończę biotechnologię a fotografię chce zaocznie robić

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Voith
    No to może założymy jakiś wątek w którym będzie mozna pokazywać reportaże i każdy będzie mógł je komentować ?
    W galeriach użytkownikow przeciez mozna
    Ale fakt faktem - jakis dzial dla reportazy by sie przydal.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Bywalec

Domyślnie

A można wiedzieć do jakiej Voith uczęszczasz szkoły (do mojej pewnie nie, ale może coś blisko )?
    DSLRs & lenses

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikołaj
    A można wiedzieć do jakiej Voith uczęszczasz szkoły (do mojej pewnie nie, ale może coś blisko )?
    Sobieski na Racławickich 17
    Ostatnio edytowane przez Voith ; 02-06-2006 o 22:02
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Bywalec

Domyślnie

Eee, to z Biskupiaka jednak kawałek...

Swoją drogą - moja rada - najważniejsze jest robić zdjęcia. Może to trochę banalne, ale wydaje mi się, że lepiej jest jako amator dojść do pewnego poziomu i zacząć pracę w jakiejś porządnej agencji niż zacząć w Kurierze Lubelskim, czy czymś podobnym, bo wtedy nie za bardzo jest czas na to, żeby się rozwijać.

Poza tym jak chcesz focić VIPów to trzeba zmienić miejsce zamieszkania, jak by nie było Warszawa to konieczność.

Swoją droga to są różne agencje, może uda Ci się do jakiejś załapać? Mi się udało
    DSLRs & lenses

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja bym może mówił nie tyle o fotoreporterach... co o fotografach pracujących dla prasy.
    Niby tylko leksykalna różnica, ale jakże ważna.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

droga do bycia fotoreporterem jest ciężka ... i wiem co mówię.
    na dobre portfolio lepiej popracować dłużej niż krócej. jak już je masz. musisz się gdzieś wkręcić - i tak jak ktoś powiedzial - chodzisz po agencjach, redakcjach i tyle. jak już cię przyjmą chociażby na freelancera- zaczynasz od wszystkiego - dziś kotlety, jutro polityka, pojutrze fotografujesz jakkomuś dach się zawalił. musisz umieć zrobić wszystko.... musisz być w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie, z odpowiednim sprzętem i najlpiej aby nikt ci nie przeszkadzał z boku (a będzie !...)
    zapodam przykłady...
    akcja nr. 1 - na cmentarzu. wstaje prezydent idzie odsłaniać pomnik. przed nim 20 reporterów, za nim 9, na miejscu 6. Odsłania pomnik (wielkości 1m wys.) wszędzie foto i tv. w górze aparaty. błyska jak podczas wielkiej burzy. masz zrobić 1 zdjęcie - i ma być ok. koniec akcji- 3s. prezydent odsłonił, jak nie masz to gapa jesteś.
    akcja nr. 2 - jeden z ministrów daje prezydentowi 100 na tace, bo nasz kochany lechu zapomniał portfela(a niby po co mu portfel). Masz zdjęcie,masz pieniądze,nie masz - dostałem opieprz po akcji.
    akcja nr. 3 - polityk zapina rozporek. jeden z 10 foto złapał go i jest do przodu.
    akcja nr. 4 - okropny ścisk. wszędzie prasa i z 30 foto a do tego borówców takich szerszych niż wyższych. lepiej ich przeskoczyć niż obejść. gdzieś tam w środku premier. przed nim małe dziecko - zaraz będzie mu wręczać kwiatek. wszyscy się rzucają do przodu. czujesz łokcie kolegi i silne dłonie borowców - którzy opędzają się od takich jak ty i ja, jak od much. i w tym wszystkim, kupa ludzi, takich szarych, którzy też chcą zobaczyć,tego który rządzi tym chlewem. Kółko się zamyka - masz zrobić zdjęcie-które będzie miało ręce i nogi... Paranoja.

po akcji nr. 1,2,3,4 na polu bitwy lub chwile po...
    siedzisz przy laptopie, czas nagli... mijają sekundy.. szukasz tego zdjęcia, spośród 400 które zrobiłeś od początku.... znalazłeś,.... teraz na PS, póżniej trzeba opis klepnąć i wysłać. 10-20 minut stresu i po zdjęciach... jeżeli przyjmiemy że je zrobiłeś
    jednym słowem kawałem ciężkiego, cholernego chleba z dodatkeim dużej ilości adrenaliny która z czasem mija i zaczynasz być robotem !!
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

No offence...ale to o czym piszesz K2_verti to wlasnie ta roznica, ktora wspomnial Adamek. Fotografia prasowa a fotoreporterka to dwie kompletnie rozne rzeczy moim zdaniem.
    Jedno ma byc w miare jakos i byle szybko, dawac mniej lub bardziej obraz wydarzenia nawet kosztem jakosci.
    Typowy reportaz to przeciez ciezkie godziny i przemyslany material tworzacy spojna calosc. Nie jedno zdjecie pod ktorym widnieje podpis a historia, ktora opowiada bez slow.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I zapomniałeś o najważniejszym.
    Cholernie wielkie ilości wyrzucanych z siebie przekleństw w międzyczasie --> to na za wolnego laptopa, to na włażące w kadr telewizory, to na wieszającego się neta.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów