Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 152

Wątek: Zawód fotoreportera

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Nie działa tak i tak...

Dobre zdjęcie prasowe można zrobić zwykłym kompaktem czy nawet telefonem. Fakt, głupio to wygląda, ale czasami zdarzają mi się takie sytuacje.
    Trzeba też mieć podstawy grafiki komputerowej - zdjęcia prasowe mają swoje wymagania, a przy kilku efektach są jeszcze lepsze (moduły wyostrzania, wygładzania krawędzi, rozjaśnianie dają naprawdę ciekawe efekty).
    Dobre zdjęcia reporterskie powstają wówczas, jeśli ma się coś do powiedzenia, przekazania innym. Wiedza na temat wyostrzania i inne pierdoły przydadzą się w dziale DTP. Doświadczenie, technika bardzo pomaga ale potrzebny jest talent Nie każdy go posiada, co też widać w prasie codziennej. Sama fascynacja fotografią cyfrową i chęć zaistnienia to za mało, daleko się nie zajdzie ...
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 07-02-2008 o 17:41
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Domyślnie

Kup sprzet, potem startuj do gazet. Proste...

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    Kup sprzet, potem startuj do gazet. Proste...
    Dokładnie tak, pisząc wprost.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Teraz wychodzi na to, że każdy każdego będzie zachwalał i mówił mu że może iść do gazety :P P.S. Ja też miałem jedno zdjęcie w gazecie: fotoreporter nie zdążył na eventa i reporterka zagadała do jedynego lustrzankowego czy by nie użyczył jednego foto Powiedziałem, że zależy za ile i że mają zadzwonić z ofertą. Koleś zadzwonił, wysłałem mu linka do galerii z miniaturkami, wybrał sobie, wysłałem duże. Dzwoni i mówi : "myślę, że nie ma sensu, żebym ci płacił 15zł za to zdjęcie, po prostu będę miał u ciebie dług i jak tobie będzie czegoś brakowało to daj znać". Zgodziłem się, żeby sobie wtyka nie niszczyć, ale później przewidziałem na oczy, że przecież fotoreporter nie wciągnie sobie konkurencji do swojej gazety. Cóż, trudno.

Fota o której mowa : http://www.storage1.cba.pl/galeria/m...23_rada_21.htm

mi się ta podoba....
    http://www.storage1.cba.pl/galeria/m...23_rada_26.htm
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

świetna kompozycja, no i zdjęcie nie jest głupie - moim skromnym zdaniem..
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 07-02-2008 o 18:11 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wszyscy zostali poproszeni o zapisanie numeru do pana głównodowodzącego. No to skorzystałem z okazji i strzeliłem fotkę do archiwum w razie potrzeby użyję jej do jakiegoś tematu komunikacja/postęp/nałogi :P. No ale żeby do gazety takie coś, to nie da rady. Jak zobaczysz to zdjęcie bez żadnego podpisu to co widzisz? Ręce z komórkami. Co ci to mówi? Nic. W gazetach liczy się przekaz, emocje, ruch...

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

I widzisz.Teraz hotlinkowanie działa;D
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Wszyscy zostali poproszeni o zapisanie numeru do pana głównodowodzącego. No to skorzystałem z okazji i strzeliłem fotkę do archiwum w razie potrzeby użyję jej do jakiegoś tematu komunikacja/postęp/nałogi :P. No ale żeby do gazety takie coś, to nie da rady. Jak zobaczysz to zdjęcie bez żadnego podpisu to co widzisz? Ręce z komórkami. Co ci to mówi? Nic. W gazetach liczy się przekaz, emocje, ruch...

Gazeta może nie będzie chciała tego zdjęcia, to fakt.
    Co widzę gdy patrzę na to zdjęcie bez podpisu ? - Widzę dzisiejszy świat.
    Wyobraź sobie że masz ludkowi z Marsa pokazać kilka fotek obrazujących współczesnego CZŁOWIEKA. Ta Twoja byłaby OK.
    Takie moje skromne zdanie....
    pozdrawiam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    kurna olek nie działają te linki..
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 08-02-2008 o 10:53 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sorki bo burdel zrobiłem, są dwie wersje linków : działające (bez trzykropka) i niedziałające(z trzykropkiem : "..."). Nie wiem skąd je wklejałem, ale po prostu się zagapiłem i są z trzykropkiem. Chyba czas napisać petycję do moda żeby posprzątał.

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Dobre zdjęcia reporterskie powstają wówczas, jeśli ma się coś do powiedzenia, przekazania innym. Wiedza na temat wyostrzania i inne pierdoły przydadzą się w dziale DTP
    Zgadzam się z tym. Jednak wiem, że różnie z tym bywa. Sporo właśnie zależy od tego czy gazeta jest lokalna, regionalna czy krajowa. W tych dwóch pierwszych często jest tak, że zdjęcia idą jak leci - bez wnikania czy powinno być np. rozjaśnione czy nie. Gazeta gazecie nierówna. W tej, z którą współpracuję (ale nie robię foto) tak jest. Na moje uwagi, szef zawsze odpowiada - wiem doskonale, ale tym zajmuje się dział edycji w centrali...
    W gazetach liczy się przekaz, emocje, ruch
    Niekoniecznie, chyba jedną z ważniejszych kwestii jest to, żeby zdjęcie przedstawiało sedno artykułu. Ale zdjęcia z ww. cechami są szczególnie preferowane.

Linki nie działają.

Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów