koncert uwieńczający warsztaty jazzowe
AutoMotoKlub WOŚP
mam nadzieje że się spodoba się taka reporterka (choć przy AMK stanowczo za dużo zdjęć:P)
koncert uwieńczający warsztaty jazzowe
AutoMotoKlub WOŚP
mam nadzieje że się spodoba się taka reporterka (choć przy AMK stanowczo za dużo zdjęć:P)
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
To tylko fajnie wygląda w telewizji, naprawdę jest nieciekawie - nie wiem jak u innych, ale ja zawsze boję się bardziej o sprzęt niż o siebie, chociaż jak się trafi zadyma kibiców czy bójka, to lepiej być dalej...ako fotoreporter od wydarzeń typu demonstracje
Gazeta gazecie nierówna. W tych lokalnych (powiedzmy obejmujących powiat lub kilka powiatów) na ogół przyjmują ofertę współpracy z otwartymi ramionami. Zasadą na ogół jest nieważne jakie, oby było. W tych regionalnych (województwo i większe) już jest wyższy poziom i większe wymagania.każdy każdego będzie zachwalał i mówił mu że może iść do gazety
quote]myślę że jak Ty będziesz potrzebował jakieś foto które on ma to Ci podeśle[/quote]fotoreporter nie wciągnie sobie konkurencji do swojej gazety
Skłaniam się ku temu pierwszemu. Sam jestem w takiej sytuacji. Moje doświadczenie mówi, że zawsze zdarzają się wyjątki. Najgorzej to trafić na jakiegoś łachmytę, który się przyzwyczai i prosi o zdjęcia, a sam nic nie daje. Ale i na to jest rada - mówić, że "przecież wysłałem na e-mail", ale to już drastyczne przypadki...
Nie otwiera się.
W sumie zdjęcie można zrobić zawsze (wg prawa), sprawy się komplikują przy publikacji.często nie pyta sie czy można zrobić zdjęcie
Są sytuacje, że nawet jak zabroni, to nic nie poradzi.jeżeli nie zabroni przyjmuje się że wyraża zgodę
Ej no bez kitu - htm'ów też nie można hotlinkować? Co za shit! http://www.storage1.cba.pl/galeria/m...a_rada_miasta/ - fota nr 21
Direct linki otwierają się chyba z gg, ale z forum już nie. Chyba że zrobisz : kopiuj(link), wklej(na pasek adresu) + enter.
TZN co, nie wyświetla ci się, czy uważasz że nie nadaje się do gazety/druku/etc? Chcesz, to mogę wrzucić skana jak wyszło "na szarym papierze" :P
Nie działa tak i tak...
To też się nie otwiera. Jeśli w tym ostatnim są zdjęcia m.in. z Indii, to jeszcze wczoraj się otwierały.
Skoro jestem już w temacie. Dobre zdjęcie prasowe można zrobić zwykłym kompaktem czy nawet telefonem. Fakt, głupio to wygląda, ale czasami zdarzają mi się takie sytuacje.micles: jeśli dajesz dobre zdjęcia, to nikt Cię nie zapyta, czym je robisz
Trzeba też mieć podstawy grafiki komputerowej - zdjęcia prasowe mają swoje wymagania, a przy kilku efektach są jeszcze lepsze (moduły wyostrzania, wygładzania krawędzi, rozjaśnianie dają naprawdę ciekawe efekty). Trzeba też wiedzieć co nieco o papierze. Inaczej to samo zdjęcie wyjdzie w "gazetówce" (bo jest raster) - np. taki "Fakt" ma słaby papier, inaczej w Wyborczej (niewiele lepszy), a jeszcze inaczej w magazynie (Wprost). Niektóre drukarnie same poprawiają i używają określonych modułów, ale jeśli zdjęcie będzie zaszumione (chyba wróg nr 1) czy rozmyte (to samo) to będzie nieciekawie...
Ja wcale nie mówię że jest dobra. Bardziej zasługuje na miano reporterskiego gniota. No ale widocznie musieli dać o tym artykuł, więc brali to co mogli.