Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 152

Wątek: Zawód fotoreportera

Uzależniony

Domyślnie

koncert uwieńczający warsztaty jazzowe

AutoMotoKlub WOŚP

mam nadzieje że się spodoba się taka reporterka (choć przy AMK stanowczo za dużo zdjęć:P)
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

ako fotoreporter od wydarzeń typu demonstracje
    To tylko fajnie wygląda w telewizji, naprawdę jest nieciekawie - nie wiem jak u innych, ale ja zawsze boję się bardziej o sprzęt niż o siebie, chociaż jak się trafi zadyma kibiców czy bójka, to lepiej być dalej...
    każdy każdego będzie zachwalał i mówił mu że może iść do gazety
    Gazeta gazecie nierówna. W tych lokalnych (powiedzmy obejmujących powiat lub kilka powiatów) na ogół przyjmują ofertę współpracy z otwartymi ramionami. Zasadą na ogół jest nieważne jakie, oby było. W tych regionalnych (województwo i większe) już jest wyższy poziom i większe wymagania.

fotoreporter nie wciągnie sobie konkurencji do swojej gazety
    quote]myślę że jak Ty będziesz potrzebował jakieś foto które on ma to Ci podeśle[/quote]
    Skłaniam się ku temu pierwszemu. Sam jestem w takiej sytuacji. Moje doświadczenie mówi, że zawsze zdarzają się wyjątki. Najgorzej to trafić na jakiegoś łachmytę, który się przyzwyczai i prosi o zdjęcia, a sam nic nie daje. Ale i na to jest rada - mówić, że "przecież wysłałem na e-mail", ale to już drastyczne przypadki...
    Nie otwiera się.
    często nie pyta sie czy można zrobić zdjęcie
    W sumie zdjęcie można zrobić zawsze (wg prawa), sprawy się komplikują przy publikacji.
    jeżeli nie zabroni przyjmuje się że wyraża zgodę
    Są sytuacje, że nawet jak zabroni, to nic nie poradzi.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ej no bez kitu - htm'ów też nie można hotlinkować? Co za shit! http://www.storage1.cba.pl/galeria/m...a_rada_miasta/ - fota nr 21

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Micles-jeszcze parę dni temu otwierało się normalnie.Coś musiałeś popsuć
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Direct linki otwierają się chyba z gg, ale z forum już nie. Chyba że zrobisz : kopiuj(link), wklej(na pasek adresu) + enter.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Teraz wychodzi na to, że każdy każdego będzie zachwalał i mówił mu że może iść do gazety :P P.S. Ja też miałem jedno zdjęcie w gazecie: fotoreporter nie zdążył na eventa i reporterka zagadała do jedynego lustrzankowego czy by nie użyczył jednego foto Powiedziałem, że zależy za ile i że mają zadzwonić z ofertą. Koleś zadzwonił, wysłałem mu linka do galerii z miniaturkami, wybrał sobie, wysłałem duże. Dzwoni i mówi : "myślę, że nie ma sensu, żebym ci płacił 15zł za to zdjęcie, po prostu będę miał u ciebie dług i jak tobie będzie czegoś brakowało to daj znać". Zgodziłem się, żeby sobie wtyka nie niszczyć, ale później przewidziałem na oczy, że przecież fotoreporter nie wciągnie sobie konkurencji do swojej gazety. Cóż, trudno.

Fota o której mowa : http://www.storage1.cba.pl/galeria/m...23_rada_21.htm

chyba niedrukowalne

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

TZN co, nie wyświetla ci się, czy uważasz że nie nadaje się do gazety/druku/etc? Chcesz, to mogę wrzucić skana jak wyszło "na szarym papierze" :P

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Nie działa tak i tak...
    koncert uwieńczający warsztaty jazzowe
    AutoMotoKlub WOŚP
    http://piotrek.traugutt.net/prasowe.html
    To też się nie otwiera. Jeśli w tym ostatnim są zdjęcia m.in. z Indii, to jeszcze wczoraj się otwierały.
    micles: jeśli dajesz dobre zdjęcia, to nikt Cię nie zapyta, czym je robisz
    Skoro jestem już w temacie. Dobre zdjęcie prasowe można zrobić zwykłym kompaktem czy nawet telefonem. Fakt, głupio to wygląda, ale czasami zdarzają mi się takie sytuacje.
    Trzeba też mieć podstawy grafiki komputerowej - zdjęcia prasowe mają swoje wymagania, a przy kilku efektach są jeszcze lepsze (moduły wyostrzania, wygładzania krawędzi, rozjaśnianie dają naprawdę ciekawe efekty). Trzeba też wiedzieć co nieco o papierze. Inaczej to samo zdjęcie wyjdzie w "gazetówce" (bo jest raster) - np. taki "Fakt" ma słaby papier, inaczej w Wyborczej (niewiele lepszy), a jeszcze inaczej w magazynie (Wprost). Niektóre drukarnie same poprawiają i używają określonych modułów, ale jeśli zdjęcie będzie zaszumione (chyba wróg nr 1) czy rozmyte (to samo) to będzie nieciekawie...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    TZN co, nie wyświetla ci się, czy uważasz że nie nadaje się do gazety/druku/etc? Chcesz, to mogę wrzucić skana jak wyszło "na szarym papierze" :P

no nie puściliby mi tej foty nawet w regionalnym tygodniku o dzienniku już nie mówię

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja wcale nie mówię że jest dobra. Bardziej zasługuje na miano reporterskiego gniota. No ale widocznie musieli dać o tym artykuł, więc brali to co mogli.

Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów