Może jak się fotografuje F16 to wtedy f/16 jest dobreZamieszczone przez Cichy
Ej no faktycznie, teraz zauważyłem, że sharpness w aparacie jest na NORMAL. Przecież na takich ustawieniach Kanion troszke gubi ostrość. No ale mimo tego przecież te zdjęcia są ostre.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Zamieszczone przez Cichy
OK, mój bład... zobacze jak sie będzie spisywał na przysłonie mniejszej
sharpness w aparacie jest na NORMAL --- można poprosic coś bliżej? Znaczy o co chodzi innymi słowy?
Pozdrawiam
Jeśli jest na 0 to jpg bezpośrednio z aparatu nie jest taki ostry jak na +1 lub +2. A w aparatach 30d i 5d ustawienie na "0" wręcz zmiękcza obraz ..
Ustaw w aparacie sharpness na +1
No niestety... w tym przypadku zawinila jednak druga strona aparatu niz obiektywZamieszczone przez AirWitek
.
Jak juz uzywasz Av to ustawiaj rozsadne przyslony - w warunkach slonecznych iso100 i f5.6 - 8 .
ISO 200 wg mnie jest niepotrzebne. Jak jest jasno to iso100, jak robi sie ciemniej to 400 by nie poruszyc. Jak naprawde jest potrzeba to 800 lub 1600.
Poza tym jak robisz na JPG to ustaw w menu Parameters i np Set1 - contrast +1, sharpness +2 , reszta zero.
Vitez nie chcę się czepiać, ale jakby już o tym wszystkim koledze Witkowi napisaliśmy![]()
Zamieszczone przez Vitez
Tylko, że ja robie na Tv a nie Av!
Co do ISO to wierz mi robie zdjęcia juz ładnych parę lat i wiem jakie ISO mam ustawić, skoro było 200 w słoneczny dzień znaczy, że nie zdążyłem zminić... bo tak sie składa, że pracuje na lotnisku i często mam tylko kilka sekund na zrobienie zdjęcia.
Co do ustawień apratu to tu dałem ciała![]()
Przeszedłem z analoga na cyfre (MTL-3, F65, Canon 300) i nie zapoznałem sie dokładnie (wogóle) z instrukcją obsługi![]()
Dzieki za wszelkie rady, zastosuje sie do nich
Pozdrawiam
Witek
Wydają się być ostre, aczkolwiek tyle się naczytałam na tym forum o tamronie, że zdecydowałam się na TOKINĘ SV PRO... Jak będę miała się czym pochwalić, to to zrobię. Pozdrawiam
Ten kangurek w ogóle pokrzywiony... ciężko stwierdzić czy jest ostry bo ma ryjek zdeformowany<hihihi> chyba masz beczkę , torsje i inne paskudztwa na tamroniku
![]()