Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 100

Wątek: No to Zyta nas opodatkowała....

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Co do murowania to oczywiście trochę żartowałem Choć też nie do końca - dobrych fachowców dużo nie ma, a ci co są zarabiają całkiem nieźle i nie mają problemów z podatkami. Jak chyba w każdej dziedzinie zresztą.

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Jak ja studiowalem max stypendium wynosilo 175 zl a akademik kosztowal 220. Nie wiem na jakich studiach studiowales ze miales na mieszkanie, jedzenie, bilety miesieczne, ksera, ksiazki i jeszcze ci zostawalo ale niewatpliwie miales szczescie.
    No, zależy jeszcze co się studiuje Rzeczywiście, jeśli się wybierze rozrywkowy kierunek... i żeby było śmieszniej, to właśnie miałem sporo znajomych na archeologii - większość obiboków, ale najwyraźniej studia na tyle proste, że stypendia miała większość - i przez to były rzeczywiście śmiesznie małe. U mnie miało je kilka procent na roku, a powyżej 4.5 to była już w ogóle elita. Akademik 50-70% tego co podałeś (pełna odpłatność była tylko jak ktoś zawalił semestr). Na życie starczało mi drugie tyle. A reszta szła na zabawki

Wszystko to UMK Toruń, jesteśmy w sumie w podobnym wieku (ja na dodatek zacząłem studia później) także to się nie mogło jakoś strasznie zmienić.

Murarz dzialajacy na wlasny rachunek moze sobie odliczyc koszty poniesione w czasie pracy ja zgodnie z nowa ustawa pracujac samodzielnie nie bede mogl.
    Znaczy co, nie możesz założyć działalności p.t. "Fotki i foteczki sp. z.o.o" i wliczyć tego 300D, jego napraw, czy czego tam chcesz, w koszty? Czy możesz, ale masz taką fajną furtkę, która się bardziej opłaca niż normalna działalność i płacenie ZUSu jak wszyscy "zwykli" ludzie? Bo z wcześniejszej dyskusji (z innymi) w tym wątku wyszło, że mniej więcej o to chodzi.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie moge zalozyc dzialalnosci bo mi zabrania ustawa i przepisy dotyczace doktorantow.

Co do archeologii i obibokow to standard. Ilosc stypendiow byla rozna ale UŁ i moj wydzial dodatkowo sa bardzo slabo dotowane stad tak niskie kwoty.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nie moge zalozyc dzialalnosci bo mi zabrania ustawa i przepisy dotyczace doktorantow.
    Oj, no to rzeczywiście błędne koło. Zatem dlaczego nikt nie walczy o likwidację tej ustawy/przepisów? Nie widziałem zapowiedzi manifestacji, prezydenckiego weta itp. ;-) Wtedy przecież wszystko byłoby... hmm, normalnie?

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Oj, no to rzeczywiście błędne koło. Zatem dlaczego nikt nie walczy o likwidację tej ustawy/przepisów? Nie widziałem zapowiedzi manifestacji, prezydenckiego weta itp. ;-) Wtedy przecież wszystko byłoby... hmm, normalnie?
    Wiesz ile takich glupot jest ? Trzebaby codziennie wychodzic na ulice

Hit z dzisiaj ... jestem czlonkiem grupy naukowcow prowadzacej pewien projekt naukowy. Projekty naukowe sponsorowane sa przez Uniwersytet ze specjalnych srodkow (cos jak granty). Jedne bardzo male badania wykopaliskowe bez zarobku wlasnego archeologow (a wlasciwie ze strata bo za cos trzeba dojechac w teren i cos jesc) to 4-6 k zl. A to sa naprawde niewielkie badania ... max 2 tyg w terenie niewielki obszar zero dodatkowych analiz. Na ten rok na cala dzialalnosc naukowa dostalismy 1.000 zl (slownie jeden tysiac zlotych).
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Wiem Swego czasu prawie dałem się namówić na zostanie na uczelni ;-) "Prawie" robi różnicę i w tym wypadku bardzo dobrze.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Można to skomentować tylko znanym powiedzeniem Kisiela: Socjalizm zajmuje się rozwiązywaniem problemow nieznanych w żadnym innym ustroju
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Jak udało się dowiedzieć nieoficjalnie portalowi Money.pl, wicepremier Zyta Gilowska złożyła na ręce premiera Kazimierza Marcinkiewicza dymisję. Biuro prasowe rządu nie potwierdza tej informacji.

Informatorzy Money.pl zaznaczają, że to nie pierwsza dymisja, jaką wicepremier Gilowska składa w ostatnim czasie. Jak dotąd premier deklarował, że nie pozwoli odejść Zycie Gilowskiej z rządu. "Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji i moja umowa z panią premier jest taka, że naprawiamy wspólnie finanse publiczne" cytuje wcześniejsze wypowiedzi premiera portal Money.pl.
    Jesli to prawda to Kiepska wiadomosc dla gospodarki....

ed:
    Przed chwilą w TVN24 mówili że Zyta wczoraj rozważała dymisje po wypowiedzi prezydenta ale dziś po rozmowie premierem zmieniła zdanie, za 30 min konferencja prasowa i wszystko ma być wyjaśnione.

Jeśli dymisja Gilowskiej by się potwierdziła, mogłaby mieć związek z proponowanymi przez minister zmianami podatkowymi. Pomysł likwidacji 50-procentowych kosztów uzyskania przychodu dla twórców i naukowców skrytykowały zainteresowane środowiska, opozycja, a także prezydent Lech Kaczyński i minister kultury Kazimierz Ujazdowski. Sprawą zajmuje się obradująca właśnie Rada Gabinetowa, czyli Rada Ministrów pod przewodnictwem prezydenta.
    Ostatnio edytowane przez Diego ; 09-06-2006 o 12:25

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diego
    Jesli to prawda to Kiepska wiadomosc dla gospodarki....
    Mi tam obojętne, kto będzie podnosił podatki...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał Awatar sp4xkp
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Podatki, jak podatki. Zawsze można je w jakiś tam sposób sobie zmniejszyć. Moim zdaniem, dla mniejszych przedsiębiorców, prawdziwym problemem jest ZUS. Powiem tak, moje squo prowadzi ośrodek nauki jazdy. Teraz jest już znośnie, ale na początku musiałem dokładać do interesu ze swojej pensji. Mając wtedy przykładowo w miesiącu jednego kursanta (taki był początek) za 650zł, musiała zapłacić 600zł do ZUSu. A gdzie paliwo, amortyzacja itp. Dlatego uważam, że zmniejszanie czy zwiększanie podatku, to ogólnie ma mały wpływ w takich mikro firmach. A prawdziwym utrapieniem jest właśnie ten złodziejski ZUS. I to tym powinno się w pierwszym, rzędzie zająć. Tym bardziej, że mimo wysokich składek, tak naprawdę nikt nie gwarantuje w przyszłości godziwej emerytury (pod warunkiem jeszcze, że ktoś dożyje). A zdrowotne ? i tak musimy płacić, żeby być odpowiednio potraktowani przez wielmożnego lekarza medycyny (a mówimy: P. Doktorze!!!).
    Takie jest moje skromne zdanie.
    Canon EOS 30D / Sigma 2,8-4,5/24-135 / Sigma 4,5-5,6/135-400.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Ale właśnie polski problem polega na leczeniu głupot innymi głupotami zamiast usuwania ich z prawa. Gdyby przepisy w zakresie sprawy dotyczącej twojej pracy naukowej były normalne i życiowe to by nie było tego 50% problemu.

Moim zdaniem im prostszy system podatkowy tym lepiej - tam gdzie pojawiają się ulgi, odliczenia i inne furteczki jak grzyby po deszczu pojawiają się przekręty i nadużycia.

Pozdrawiam
    Zigi
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910

Uprawnienia umieszczania postów