Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
No, robisz komuś zdjęcie i zawierasz z nim umowę o dzieło czy o przekazanie praw autorskich, czy cokolwiek (też się nie znam). A mechanik tak nie może, bo nie będzie mógł sobie maszyn w koszty wrzucić
Nie moze? Chyba raczej moze (umowe o dzielo moga zawrzec chyba dowolne dwie dorosle osoby?), ale mu sie to nie oplaci, bo j.w. A dla ahtystow jest wyjatek?

Cytat Zamieszczone przez MMM
Dopóki nie dostałem etatu to cały czas korzystałem z tych 50% kosztów uzyskania przychodu. Nawet jak robiłem strony w php i bazy to zawsze wpisywałem na umowie "usługi programistyczne" i mogłem korzystać.
O, kolejny ktory mi odswiezyl pamiec ;-) Ja dokladnie tak samo, w pierwszej pracy zanim dostalem umowe o prace, to tak samo sie rozliczylem (z korzyscia) z kilku umow o dzielo. Tym niemniej nadal nie rozumiem idei ;-)

Albo, odwracajac kota ogonem: dlaczego malarz (nie pokojowy ;-)), dla ktorego obrazy sa glownym/jedynym zrodlem utrzymania, nie moze po prostu zalozyc sobie dzialalnosci gospodarczej, i najzwyczajniej w swiecie wliczac narzedzia w koszty, jak robia to wszyscy normalni ludzie?