Czyli w praktyce jak ktos zyl z fotografii i zawieral "umowy o dzielo" to teraz zacznie dzialalnosc gospodarcza i placil 19% podatku. I bedzie generowal na potege koszty![]()
Czyli w praktyce jak ktos zyl z fotografii i zawieral "umowy o dzielo" to teraz zacznie dzialalnosc gospodarcza i placil 19% podatku. I bedzie generowal na potege koszty![]()
O, juz pamietam, zdanie z artykulu mnie naprowadzilo: "odebrać twórcom koszty uzyskania przychodów". No wlasnie, dlaczego tfurca ma z definicji taka (nie bojmy sie tego slowa) zaj*sta ulge podatkowa, a mechanik samochodowy prowadzacy wlasny warsztat nie?
Stałą pensjęZamieszczone przez Jac
+ ubezpieczenie i jeszcze pare innych
Mechanik prowadzący własny warsztat ma zarejestrowaną działalność i sam rozlicza swoje koszty uzyskania przychodu. Dyskutowana ulga dotyczy tych, którzy nie prowadzą działalności tylko zawierają umowy.
Kurcze Mialem cie za inteligentnego czlowieka... Jak mozesz takie bzdury pisac, tym bardziej ze nie mieszkasz w polsce z tego co rozumiem.Zamieszczone przez muflon
Jasne- "jesli nie widac roznicy, to poco przeplacac..."
Ja to bym jeszcze chciał żeby księża płacili podatek od dochodu tak jak reszta społeczeństwa. Napewno by sie w budżecie dziura wolniej powiększała..
Ja od razu zdecydowałem się na liniowe 19%. Z pespektywy czasu jest to najkorzystniejsze rozwiązanie. Nie obawiam się teraz żadnych progów podatkowych a i rozliczanie jest prostsze. W/g mnie liniowy jest najse(k)nsowniejszy. Wiele państw leci na tym rodzaju opodatkowania i jakoś sobie radzą. A własna działalność zmusza do intebsywnej pracy oj zmusza![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Znaczy cos pomiedzy wlasna dzialalnoscia, a praca 8h dziennie na etacie? Moglbys to troche dokladniej opisac (i dlaczego to ma usprawiedliwiac ulge)? I czy (uparcie bede sie tego trzymal) mechanik samochodowy moglby dzialac na tej samej zasadzie i z takiego sposobu rozliczania sie korzystac?Zamieszczone przez Tomasz Golinski
(ja zwykly etatowy robol jestem ;-) nie znam sie ;-))
Tak się składa że mechanik nic nowego nie stworzył - co najwyżej naprawił.Zamieszczone przez muflon
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Tak offtopicznie o klerze:Zamieszczone przez Routlaw
wiadomosci.onet.pl/1332127,11,item.html
"Od czwartku na drogach powiatu stargardzkiego (Zachodniopomorskie) pojawi
się nietypowy motocyklowy patrol.
Obok policjanta z drogówki weźmie w nim udział ksiądz z miejscowej parafii
Czyli policjant, oficer religijny - brakuje tylko oficera politycznego![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Diego ; 01-06-2006 o 14:38