Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 100

Wątek: No to Zyta nas opodatkowała....

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Tak się składa że mechanik nic nowego nie stworzył - co najwyżej naprawił.
    OK, ale co to ma do podatkow? Co pisarz/malarz/fotograf przynosi takiego (wymiernego) panstwu, spoleczenstwu, ze nalezy go z tego powodu traktowac specjalnie? Jesli juz, to ja wolalbym zeby ulgi "za pozytecznosc" mieli np. lekarze.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Znaczy cos pomiedzy wlasna dzialalnoscia, a praca 8h dziennie na etacie? Moglbys to troche dokladniej opisac (i dlaczego to ma usprawiedliwiac ulge)? I czy (uparcie bede sie tego trzymal) mechanik samochodowy moglby dzialac na tej samej zasadzie i z takiego sposobu rozliczania sie korzystac?

(ja zwykly etatowy robol jestem ;-) nie znam sie ;-))
    No, robisz komuś zdjęcie i zawierasz z nim umowę o dzieło czy o przekazanie praw autorskich, czy cokolwiek (też się nie znam). A mechanik tak nie może, bo nie będzie mógł sobie maszyn w koszty wrzucić Wiem, że to kretynizm, ale system podatkowy taki jest. Wiadomo, że socjalizm zajmuje się rozwiązywaniem problemów nie znanych w innych ustrojach.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dopóki nie dostałem etatu to cały czas korzystałem z tych 50% kosztów uzyskania przychodu. Nawet jak robiłem strony w php i bazy to zawsze wpisywałem na umowie "usługi programistyczne" i mogłem korzystać. Generalnie to był dobry pomysł bo skoro praca była wykonywana poza siedzibą firmy która zlecała i na moim własnym sprzęcie którego nie mogę sobie amortyzować / odzyskać VATu, to moje koszty uzyskania przychodu są większe.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    No, robisz komuś zdjęcie i zawierasz z nim umowę o dzieło czy o przekazanie praw autorskich, czy cokolwiek (też się nie znam). A mechanik tak nie może, bo nie będzie mógł sobie maszyn w koszty wrzucić
    Nie moze? Chyba raczej moze (umowe o dzielo moga zawrzec chyba dowolne dwie dorosle osoby?), ale mu sie to nie oplaci, bo j.w. A dla ahtystow jest wyjatek?

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Dopóki nie dostałem etatu to cały czas korzystałem z tych 50% kosztów uzyskania przychodu. Nawet jak robiłem strony w php i bazy to zawsze wpisywałem na umowie "usługi programistyczne" i mogłem korzystać.
    O, kolejny ktory mi odswiezyl pamiec ;-) Ja dokladnie tak samo, w pierwszej pracy zanim dostalem umowe o prace, to tak samo sie rozliczylem (z korzyscia) z kilku umow o dzielo. Tym niemniej nadal nie rozumiem idei ;-)

Albo, odwracajac kota ogonem: dlaczego malarz (nie pokojowy ;-)), dla ktorego obrazy sa glownym/jedynym zrodlem utrzymania, nie moze po prostu zalozyc sobie dzialalnosci gospodarczej, i najzwyczajniej w swiecie wliczac narzedzia w koszty, jak robia to wszyscy normalni ludzie?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

MOZE TE WSZYTKIE SPRAWY/WATKI POLITYCZNE PRZENISC NA INNE FORUM nie koniecznie na C-B?

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak to co wymiernego - swoją twórczość. Obrazy, książki czy też rozwój intelektualny innych jak w przypadku pracowników naukowych wyższych uczelni. Moim zdaniem jest to jak najbardziej "wymierne".
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jak to co wymiernego - swoją twórczość. Obrazy, książki czy też rozwój intelektualny innych jak w przypadku pracowników naukowych wyższych uczelni. Moim zdaniem jest to jak najbardziej "wymierne".
    No to mamy rozne pojecie "wymiernosci" ;-) Dobra, zostawmy ten temat, w sumie dla watku to nieistotne - dla ustalenia uwagi niech bedzie, ze praca artysty jest tak samo wartosciowa jak murarza czy lekarza ;-) No ale ja mam ciagle pytania j.w.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Nie moze? Chyba raczej moze (umowe o dzielo moga zawrzec chyba dowolne dwie dorosle osoby?), ale mu sie to nie oplaci, bo j.w. A dla ahtystow jest wyjatek?

Albo, odwracajac kota ogonem: dlaczego malarz (nie pokojowy ;-)), dla ktorego obrazy sa glownym/jedynym zrodlem utrzymania, nie moze po prostu zalozyc sobie dzialalnosci gospodarczej, i najzwyczajniej w swiecie wliczac narzedzia w koszty, jak robia to wszyscy normalni ludzie?
    Właśnie tak. Socjalizm komplikuje proste rzeczy. Np. założenie działalności jest często nieopłacalne, bo zus, księgowość, itp.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz, dla mnie równie wymierne jest to, że od czasu ostatniej wizyty w warsztacie moje autko pomimo wieku wciąż jeździ. Nie widzę sensu aby jakakolwiek grupa zawodowa była w jakikolwiek sposób uprzywilejowana. To jest elementarna sprawiedliwość. Odpowiadając na jeden z postów niniejszego wątku dopowiem: Tak, uważam, że te same zasady powinny dotyczyć zarówno osób duchownych jak i świeckich.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj
    te same zasady powinny dotyczyć zarówno osób duchownych jak i świeckich.
    Co to za podział? Chdzi o obywateli RP. A książęta pewnie (?) nimi są, choć służą interesowi obcego cesarstwa.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów