Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Nikon D2Xs

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    A z ciekawośći: gdyby ktoś Ci dał możliwość zamienienia Twojej jedynki na d2x (wraz z odpowiadającą Twoim szkłom szklarnią) to zrobiłbyś to?
    Bardzo dobre pytanie Mysle ze mimo wszystko nie:
    • Nikon nie ma odpowiednika 100-400IS (80-400 to nie jest odpowiednik, nawet taki maniak N jak Ken Rockwell to przyznaje ;-)).
    • Korzystam troche z 8fps - a nie cierpie takich kombinacji jak HS crop w D2X.
    • Jestem troche szumofobem i lubie miec swiadomosc ze "mam ISO3200 i nie zawaham sie go uzyc" ;-)

Poza tym w sumie nie widze (z mojego punktu widzenia) jakichs wielkich argumentow za jednym czy drugim. Zatem tak naprawde, majac mozliwosc przez 2-3 miesiace potestowac jedno i drugie.... kto wie ;-)

To co mi sie zdecydowanie podoba w ostatnich nowych body (1DN, 30D, D2Xn) to wyrazne zatrzymanie sie wyscigu Mpix/fps i skupienie sie producentow na ulatwieniach obslugi. Moze za rok-dwa i do Canona trafia takie rzeczy jak auto-ISO, pamiec presetow itp..

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    To co mi sie zdecydowanie podoba w ostatnich nowych body (1DN, 30D, D2Xn) to wyrazne zatrzymanie sie wyscigu Mpix
    Które szkła by to wytrzymały ;-)
    Ja, patrząc na rozmiar pixeli ciekaw jestem zdjęć D2Xs już z ISO 800...

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Jako ze nigdy nie mialem stycznosci z Nikonami (cyfrowymi) to mam takie pytanie. Ten D2Xs to przeciez format DX czyli APS-C czyli crop okolo 1.5x prawda? To jak dziala ten high speed crop? Zbiera dane z matrycy tylko z tego obszaru w srodku kadru? (Czyli ze lustro moze machac szybciej bo sie bufor mniej zapycha bo mniej danych jest do przerobienia - dobrze mysle?)

Jesli tak to w takim razie w trybie high speed crop z APS-C robi sie jeszcze wiekszy crop! Zgadza sie? Jesli to tak dziala to jest to jakas masakra - niby profesjonalna lustrzanka a zaczyna sie zblizac do kompaktu (no fakt - jest duzo szybsza) Gdyby to byla zmiana z FF na APS-C to jeszcze bym rozumial ale tak...

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ale to jest dla reporterów sportowych.
    A do gazet to wielkie jakości naprawde nei są potrzebne.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Ja, patrząc na rozmiar pixeli ciekaw jestem zdjęć D2Xs już z ISO 800...
    Będą takie same jak z D2X. Matrycy nie zmienili.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    A do gazet to wielkie jakości naprawde nei są potrzebne.
    W PAP 1D2N mają ustawiony na M-jpg. Według instrukcji to jest 4 MPx. A z tego jeszcze kadrują

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Będą takie same jak z D2X. Matrycy nie zmienili.
    Fakt, ta sama wielkość pixela jest w D2X

Jezu to co oni w tym aparacie zmienili

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ale w takim getty korzystają już z całej matrycy. (a jako rezerwowe body niektórzy noszą dsa - sam widziałem.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ten D2Xs to przeciez format DX czyli APS-C czyli crop okolo 1.5x prawda? To jak dziala ten high speed crop? Zbiera dane z matrycy tylko z tego obszaru w srodku kadru? (Czyli ze lustro moze machac szybciej bo sie bufor mniej zapycha bo mniej danych jest do przerobienia - dobrze mysle?)
    Mniej wiecej. Mechanicznie wszystko wyrabia (bo w koncu lustro/migawka jest ta sama w obydwu trybach), ale najwyrazniej Nikon nie jest w stanie zrobic odpowiednio szybkiej elektroniki. Albo (z jakichs marketingowych powodow) nie chce - bo w dzisiejszych czasach to by bylo naprawde dziwne. 1DmkII wyszedl przeciez juz wieki temu (w kategoriach postepu w chipach).

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Jesli tak to w takim razie w trybie high speed crop z APS-C robi sie jeszcze wiekszy crop! Zgadza sie? Jesli to tak dziala to jest to jakas masakra - niby profesjonalna lustrzanka a zaczyna sie zblizac do kompaktu (no fakt - jest duzo szybsza) Gdyby to byla zmiana z FF na APS-C to jeszcze bym rozumial ale tak...
    No wlasnie ja troche podobnie mysle... Takie 1Ds mk2 z trybem HS crop robiacym z niego APSa 8Mpix byloby calkiem fajne

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Albo 1dsmkII, który robi w pełnej rozdzielczości 4kl/s a w przeliczniku 1.3x 8kl/s
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów