Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
D70 to nie na tym forum

Ok, teraz bez żartów - co to znaczy "ostrość ucieka"?
Najlepszy sposób na sprawdzenie sprzętu to ustawienie go na statywie, ustawienie środkowego punktu AF, celowanie w kontrastowy obiekt o powierzchni położonej równolegle do matrycy, przy dobrym oświetleniu. Jeśli kilkanaście prób pokaże jakiś stały problem, podobne przesunięcie ostrości "do tyłu" lub "do przodu", można próbować mikroregulacji AF (chyba 70d ma takie możliwości). Można także porównać jak wygląda ustawienie ostrości przy robieniu przez liveview i przez celownik.
Jeśli testy wyjdą ok, na szybko jedynym pomysłem jaki mi przychodzi do głowy jest przesunięcie aparatu podczas naciskania spustu, przy ciemnych obiektywach może nie przeszkadzać, ale przy 85/1.4 może zacząć być widoczne.
Można także sprawdzić obiektyw na innym aparacie, czy też będą jakieś problemy.
Bywają laicy, którzy robią zdjęcia i jest im obojętne czy to 70d czy d70, natomiast nie są ślepi i widzą, że po zrobieniu zdjęcia obraz ma największą rozdzielczość i mikro kontrast poza obszarem, który zaznaczyli jako cel i wtedy piszą "ostrość ucieka" i to o ironio jest faktem, bo doświadczyłem tego na (absolutnie wiem z której strony napisać literkę d) na 7d mk I, który na gwarancji był 2 razy kalibrowany do wzorca w serwisie (panowie przepraszam, żadna wasza wina), w Berlinie wymienili moduł AF zapewniając, że ten co był, był super, ale dla zadowolenia klienta... i taki korpo bajer, a i tak aparat na live view zawsze trafiał idealnie, a przez wizjer bez żadnej reguły (lewa,prawa, wyżej, niżej) było bardzo różnie. A właściwie to była jedna reguła - im jaśniejsze szkło, tym większa loteria. Nie pomogły godziny i dnie kalibracji z przyrządem Datacolor i aparatem na statywach. Zdejmowało się siódemkę, wychodziło w teren, zmiana barwy światła i kontrastu... a na live view znów zawsze w punkt. Według mnie montowano w całych seriach body moduły AF, które nie dogadywały się z firmware aparatu. Mam nadzieję, że właściciel omawianego 70d nie ma takiego zestawu i da się przeprowadzić skuteczną i nie wrażliwą na temperaturę barwową kalibrację.