No właśnie ciekawi mnie, co rozumiesz przez zwrot "religia rządzi". Czym rządzi? Do czego mnie zmusza?Zamieszczone przez snowboarder
Glupi przyklad z prohibicja podczas wizyty B16. Swieta koscielne wolne od pracy i inne bzdury...Zamieszczone przez Tomasz Golinski
To akurat nie wynika z tego, że religia rządzi, ale że rządzą socjaliści. Gdyby panowała prohibicja z okazji 1 maja to byłoby to równie głupie, nie?Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Czy nikt z obecnego pokolenia trendziakow nie ma na tyle szacunku by Papieży nazywać Jan Pawel II i Benedykt XVI zamiast dżejpitu i bisikstin?Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
![]()
Ładnie to wytłuściłeś, ale czytając to wydaję mi się to więcej niż logiczne i prorozwojowe, i widzę tu trendy kapitalistyczne a nie prosocjalistyczne. Niestety przejście na kapitalizm nie odbywa się z dnia na dzień i ma wiele konsekwencji, jak np. zamykanie nierentownych przesiębiorstw, masowe zwolnienia itp.. Jednak przy obecnych rządach cofamy się nie o 10 czy 15 lat a o conajmiej 300-400.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
PS
Co do wspomnianej wcześniej religii, to niestety prócz "dobrego słowa" niewiele ci ona zapewni, a na pewno nie nakarmi i ubierze twoich dzieci.
A co w tym złego? Masa młodzieży katolickiej witała Papieża w żółtych koszulkach z napisem JPII/B16 i nie sądzę, że kilkaset osób a może nawet parę tysięcy w tych koszulkach chciało obrazić PapieżaZamieszczone przez Vitez
. Idźmy z duchem czasu, bo mam wrażenie, że Watykan zaczyna już wyprzedzać niektórych zatwardziałych katolików.
I to by było niezłe jajo. Ostoja konserwatyzmu bardziej postępowa od naszych elit wyznaniowych. Zawsze uważałem, że panuje u nas fundamentalizm.Zamieszczone przez stdanielo
A odnośnie tych symboli (B16 JP2). Co w tym złego. Nie uważam, że trzeba to poprzedzać słowami ojciec święty, bo świętymi nie są a protokoł dyplomatyczny (szczególnie watykański) prywatnych osób nie dotyczy. Gdy ktoś ich uważa za autorytety moralne, to niech sobie nazywa tych panów pełnym zdaniem. Po tym co B16 wybeszesnaścił w Brzezince nikt chyba nie ma wątpliwości, że do autorytetu moralnego mu daleko. Chyba, że fundamentaliści. Ale z Polsce zawsze była grupa bardziej świętych od papieża.
Dodam jeszcze, że w Irlandii (mam tam rodzinę) na wspomnienie o czasach katolickich ludzie dostają dreszczy. Kler tak bardzo dał narodowi w dupę, że teraz w odwecie następuje totalna laicyzacja kraju.
Ostatnio edytowane przez JSK ; 01-06-2006 o 07:55
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580
Rozwoj irlandi i polski opiera sie na zupelnie innych systemach, po przemianach w polsce niec sie nie zmienilo, poza tym ze majatek zostal rozkradziony przez dawnych towarzyszy, ktorzy byli wspierani przez kolejne rzady (jak Gudzowaty - po jakiego wuja nam posrednik w handlu gazem czy weglem, przeciez to powinno ministersto gospodarki zarabiac ta kase) i w systemie reka reke myje trudno jest przerwac ta klike... musi nadejsc calkowita wymiana pokolen wtedy jest nadzieje ze wszytko zacznie isc we wlasciwa stron.. ja w to wierze. W IRL jest lepiej niez w PL ale nie ze wzgledu na ich "inteligencje narodowa" ale ze wzgledu na czas i mijesce z ktorego startowali, my do poziomu startu irlandi jesli chodzi o mentalnosc ludzi mamy jeszcze ze 20 lat minimum...
Zamieszczone przez Jac
To nie jest takie proste. Znam przypadki, kiedy firma została przejęta na początku l. 90-tych przez działaczy opozycji i padła w dwa lata wyłącznie dzięki złemu zarządzaniu. Znam przypadek, kiedy pewien phz został sprzedany ach, och kapitalistycznym funduszom inwestycyjnym i kierowany przez dżentelmena, który omal go nie splajtował. Po czym firma została obsadzona czerwonymi pająkami z organizacji młodzieżowych i, o dziwo, wyprowadzona na prostą. A bywały i przypadki odwrotne.![]()
--
pozdrawiam,
Rafał
Vitez, nie histeryzuj :rolleyes: Urazilem Twoja religinjosc w ten sposob? Ujmuje to jakos papiezowi? Od kiedy stosowanie inicjalow jest obrazliwe? Pokolenie JP2 jest juz praktycznie oficjalna nazwa i nikomu nie przeszkadza poza Vitezem, nawet kosciolowi.Zamieszczone przez Vitez
Wyluzuj troche czlowieku.
Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 01-06-2006 o 09:04