Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: A dlaczego nie mozna tak?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    To jest teoretycznie abolutnie prawda. Problem w tym,
    ze religia, a w zasadzie kosciol tak sie zdewaluowal, ze nie
    reprezentuje zadnego autorytetu dla mlodych. Ksieza typu
    rydzyk czy pedofile nie beda dla nikogo poza tepa masa
    autorytetem. W takiej sytuacji w kraju, w ktorym religia
    rzadzi masz wyjscie: albo sie pogodzic, albo wyjechac...
    No właśnie ciekawi mnie, co rozumiesz przez zwrot "religia rządzi". Czym rządzi? Do czego mnie zmusza?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    No właśnie ciekawi mnie, co rozumiesz przez zwrot "religia rządzi".
    Glupi przyklad z prohibicja podczas wizyty B16. Swieta koscielne wolne od pracy i inne bzdury...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Glupi przyklad z prohibicja podczas wizyty B16. Swieta koscielne wolne od pracy i inne bzdury...
    To akurat nie wynika z tego, że religia rządzi, ale że rządzą socjaliści. Gdyby panowała prohibicja z okazji 1 maja to byłoby to równie głupie, nie?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Czy nikt z obecnego pokolenia trendziakow nie ma na tyle szacunku by Papieży nazywać Jan Pawel II i Benedykt XVI zamiast dżejpitu i bisikstin?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    -- Ustawa o działalności gospodarczej prowadzonej przez inwestorów zagranicznych - nakładała na zagraniczne przedsiębiorstwa zobowiązanie do odsprzedania państwu dewiz po ustalonym przez bank centralny kursie, zwalniała przedsiębiorstwa z kapitałem zagranicznym z płacenia popiwku, zapowiadała możliwość wywozu zysków za granicę.
    -- Ustawa o szczególnych warunkach zwalniania pracowników - zapewniała ochronę zwalnianych z pracy (zwłaszcza w przypadku zwolnień grupowych), gwarantowała odprawę finansową i wprowadzała okresowe zasiłki dla bezrobotnych.
    Ładnie to wytłuściłeś, ale czytając to wydaję mi się to więcej niż logiczne i prorozwojowe, i widzę tu trendy kapitalistyczne a nie prosocjalistyczne. Niestety przejście na kapitalizm nie odbywa się z dnia na dzień i ma wiele konsekwencji, jak np. zamykanie nierentownych przesiębiorstw, masowe zwolnienia itp.. Jednak przy obecnych rządach cofamy się nie o 10 czy 15 lat a o conajmiej 300-400.

PS

Co do wspomnianej wcześniej religii, to niestety prócz "dobrego słowa" niewiele ci ona zapewni, a na pewno nie nakarmi i ubierze twoich dzieci.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Czy nikt z obecnego pokolenia trendziakow nie ma na tyle szacunku by Papieży nazywać Jan Pawel II i Benedykt XVI zamiast dżejpitu i bisikstin?
    A co w tym złego? Masa młodzieży katolickiej witała Papieża w żółtych koszulkach z napisem JPII/B16 i nie sądzę, że kilkaset osób a może nawet parę tysięcy w tych koszulkach chciało obrazić Papieża . Idźmy z duchem czasu, bo mam wrażenie, że Watykan zaczyna już wyprzedzać niektórych zatwardziałych katolików.

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    Idźmy z duchem czasu, bo mam wrażenie, że Watykan zaczyna już wyprzedzać niektórych zatwardziałych katolików.
    I to by było niezłe jajo. Ostoja konserwatyzmu bardziej postępowa od naszych elit wyznaniowych. Zawsze uważałem, że panuje u nas fundamentalizm.
    A odnośnie tych symboli (B16 JP2). Co w tym złego. Nie uważam, że trzeba to poprzedzać słowami ojciec święty, bo świętymi nie są a protokoł dyplomatyczny (szczególnie watykański) prywatnych osób nie dotyczy. Gdy ktoś ich uważa za autorytety moralne, to niech sobie nazywa tych panów pełnym zdaniem. Po tym co B16 wybeszesnaścił w Brzezince nikt chyba nie ma wątpliwości, że do autorytetu moralnego mu daleko. Chyba, że fundamentaliści. Ale z Polsce zawsze była grupa bardziej świętych od papieża.

Dodam jeszcze, że w Irlandii (mam tam rodzinę) na wspomnienie o czasach katolickich ludzie dostają dreszczy. Kler tak bardzo dał narodowi w dupę, że teraz w odwecie następuje totalna laicyzacja kraju.
    Ostatnio edytowane przez JSK ; 01-06-2006 o 07:55

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Rozwoj irlandi i polski opiera sie na zupelnie innych systemach, po przemianach w polsce niec sie nie zmienilo, poza tym ze majatek zostal rozkradziony przez dawnych towarzyszy, ktorzy byli wspierani przez kolejne rzady (jak Gudzowaty - po jakiego wuja nam posrednik w handlu gazem czy weglem, przeciez to powinno ministersto gospodarki zarabiac ta kase) i w systemie reka reke myje trudno jest przerwac ta klike... musi nadejsc calkowita wymiana pokolen wtedy jest nadzieje ze wszytko zacznie isc we wlasciwa stron.. ja w to wierze. W IRL jest lepiej niez w PL ale nie ze wzgledu na ich "inteligencje narodowa" ale ze wzgledu na czas i mijesce z ktorego startowali, my do poziomu startu irlandi jesli chodzi o mentalnosc ludzi mamy jeszcze ze 20 lat minimum...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    poza tym ze majatek zostal rozkradziony przez dawnych towarzyszy, ktorzy byli wspierani przez kolejne rzady

To nie jest takie proste. Znam przypadki, kiedy firma została przejęta na początku l. 90-tych przez działaczy opozycji i padła w dwa lata wyłącznie dzięki złemu zarządzaniu. Znam przypadek, kiedy pewien phz został sprzedany ach, och kapitalistycznym funduszom inwestycyjnym i kierowany przez dżentelmena, który omal go nie splajtował. Po czym firma została obsadzona czerwonymi pająkami z organizacji młodzieżowych i, o dziwo, wyprowadzona na prostą. A bywały i przypadki odwrotne.
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Vitez, nie histeryzuj :rolleyes: Urazilem Twoja religinjosc w ten sposob? Ujmuje to jakos papiezowi? Od kiedy stosowanie inicjalow jest obrazliwe? Pokolenie JP2 jest juz praktycznie oficjalna nazwa i nikomu nie przeszkadza poza Vitezem, nawet kosciolowi. Wyluzuj troche czlowieku.
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 01-06-2006 o 09:04

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów