Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
Nie za bardzo, też ma Front Focus, np. przy odległości przedmiotowej ca 3 m przestrzeliwuje o jakieś 10 cm. Praktycznie nie używałem go z tym korpusem, bo nie miało to dla mnie większego sensu ze względu na zakres ogniskowych, ale parę razy użyłem do widoczków na szerokim kącie i do jakichś portretów na 70 mm. Na szerokim kącie przy domknięciu do f/5,6-f/11, oraz na 70 mm przy f/5,6 jest całkiem spoko. Paradoksalnie na 550D w trybie LV ten obiektyw ostrzy dużo szybciej, chociaż nie zawsze dokładnie, niż C 3,5-4,5/18-55 mm STM (który też nie ostrzy dokładnie i powtarzalnie), a sam tryb LV w tym korpusie to nędza. Gdyby C 550D miał mikrokalibrację AF... Niestety, nie ma, a Canon nie zrobił stacji dokujących do swoich obiektywów takich, jak zrobiły Sigma i Tamron, aby móc przeprogramować AF w obiektywach.
Może sprawę załatwiłaby "kalibracja do wzorca". Dostępna niestety tylko w serwisie.

Mój C50/1.8II na korpusie 550D u znajomej ostrzył losowo - czasami tylko trafił.
Zapięty do M50 w złych warunkach albo trafi idealnie ( nie za szybko) albo całkowicie się podda (przy braku kontrastowych elementów).
W tych samych warunkach stałki M ostrzą zawsze szybko i celnie.

Stare szkła, które są kapryśne na DSLR potrafią też kaprysić z DPAF.