Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Niestabilny AF w 20D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Niestabilny AF w 20D

Kupiłem niedawno 20D z kitem.
    Po wykonaniu kilku testów okazalo sie ze aparat przeostrza do przodu.
    Wylądował na Żytniej. Trzymali go tam wraz z obiektywem ponad tydzień.
    Podobno go naprawili ale teraz wydaje mi się ze aparat nie doostrza. Robi takze zdjęcia w punkt. Ale myślę ze nie powinno tak być jesli chodzi o sprzęt wart tyle kasy. Przysłali mi z tamtąd jakiś wykres na którym napisali ze po regulacji z obiektywem testowym 1.8 85mm jest ok ( a przeciez wyslalem puszkę razem z kitem z którym mieli ją wyregulować, poza tym zadnego wpisu w gwarancji, zadnej pieczątki). Chyba wyślę im go jeszcze raz.
    Co zrobić ze sprzętem którego nie będą mogli naprawić??? nie ma podstaw do wymiany bo brak jest adnotacji w gwarancji o powtarzających się naprawach tego samego elementu.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ale to nie byla naprawa tylko regulacja focusa, poszukaj na forum o FF/BF czyli front focus i back focus...

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Stary, więcej luzu Kup dobre szkło, a potem będziesz marudził Cudów od AF się nie spodziewaj nawet jak kupisz 5D.

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

popieram Jac'a

zrób sobie, juz, ten test na BF/FF poszukaja na forum: szablon, metody wykonania ; i jazda

potem zdecyduj o walce

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Bywalec

Domyślnie

Tytuł wątku powinien brzmieć: Niestabilny autofokus KITa, a nie 20D. Też miałem takie przygody. Zmieniłem szkła na lepsze i problem bf/ff znikł.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Muszę jeszcze dodać że 20D niedoostrza też z tamronem 75 - 300 1:4-5,6 LD. Wiem że to nie jest górna półka, no ale nie wydaje mi się zeby winne temu były dwa obiektywy.

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

To jest bardzo niska połka w dodatku to jest juz stare szkło wiec jaja moga sie pojawiac.

btw: co rozumiesz przez niedoostrza??

Pozdro.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Nie piszę, iż w twoim przypadku tak jest ale większość problemów z AF to proplemy z użytkownikiem. Opisz dokładniej zaistniały problem. Napisz jakie robiłeś testy, ze statywem czy bez jaka przysłona z jakiej odległości itd.
    Pozdrawiam
    zigi
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Testując AF pamiętaj też, że sensory focusa są większe niż ich ramki widoczne w wizjerze i może się zdarzyć przy ostrzeniu malutkich obiektów, że AF złapie kontrast w obszarze poza "ramką" a będzie on np. wypadał przed/poza obiektem zamierzonym. Ale to nie wada focusa, tylko raczej taka cecha szczególna, której trzeba mieć świadomość i nauczyć stosować w praktyce :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

rzirzi
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bucho
    Kupiłem niedawno 20D z kitem.
    Po wykonaniu kilku testów okazalo sie ze aparat przeostrza do przodu.
    Pewnie, że by się chciało aby sprzęt za kilka kilo PLN działał jak napisano i inne jego zachowanie jest irytujące.
    Ostatnio edytowane przez rzirzi ; 11-06-2006 o 23:07

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów