Kupiłem w lombardzie obiektyw nie dotykając go nawet. miałem słowna gwarancję, że wszystko jest w porządku. Dostałem bardzo fajna cenę i dla tego się zdecydowałem. Obiektyw do mnie dojechał i okazało się, że jest uszkodzony układ stabilizacja. Rozmawiałem ze sprzedawcą i powiedział, że bardzo mu przykro i prosił o zwrot i chciał zwrócić pieniądze. Dogadałem sie jednak, że go zostawię i naprawię. Nawet gdyby naprawiał go autoryzowany serwis i tak by sie opłacało. Sam zamówiłem część potrzebną do naprawy i wymieniłem. Jest to zresztą opisane tutaj na forum. Obiektyw prawdopodobnie ze względu na to uszkodzenie nie był w ogóle zniszczony zewnętrznie. W chwili obecnej działa i wygląda jak nówka. Być może zdecyduje sie na sprzedaż ale to ze względu na zmianę body z 6D na R. Ale to jeszcze nie teraz. To taki mój przypadek z lombardem. Na podstawie tego jednak odradzam zakup w lombardzie. Nawet sprawdzony osobiście obiektyw z własnym body nie koniecznie musi od razu wykazać usterkę. Bo może nie ostrzyć jak powinien lub powiedzmy po rzgrzaniu cos mu sie dzieje, lub któryś róg obrazu będzie nieostry. Mogą byc różne rzeczy. Mój przypadek skończył sie dobrze ale od tamtego czasu jedynie nowe obiektywy.