Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
nie jestem przeciwnikiem telekonwerterów i używam "w razie niemca" czyli jesli jestem zmuszony ale:
- trzeba mieć z tyłu głowy że test dla obiektywu ef-s nie przełoży się na test dla obiektywu EF na korpusie FF
- telekonwerter spowoduje spadek kontrastu - czy zdjęcia testowe z telekonwerterem były korygowane?
- przy kenko i korpusie FF płaszczyzna ostrości przestaje być płaszczyzną (nawet bez kenko czyli przy gołym obiektywie z płaszczyzną ostrości w zalezności od obiektywu moze być różnie) - faluje w rogach kadru jak sinusoida
Zdjęcia nie były korygowane.

Test został zrobiony dla centrum kadru, a nie dla rozkładu ostrości w całym kadrze i to jest bardziej właściwe dla fotografii przyrodniczej, gdy wykorzystuje się głównie wycinek kadru, głównie z centrum.

Wcześniej pokazałem, co ten TC daje z Tamronem 100-400 i z EF-S 55-250 STM mm na C6D. Stwierdziłem też, że krzywizna pola tworzonego przez układ z TC jest dość znaczna, ale da się uzyskać dobrą ostrość poza centrum, jeśli tam zostanie nastawiona. Nie używałbym zestawu z TC do fotografowania architektury en face.

Wpływ TC na obraz na FF jest znacznie mniejszy, niż na obraz na APS-C, zwłaszcza jeśli chodzi o ostrość w centrum, natomiast rozkład ostrości na APS-C będzie lepszy, niż na FF, ale tak jest z każdym obiektywem od FF założonym do APS-C.