Uzupełnienie do pierwszego wpisu.
Ten telekonwerter znacznie zwiększa krzywiznę pola obiektywu, ale umożliwia wykonanie zdjęć zupełnie ostrych poza centrum kadru, a nawet w jego rogach, nawet na FF, jednakże trzeba właśnie tam ustawić ostrość.
Z uwagi na fatalną pogodę i brak czasu nie za bardzo miałem okazję robić zdjęcia poza domem. Zdjęcie sikorki nie powala jakością, ale było pełne zachmurzenie, długi czas migawki, więc zdjęcie jest mdłe i zaszumione, a ponieważ nie miałem okazji zrobić lepszego, to na razie nie wiem, czy jest to w ogóle możliwe. W każdym bądź razie zestaw M5 + 55-250 STM + TC 1.4x robi się konkurencyjny i zdecydowanie bardziej spacerowy od zestawu C 80D + T 100-400 mm, który do tej pory używałem, a który dawał katastrofalnie nikły odsetek ostrych zdjęć. Takiego zdjęcia przy 1/200 s nawet bym nie ryzykował nim zrobić, natomiast M5 dał kilka ujęć o ostrości praktycznie takiej, jak zaprezentowana fotka, i przy znacznie lepszej statystyce udanych trafień. W tym przypadku bardziej muszę obczaić działanie AF w M5, bo on też jest moim nowym nabytkiem.