Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Taaakie banalne pytanie :D

Coś już napisał

Talking Taaakie banalne pytanie :D

witam
    mam takie pytanie czy zakładając np: szkło 50mm i lampę błyskową w lampie zoom ustawia się na 50mm .. 300D+ 50mm = 90mm .. czy w lampię trzeba wprowadzać korekcję na + ??

zauważyłem że jak mam wszystko na 0 fotki lekko za ciemne a jak wyciągnę odbłyśnik fotka jest ok naświetlona .. hmmm

Domyślnie

odblysnik czyli... ten bialy kartonik ?? jesli go wyciagasz to zapewne masz palnik do gory a wtedy zawsze ustawia sie na 50mm
    a co do 50mm to lampa ustawia zooma na ogniskowa taka jaka ma obiektyw dla FF + robi automatycznie korekte do wielkosci matrycy ( ETTL II)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alx_80
    odblysnik czyli... ten bialy kartonik ??

- tak to białe szkiełko

jesli go wyciagasz to zapewne masz palnik do gory

- nie palniik mam normalnie

a co do 50mm to lampa ustawia zooma na ogniskowa taka jaka ma obiektyw dla FF + robi automatycznie korekte do wielkosci matrycy ( ETTL II)

oj wydaje mnie się że lampa "wali" pod 50mm .. i jest przekonana że jest 50mm a nie 90mm ...

Domyślnie

hmmm z 350d napewno nie ale z 300d byc moze (on chyba nie obsluguje ETTL II) wiec lampa nie ma podawanych info z body o wielkosci matrycy i faktycznie moze uwazac ze jest FF ale pewnie wystarczy dac stala korekte i bedzie ok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alx_80
    hmmm z 350d napewno nie ale z 300d byc moze (on chyba nie obsluguje ETTL II) wiec lampa nie ma podawanych info z body o wielkosci matrycy i faktycznie moze uwazac ze jest FF ale pewnie wystarczy dac stala korekte i bedzie ok
    włąśnie .. jak wyjmę odbłśnik lampa daje większą moc na 17mm i fotki są ok .. czyli korekcja na + ale ile +1/2 + 1 ??

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeredrecki
    witam
    mam takie pytanie czy zakładając np: szkło 50mm i lampę błyskową w lampie zoom ustawia się na 50mm .. 300D+ 50mm = 90mm .. czy w lampię trzeba wprowadzać korekcję na + ??
    Coś mieszasz. Pracując z 300D 430EX nie uwzględnia cropa przy ustawianiu palnika. Tyle że to nie ma przeniesienia na doświetlanie czy też niedoświetlanie fotek. Korekta mocy błysku a ręczne ustawianie zooma lampy to osobne sprawy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

hmm jak wyjmujesz sam odblysnik to lampa nie zmienia zoomu zmienia go jak wyjmiesz nakladke rozpraszajaca (specjalna na szeroki kat) i nie daje to wiekszej mocy tylko pokrycie blyskiem lampy wiekszego terenu....musisz ustawic stala korekte w lampie a czy to bedzie +0,3 czy +1 to musisz metoda prob i bledow sam ustalic

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeredrecki
    witam

Twoja nie (430EX, takze 580EX, o ile obie maja wlaczona funkcje korekty blysku dla cropa) - teoretycznie.
    Sila blysku zalezy tylko od nastawow aparatu i ew. swiatla zastanego. Od cropa czy nie - zalezy tylko kat rozsylu blysku. Czyli jesli masz body z cropem to niezaleznie od typu lampy - sila blysku powinna byc dobrze obliczona, natomiast lampy 430EX i 580 EX teoretycznie obliczaja rowniez lepszy kat rozsylu blysku z uwzglednieniem cropa co pozwala zaoszczedzic na energii lampy = blyskac na dalsza odleglosc przy cropie w odpowiedni sposob wyliczonym.
    Pisze "teoretczynie" - gdyz mi sie jakos z praktyki okazalo ze moja 580EX sporo lepiej sie zachowuje gdy jej w CF wylaczylem na sile ta korekte dla cropa.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

300D nie podaje do lampy informacji o cropie - sprawdzilem osobiscie (od 1,5 tygodnia mam 430ex), poczatkowo myslalem ze to jakis blad, ale za sprawa googla dowiedzialem sie ze te typy tak maja. W praktyce mozna wprowadzic korekte recznie, ale w zasadzie nie spotkalem sie jeszcze z sytuacja w ktorej bez recznego zoomniecia palnika lampie zabraknie mocy.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Uprawnienia umieszczania postów