Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Canon 350d czy 10d?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bigger
    Rożnice między 10 d a 350d są ogromne , natomiast między 20d tak znikome że moim zdaniem w żaden sposób nie odzwierciedlają one różnicy w cenie.
    Robiłeś zdjęcia 20D? Bo ja się niedawno przesiadłem z 350D na 30D i różnica jest wyraźna. Ergonomia, lepszy AF, szybkość, wizjer, trochę niższe szumy od ISO800 w górę.

Coś już napisał Awatar Bigger

Domyślnie

Ludzie ... człowiek wyrażnie napisał że ma/miał s5500 . Nie sądze żeby zdjęcia robił wyuzdanym modelom czy rozbrykanym furmankom (w czym może pomóc przez Was tak wychwalana ergonomia) . A jeśli tak, to to chyba oczywiste i nie wymaga żadnej podpowiedzi co wziąć. Mówimy o tępym zjadaczu chleba , który ma zamiar popodglądać świat (jak ja) , a nie o uduchowionych fotoreporterach (nie we wszystkich przypadkach) dla których brak pokrętełka jest wart ....set złoty. Z całym szacunkiem. Jak tak to rozumię i sądze że tak to należy rozumować.
    A wcześniej czy później i tak Nas wszystkich czeka ewolucja .
    A... i dodam jeszcze że nie , nie mam zamiaru zmieniać aparatu na inny, do czasu kiedy to naciśnięcie spustu migawki nie spowoduje że zdjęcie wyjdzie takie jak chcę.
    Umiejętności Panie i Panowie , to podstawa . A z tym dłuuuuuga droga do wymiany sprzętu na inny.
    Ostatnio edytowane przez Bigger ; 01-06-2006 o 10:50

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Bigger - ale nie miales w rekach 20D albo 10D, prawda?

EDIT: wbrew temu co sobie wyobrazasz, niektorzy uzywaja aparatu poza domem. np. laza z nim po gorach, trzepia plecakiem po skalach i potrzebuja aparatu o twardszej konstrukcji niz wydmuszka. inni robia zdjecia na zawodach sportowych, gdzie aparat trzeba trzymac godzinami i nie ma miejsca na bol przykurczonych palcow
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 01-06-2006 o 11:36
    www albo tez flickr

Domyślnie

Akustyk - miałeś miałeś.

EDIT : wbrew temu co sobie wyobrażasz , .... żebyś Ty wiedział co ja robie ze swoim aparatem .. ,biedak w mym LowePro mini treker AW przemierzył już ze 200 tys km. I łapki nie bolą. A sięgająć po niego cały czas mi się buzia uśmiecha.
    A co do wydmuszki , sory , no mam do kolegi wielki szacunek za co nie które wypowiedzi i wiedzę fotograficzną , ale to to śmiechu warte... wydmuszka ... hehehe. Gdzieś tam było opisywane jak to spadało 350d i nic, oraz jak koledze spadł /został wyrwany/ 20d przez babsko podczas fotografowania i się bidak rozleciał.
    Nie materiał w tym przypadku stanowi o trwałości . Naprawdę nie usprawiedliwiam posiadania 350d , sam by wolał mieć 5d , ale do pały mi się nie mieści że taki ignorant fotograficzny jak ja i wielu innych może takowy sprzęt posiadać i go użytkować . To tak jakby dać dresowi Ferrari .
    Z całym szacunkiem , ale jak już to podkreśliłem wcześniej ... troche zdrowego rozsądku.

A i dodam jeszcze jedno . Pieniądze/koszt zakupu nie jest dla mnie barierą która decyduje o zakupie różnych przedmiotów. Więc napewno nie ten element zadecydował w moim przypadku o zakupie 350-tki.
    Ostatnio edytowane przez Bigger ; 01-06-2006 o 12:03

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wbrew temu co pisze Bigger uważam, że z używanego 20D będziesz bardziej zadowolony. I nie chodzi tylko o ergonomię podczas "zwykłego" użytkowania, że o współpracy z cięższymi szkłami nie wspomnę. O różnicach między tymi puszkami możesz wiele poczytać na forum np ostatnio poruszany temat o wyższości AF w 20D właśnie. 10D ma już swój wiek, a co za tym idzie i mankamenty, natomiast 20D można kupić z kilkumiesięcznym przebiegiem (wciąż na gwarancji).
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Bigger - ale nie miales w rekach 20D albo 10D, prawda?

EDIT: wbrew temu co sobie wyobrazasz, niektorzy uzywaja aparatu poza domem. np. laza z nim po gorach, trzepia plecakiem po skalach i potrzebuja aparatu o twardszej konstrukcji niz wydmuszka. inni robia zdjecia na zawodach sportowych, gdzie aparat trzeba trzymac godzinami i nie ma miejsca na bol przykurczonych palcow
    W zeszlym roku spedzilem 2 tygodnie w slowackich Tatrach. Lacznie przelazlem z 350d w malej torbie okolo 300km w wysokich Tatrach, mowiac "wysokie" mam namysli trasy powyzej 2000m n.p.m. Temperatury wahaly sie od -1 do +24 stopni, wysoka wilgotnosc, czeste opady deszczu i sniegu. 350d do tej pory jest jak nowka, torba kupiona tydzien przed wyjazdem po 2 tygodniach w Tatrach wygladala jak strzep i niewiele przypominala to czym byla wczesniej, przetarl sie tez pasek od aparatu ale body jest jak nowe...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    W zeszlym roku spedzilem 2 tygodnie w slowackich Tatrach. Lacznie przelazlem z 350d w malej torbie okolo 300km w wysokich Tatrach, mowiac "wysokie" mam namysli trasy powyzej 2000m n.p.m. Temperatury wahaly sie od -1 do +24 stopni, wysoka wilgotnosc, czeste opady deszczu i sniegu. 350d do tej pory jest jak nowka, torba kupiona tydzien przed wyjazdem po 2 tygodniach w Tatrach wygladala jak strzep i niewiele przypominala to czym byla wczesniej, przetarl sie tez pasek od aparatu ale body jest jak nowe...
    A nie miałeś plamek na matrycy przy takiej wilgotności (ciekaw jestem)? . Bo ja kudźwa nie wyrabiam z czyszczeniem swojej. Wprawdzie nie dbam za mocno , ale z plamek(nie paprochów) musze czyścić co 3 tygodnie jak poruszam się w wilgotnych miejscach.
    A co do niszczenia , to gdy przychodzi ktoś z mojej rodziny (nic wspólnego z fotografią) , to tak się zdaża że mam za każdym razem podpięty inny obiektyw. I za każdym to razem pada pytanie : Nowy aparat ? . Żadnych śladów użytkowania.
    Ostatnio edytowane przez Bigger ; 01-06-2006 o 12:15

Uzależniony

Domyślnie

Nie nie mialem. Matryce czyscilem 2 razy, tydzien po zakupie bo pozyczylem aparat "koledze" i jakies 3 tygodnie temu po roku uzytkowania. Na zdjeciach makro przy przyslonach powyzej f22 zaczal wychodzic denerwujacy syfek, przedmuchanie wystarczylo...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Domyślnie

Hmm, to dziwne . A może ktoś wie , czy wymiana (baardzo ostrożna) obiektywu przy wilgotnym otoczeniu , może spowodować uwięzienie wilgotności w aparacie , a następnie skroplenie się jej na matrycy ? Czy to nie ma znaczenia.
    Bo gdy nie wymieniam obiektywu - nie ma plamek (plamki). Wymiana w takich warunkach i raz na 10 razy i plamki się pojawiają. Robię to oczywiście w najmniej wilgotnym miejscu , w plecaku (gdy coś mogłoby przeszkadzać) i bagnetem do dołu (ale to takie oczywistości).
    Ostatnio edytowane przez Bigger ; 01-06-2006 o 12:23

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja używane 20D odradzam i to mocno. Obecnie wielu profi z rynku fotografii ślubnej wymienia swoje wymęczone 20D na nowsze zabawki (30D lub 5D) i bardzo łatwo trafić potężnie wymęczony sprzęt.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów