werusq, witaj.
Skoro mówisz o wysokich cenach Domke, znaczy że się za nimi rozglądałaś.
Generalnie czym niższa liczba w nazwie modelu, tym torba więcej pomieści no ale też wyższa cena.
F1X to już olbrzym.
Ja używam F-2. Ten model jest produkowany niezmieniony od 40 lat.
Zmienił się tylko insert w środku (dzisiaj obiektywy są jednak dużo większe, jasne zumy mają dużą średnicę itd). Torba od lat uchodzi za kultową, jest to ulubiony model fotografów wojennych i fotoreporterów.
Torba na zewnątrz wygląda jak szmata na ramieniu, bo tak ma wyglądać, żeby miedzy innymi nie kusić złodziei. Ja kupiłem akurat czarny model, szukałem dlugo, konkretnie aby był fabrycznie przeciorany na brzegach (jaśniejsze fabryczne przetarcia), aby wyglądała na mocno zużytą i nie kusiła złodziei.

Ze standardowym insertem, ustawiając go pośrodku torby, F-2 pomieści:
- insert a w nim 4 szkła (w tym 70-200/2.8 powinien wejść luźno bez osłony, z osłoną trochę ciężej - będzie bardzo ciasno ale też wejdzie).
- 2 body po bokach insertu
Nie wliczam bocznych kieszeni.

Dodatkowo torba ma kieszenie na krańcach (kieszenie sztywne, jednak nie ma w środku pianki) - tam wejdzie spokojnie obiektyw pokroju 24/1.4 lub 100/2.8 i takie podobne.
Dodatkowe dwie kieszenie na szpargały są pośrodku.
Torba dla mnie nie jest ani za duża, ani za mała.
Gdybyś jednak potrzebowała czegoś troszkę mniejszego, szukaj F-3X lub F-6 (ta jest juz stosunkowo mała).

Zamiast Allegro - poszukaj na ebayu. Jest szansa że znajdziesz używaną w fajnym stanie, za niską cenę.
Nie zrażaj się do firmy cenami 600 zł które widzisz na allegro ;-)
Zresztą, używki na Allegro, gdy sie zdarzają, też schodzą bardzo tanio (przynajmniej jeśli chodzi o jakość wykonania toreb).