Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 179

Wątek: Torby Mekko

Domyślnie

Mekko się ciężkie, Domke to inna liga. Te torby nie ważą. To jest ich ogromna, a jak widzę, nie zauważana zaleta. Są leciutkie, nawet F1X. Mekko R1x jest dużo cięższa. Ma niepotrzebną klapę na zamek, w Domke świadomie tego nie robią. Jeśli nie nosisz więcej niż 4x szkło+ duże body+ lampa to wystarczy F2, jeśli mniej to super jest Domke f6, jeśli dużo to F1X. Warto wydać te pieniądze.

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMA Zobacz posta
    Ma niepotrzebną klapę na zamek
    Tą klapę usunąłem zaraz po zakupie, ciężaru to znacząco nie zmieniło chociaż parę deko lżej. Zgadzam się że Mekko to nie Domke, tylko ta cena :-D
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Domyślnie

Masz klapę główną, pod nią klapę na zamek nie usuwalną, a na niej na dodatek kieszeń na rzep - i jak to ma nie ważyć....W Domke F1X jest tylko główna klapa na klamry i wystarcza.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Jak dobrze zogranizujesz miejsce w f2 to włożysz 2x body z gripem powiedzmy 7d i 5d plus 4 szkła lampe i trochę akcesoriów w postacji filtrów,bateri i innych pierdół, a wiem to z własnego doswiadczenia

Co do f1x to straszny wór wielki, f2 jest sporo bardziej kompaktowa i poreczna a przy tym czesto wcale nie mniej do niej wejdzie.

Jak ktoś zamierz nosić w pełni zapakowaną powiedzmy własnie f2 to polecam zakupić shoulder pada za ok 80-100zł który mocno poprawia komfort noszenia torby,róznica jest spora pomimo iż same pasy toreb domke są szerokie to i tak dają sie we znaki po dłuzszym noszeniu a z tym dodatkiem jest bardziej komfortowo
    EOS + L i kupa gratów ...

Bywalec Awatar Wojtko
    Miasto
    Okolice Gorzowa

Domyślnie

Witam. Mam obecnie torbę MEKKO REPORTER R1X, prędzej użytkowałem Domke F2. Nie silę się na porównanie obu modeli, nakreślę jednak kilka spostrzeżeń. Spotkałem się gdzieś z opinią, iż Domke F2, mimo że ogromna nie jest, to jest bardzo pakowna; prawda (mniejsza od Mekko R1X). W Domke F2 mieścił się D700 z gripem, D300, N80-200, N20-35, N85, N35, N28-85 i SB 900. Przyznam jednak, że to maksymalne obładowanie; torba świetnie się nosiła, przylegała do ciała, umożliwiała łatwy dostęp do sprzętu. Raz bardzo zmokła, ale sprzęt w środku był suchy (torba nie ma żadnych dodatkowych zabezpieczeń przed deszczem).

Mekko natomiast to z zewnątrz gabarytowo zdecydowanie większa torba; w środku ma dużo wolnej przestrzeni; całość zabezpieczona jest odpowiednimi usztywnieniami, co zmniejsza przestrzeń wewnątrz praktycznie do tej jaką ma Domke F2. Zmieszczą się bez problemu dwa aparaty, dwa zoomy typu 24-70+ 70-200 i nawet 4 stałki wielkością zbliżone do N85 1.4. Lampę można śmiało włożyć do bocznych obszernych kieszeni. Trzeba przyznać, że większe gabaryty oraz usztywnienie wewnętrzne powiększają wagę torby. Pasek wg mnie całkiem znośny choć na początku dość sztywny. Domke jest zrobiona ze zdecydowanie bardziej "plastycznego" materiału- lepiej się nosi, ale jest mniejsza, a w środku mam mniej zabezpieczeń.

W Mekko irytują mnie rzucające się w oczy napisy po bokach, ale to można odpruć

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojtko Zobacz posta
    W Mekko irytują mnie rzucające się w oczy napisy po bokach, ale to można odpruć
    Jedna i druga torba ma napisy po bokach. Jeśli się nie podoba, to jak zauważyłeś zawsze można odpruć.
    Aktualne posiadam torby obydwu producentów równocześnie - MEKKO do magazynowania przewożonego sprzetu, DOMKE do noszenia.
    DOMKE jest lepiej spasowane, kanwas bardziej plastyczny, lepiej się uklada no i zdecydowanie lzejsza. Ogólnie obydwie są fajne.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 28-12-2011 o 00:05
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja jestem zadowolony z mekko. Mam odpowiednik domke f3x, przy czym oryginał jest prawie 2,5 raza droższy. Po ok 3 latach torba wygląda bardzo dobrze. Noszona praktycznie dzień w dzień, nie oszczędzana, używana zarówno jako torba foto jak i zwykła na miasto. Nic się nie przetarło, zamek ok, nic nie pękło, szwy całe. W deszczu ani razu nie przepuściła wilgoci do sprzętu. Mieszczę w niej body z uniwersalnym zoomem, 3 stałki, lampę i mam jeszcze sporo miejsca na akcesoria. Z wyjętym insertem przylega do ciała i w wygodzie nie ustępuje znacznie domke.
    celuloid warrior

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oswald Zobacz posta
    Ja jestem zadowolony z mekko. Mam odpowiednik domke f3x, przy czym oryginał jest prawie 2,5 raza droższy. Po ok 3 latach torba wygląda bardzo dobrze. Noszona praktycznie dzień w dzień, nie oszczędzana, używana zarówno jako torba foto jak i zwykła na miasto. Nic się nie przetarło, zamek ok, nic nie pękło, szwy całe. W deszczu ani razu nie przepuściła wilgoci do sprzętu. Mieszczę w niej body z uniwersalnym zoomem, 3 stałki, lampę i mam jeszcze sporo miejsca na akcesoria. Z wyjętym insertem przylega do ciała i w wygodzie nie ustępuje znacznie domke.
    Mekko nie produkuje dokladnego zamiennika F3X DOMKE. To są zupełnie różne konstrukcyjnie torby. DOMKE ma wszyte wewnątrz dwie miękkie kieszenie na obiektywy i ruchoma przegrodę. Nie ma wewnątrz wkładu piankowego, bo jest zbędny przy tej konstrukcji wnetrza. Dzięki temu torba jest dużo mniejsza gabarytowo, bardziej elastyczna i sporo lżejsza. Nie ma porównania - mam obydwie
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 03-01-2012 o 20:01
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No dokładnego zamiennika może nie, ale wiadomo o co chodzi, czyli o mekko f-03x :wink:
    celuloid warrior

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Naturalnie wiadomo o co chodzi. Miałem na myśli fakt, że obydwu tych toreb nijak nie da się porównać. Wszystko jest w nich inne począwszy od gabarytów a skończywszy na wnętrzu. Model który opisujesz, czyli Mekko F03X to typowa torba reporterska. Natomiast DOMKE F3X to typowa torba podręczna do której wkładasz lustro z obiektywem i dodatkowo 2 inne szkła po bokach, dwie kieszenie zewnętrzne na szpargały i ew. lampę i to wszystko. Mekko używam jako magazyn sprzetu do transportu autem, DOMKE jako torbę podręczną do plenerów i wypadów w miasto taka to różnica
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 03-01-2012 o 21:59

Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów