Strona 15 z 18 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 179

Wątek: Torby Mekko

Zablokowany

Domyślnie

F-10X to oznaczenie stosowane przez mekko w USA. To te same torby. Co do domke to ona ma przecież klasyczny insert 4 komorowy w standardzie. Możesz sobie do na foto zaadaptować, a w drugiej części nosić inne duperele. Nie wiem, czy ty pisałeś o mekko wspominając o F1X (to są oznaczenia domke - mekko mają zamiast F literę R). Jeśli o mekko to tam jest zupełnie inne rozwiązanie insertowe. Cała komora to jeden insert dowolnie konfigurowany jak np w plecakach. Ale też można podzielić sobie torbę.

Awatar strawfake
    Miasto
    ZG, Lubuskie

Domyślnie

Czytając ten topic spojrzałem na swoją f-803 i stwierdziłem, że przyda jej się pranie.
    Sęk w tym, że nie wiem czy to jej nie zaszkodzi. Na stronie producenta nie ma żadnych wytycznych co do pielęgnowania tej torby ;\

Jakieś sugestie?

Bywalec Awatar E.3
    Miasto
    Police/Szczecin

Domyślnie

sprawdź jak działa na nią proszek z wodą na jakiejś części, poza tym jeżeli wypierzesz ręcznie to nic nie powinno jej się stać - mekko to dobra firma.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    obawiałbym się tylko opcji pralka+wirowanie+suszenie
    Ostatnio edytowane przez E.3 ; 27-06-2010 o 22:10 Powód: Automerged Doublepost
    Moje graty: EOS 350D, C50 f/1.8 (plastik fantastik) i KIT

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Czyściłem ręcznie gąbką z lekkim detergentem (szare mydło)
    Torba jak nowa, nic się nie stało, insert też się ładnie odczyścił.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Ja posiadam plecak SafePaq BP2 i plecak/torbę Lowepro 102 AW.
    Więc przyszedł czas na jakąś torbę. Zależy mi żeby:
    1) Nie rzucała się w oczy
    2) Była w miarę pakowna, ale jestem niska i nie chce wyglądać jakbym w góry jechała
    Mój sprzęt to Canon 50D + 18 - 135 f/3,5-5,6 IS + 70 - 200 f/2,8L USM + 580 exII
    W najbliższym czasie planuję zakup analogowego Canona 1V (a jeśli nie znajdę 1N RS) i Canon 14 lub 15 mm.
    Potem pewnie dokupię parę stałek.

Szklarnia się powiększa, ale torba będzie mi potrzebna głównie do fotografii ulicznej, może czasem na koncert.
    Myślałam o torbach Domke, ale cena i dostępność mnie zabiła.
    Myślę, że Mekko może być fajną alternatywą, tylko nie mogę się zdecydować na żaden model :<
    Może ktoś coś doradzi, z góry wielkie dzięki!

Domyślnie

werusq, witaj.
    Skoro mówisz o wysokich cenach Domke, znaczy że się za nimi rozglądałaś.
    Generalnie czym niższa liczba w nazwie modelu, tym torba więcej pomieści no ale też wyższa cena.
    F1X to już olbrzym.
    Ja używam F-2. Ten model jest produkowany niezmieniony od 40 lat.
    Zmienił się tylko insert w środku (dzisiaj obiektywy są jednak dużo większe, jasne zumy mają dużą średnicę itd). Torba od lat uchodzi za kultową, jest to ulubiony model fotografów wojennych i fotoreporterów.
    Torba na zewnątrz wygląda jak szmata na ramieniu, bo tak ma wyglądać, żeby miedzy innymi nie kusić złodziei. Ja kupiłem akurat czarny model, szukałem dlugo, konkretnie aby był fabrycznie przeciorany na brzegach (jaśniejsze fabryczne przetarcia), aby wyglądała na mocno zużytą i nie kusiła złodziei.

Ze standardowym insertem, ustawiając go pośrodku torby, F-2 pomieści:
    - insert a w nim 4 szkła (w tym 70-200/2.8 powinien wejść luźno bez osłony, z osłoną trochę ciężej - będzie bardzo ciasno ale też wejdzie).
    - 2 body po bokach insertu
    Nie wliczam bocznych kieszeni.

Dodatkowo torba ma kieszenie na krańcach (kieszenie sztywne, jednak nie ma w środku pianki) - tam wejdzie spokojnie obiektyw pokroju 24/1.4 lub 100/2.8 i takie podobne.
    Dodatkowe dwie kieszenie na szpargały są pośrodku.
    Torba dla mnie nie jest ani za duża, ani za mała.
    Gdybyś jednak potrzebowała czegoś troszkę mniejszego, szukaj F-3X lub F-6 (ta jest juz stosunkowo mała).

Zamiast Allegro - poszukaj na ebayu. Jest szansa że znajdziesz używaną w fajnym stanie, za niską cenę.
    Nie zrażaj się do firmy cenami 600 zł które widzisz na allegro ;-)
    Zresztą, używki na Allegro, gdy sie zdarzają, też schodzą bardzo tanio (przynajmniej jeśli chodzi o jakość wykonania toreb).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No właśnie mają np. w interfoto, gdzie wspomniana f-2 kosztuje 700 zł xD
    Jak zobaczyłam to sobie pomyślałam, że wolę do szkiełka jakiegoś dołożyć, bo tam mają stosunkowo tani sprzęt.

Ale dzięki, będę się rozglądać na allegro, a jak nie na abay
    Marzy mi się czarna...

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Poszukaj R1X Mekko mam takową i jestem zadowolony.
    Chociaż dla kobiety może być odrobinę za ciężka
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

jest u nasz człowiek na allegro który sprowadza te torby sam u niego kupowałem f2 w dobrej cenie i jestem zadowolony
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werusq Zobacz posta
    Witam
    Ja posiadam plecak SafePaq BP2 i plecak/torbę Lowepro 102 AW.
    Więc przyszedł czas na jakąś torbę. Zależy mi żeby:
    1) Nie rzucała się w oczy
    2) Była w miarę pakowna, ale jestem niska i nie chce wyglądać jakbym w góry jechała
    Mój sprzęt to Canon 50D + 18 - 135 f/3,5-5,6 IS + 70 - 200 f/2,8L USM + 580 exII
    W najbliższym czasie planuję zakup analogowego Canona 1V (a jeśli nie znajdę 1N RS) i Canon 14 lub 15 mm.
    Potem pewnie dokupię parę stałek.

Szklarnia się powiększa, ale torba będzie mi potrzebna głównie do fotografii ulicznej, może czasem na koncert.
    Myślałam o torbach Domke, ale cena i dostępność mnie zabiła.
    Myślę, że Mekko może być fajną alternatywą, tylko nie mogę się zdecydować na żaden model :<
    Może ktoś coś doradzi, z góry wielkie dzięki!
    Do takiej ilości sprzętu polecam MEKKO Reporter R4 - właśnie nabyłem i jest naprawdę sporo miejsca na szkła i inne graty
    Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    jest u nasz człowiek na allegro który sprowadza te torby sam u niego kupowałem f2 w dobrej cenie i jestem zadowolony
    Bartek, podziel sie swoją wiedzą i wrzuć mi namiary na PW
    Potrzebuję jeszcze jedną mniejszą, bo nabylem ogromniastą
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 23-02-2011 o 23:50 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 15 z 18 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów