Lepszy, drozszy, rzadszy.Zamieszczone przez Przemo(c)
Lepszy, drozszy, rzadszy.Zamieszczone przez Przemo(c)
No to licytujemy Pentacona. Dziękuję za porady i sample zdjęć. Mam nadzieję, że uda mi się wygrać tą aukcję.![]()
pzdr
Zamieszczone przez Przemo(c)
Ja chyba ze 2 czy 3 razy mialem taka nadzieje ale Pentacony, ktore licytowalem osiagaly kosmiczne (tzn dla mnie nieakceptowalne) ceny... dlatego w koncu wzialem Taira.
Dzieki takim niektorym aukcjom z licytacja o M42 zaczalem naprawde wierzyc w dodatkowe konta/znajomych sprzedawcow byle tylko podbijac cene![]()
Ja jednak nie tracę nadziei i ducha nie gaszę. Relacja z licytacji w niedzielę. :-D
No i się nie odezwał. pewno nie przeżył cenyA poważnie, piszę, bo temat może się wielu jeszcze przydać. Pentacon jest lepszy niż jego drugi enerdowski kuzyn i ma "wygodniejszą" obudowę. Warto je taszczyć w teren dla jasności, która ułatwia nastawianie ostrości. Tair miałem (no właśnie - miałem). Ale też jest całkiem niezłym obiektywem. Jeśli nie przeszkadza sposób nastawiania ostrości, można kupić. Pozostałych nie znam. Padło też ostrzeżenie przed obiektywem lustrzanym. Jeśli dobry, a tu ruskie są w czołówce, to ma dwie zalety - krótszy i lżejszy niż soczewkowy o tej samej ogniskowej. A tu rozmiar ma znaczenie. Nawet na statywie. Chyba, że mamy podnoszone lustro. I choć z reguły ciemne (8), to jednak sporo zalet. Pentacon 500 sprzedałem, nie tylko dlatego, że wielki i ciężki, ale optycznie słabszy niż 300. Miał jednak dużą zaletę. Wygodny do siadania futerał :mrgreen
Ostatnio edytowane przez rozsądny ; 12-09-2017 o 15:32 Powód: błąd w pisowni