To "nasankowe" światło miało być na śluby - moje główne na aparacie (odbite od sufitu), a do tego jakieś w tle, gdzieś w ciemnych kątach sali. Więc na początek mam to - potem zobaczymy, jak będą rosły apetyty![]()
To "nasankowe" światło miało być na śluby - moje główne na aparacie (odbite od sufitu), a do tego jakieś w tle, gdzieś w ciemnych kątach sali. Więc na początek mam to - potem zobaczymy, jak będą rosły apetyty![]()
Patrzę na to raczej w ten sposób, że do istniejącego setupu (lampa na body) dokładam dodatkowe źródła światła, więc to nadal progres. Co z tego będzie docelowo - wiedzieć mi niepodobna. Na razie mam 430EX-RT w domu, w drodze jest YN-600 i akcesoria. Sprawdzę jak się walczy z dodatkowym punktem świetlnym i być może kolejnym krokiem będzie właśnie transmiter![]()
A więc dorobiłem się triggera YN-E3 i udało mi się nawet dojść do porozumienia między wszystkimi lampami a triggerem. Mam dwa pytania - bo jak sądzę, coś robię źle
1. Canon 430ex III-RT reaguje wyraźnie wolniej niż YN600EX. Nie wiem czy to kwestia preferencji Yongnuo/Yongnuo, czy czegoś innego, ale ewidentnie jest ok. 0,5s opóźnienia między błyskami mimo, że lampy są w tej samej grupie.
2. Nie jestem w stanie kontrolować ani zooma ani ekspozycji w lampie canonowskiej. Yongnuo reaguje na wszelkie zmiany, natomiast Canon udaje, że nie widzi i nie słyszy. Czy pomijam jakieś ustawienie, czy po prostu ta współpraca Yongnuo/Canon ma takie ograniczenia?
Sterownik YN-E3 pierwsza czy druga wersja ? Ja mam II wersje i tylko ekspozycją się da sterować zarówno w YN jak i canon 600exII.
Także u Ciebie podejrzewam kwestia starego softu i dlatego nie widzi 430III
Ja mam wersję z rzymską II i bardziej niż kontrolą zooma przejmuję się tym delayem. To jest normalne, że canonowska lampa odpala później? Przecież będę miał duchy na zdjęciu przy dwóch niesynchronizowanych błyskach.
Nie, no coś jest ewidentnie nie tak. U mnie tego nie ma.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200