Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Eneloop - lampa pokoazuje rozłądowaną baterię

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Eneloop - lampa pokoazuje rozłądowaną baterię

Czy masz dostęp do jakiegokolwiek miernika? Może się zdarzyć, że jeden akumulator z kompletu ma jakiś problem (choć ładowarka powinna to wykryć).
    Nie napisałeś, czy lampa sygnalizuje rozładowanie baterii i wcale się nie ładuje, czy ładuje się normalnie, tylko martwi Cię sygnalizacja rozładowania? Lampy były projektowane na zasilanie z czterech ogniw AA, każde ogniwo ma napięcie 1.5V, i spada powoli w miarę rozładowania. Cztery sztuki - 6V. Akumulatorki mają 1.2V, krótko po wyjęciu z ładowarki mogą mieć więcej, ale szybko spada do tego ok. 1.2V, czyli komplet "pełnych" akumulatorów ma 4,8V, czyli tyle, co trochę rozładowane ogniwa. Jeśli akumulatorki są "nie pierwszej świeżości" (albo wprost, jeden z nich jest w znacznie gorszym stanie), to komplet może mieć tak niskie napięcie, że lampa potraktuje je jako "wyczerpane baterie" i to zasygnalizuje.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie Odp: Eneloop - lampa pokoazuje rozłądowaną baterię

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Czy masz dostęp do jakiegokolwiek miernika? Może się zdarzyć, że jeden akumulator z kompletu ma jakiś problem (choć ładowarka powinna to wykryć).
    Nie napisałeś, czy lampa sygnalizuje rozładowanie baterii i wcale się nie ładuje, czy ładuje się normalnie, tylko martwi Cię sygnalizacja rozładowania? Lampy były projektowane na zasilanie z czterech ogniw AA, każde ogniwo ma napięcie 1.5V, i spada powoli w miarę rozładowania. Cztery sztuki - 6V. Akumulatorki mają 1.2V, krótko po wyjęciu z ładowarki mogą mieć więcej, ale szybko spada do tego ok. 1.2V, czyli komplet "pełnych" akumulatorów ma 4,8V, czyli tyle, co trochę rozładowane ogniwa. Jeśli akumulatorki są "nie pierwszej świeżości" (albo wprost, jeden z nich jest w znacznie gorszym stanie), to komplet może mieć tak niskie napięcie, że lampa potraktuje je jako "wyczerpane baterie" i to zasygnalizuje.
    Tak mam miernik.
    W tej chwili robi się "refresh". Od wczoraj ciągle pokazuje że rozładowuje aku.
    Wątpię żeby jeden był walnięty bo zawsze trzymałem je w tym samym zestawie
    A po włożeniu do lampy wyświetla się tylko przekreślona bateria.
    Aku mają 3-4 lata ale ostatnio ich nie używałem.
    Naładowałem je, ładowarka pokazała "full" ale w lampie nie zadziałały
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Uprawnienia umieszczania postów