Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Eneloop - lampa pokoazuje rozłądowaną baterię

Domyślnie Odp: Eneloop - lampa pokoazuje rozłądowaną baterię

Na "Elektrodzie" uzyskałem taką odpowiedź. Skoro dostałem to się dzielę.

5 lat, nie wiadomo ile cykli ładowania przeszły, nie wiadomo jak przechowywane. Czyli znowu trzeba podsumować zasady używania akumulatorów niklowo metalowo wodorkowych.
    Akumulatory szczelne, ale mają zawór pozwalający upuścić gazy gdy ciśnienie wewnątrz jest zbyt wysokie. Gazy to para wodna lub tlen i wodór gdy dojdzie do elektrolizy. Na szczęście BC700 nie przegrzewa akumulatorów.
    Prąd łądowania - 0,1C ok, ale ładowarka z wykrywaniem spadku napięcia (minus delta v) ładowanego akumulatora nie nadaje się do tak małych prądów. Spadek jest zbyt mały. Wyraźny efekt widać przy prądzie 0,5 C (dokumentacja akumulatorów Panasonic Eneloop), zatem 0,7 A to nic strasznego,a ułatwić może zakończenie ładowania. Tyle teoria. Praktyka mówi, że BC700 ma problem z kończeniem ładowania przy prądzie 0,7 A. Przy prądzie ładowania 0,5 A radzi sobie lepiej. Może to cecha mojego egzemplarza, a może wszystkich innych?
    Co lubią akumulatory NiMH? Lubią być naładowane. Pomysły z rozładowaniem (do jakiego napięcia??) należy wyrzucić do śmietnika. Wykonujesz niepotrzebnie jeden cykl dodatkowy i skracasz żywotność akumulatora. Efekt pamięci? To nie ten typ akumulatora. Efekt pamięci występuje w akumulatorach niklowo kadmowych. Niklowo metalowo wodorkowe są od niego wolne, ale może wystąpić efekt leniwej baterii. Ma to miejsce gdy wielokrotnie akumulator jest rozładowany o tę samą pojemność i ładowany. W warunkach amatorskich nie wystąpi. Jest przereklamowany a wielu cwanych kombinuje by całkowicie rozładowywać inne rodzaje akumulatorów, co im szkodzi.
    Pomysł z przechowaniem w lodówce - praktycznie go nie ocenię, swoje akumulatory trzymam w temp. pokojowej. Niekiedy używałem ich w temperaturach powyżej zera i poniżej +10 stopni i wtedy te najstarsze odmówiły posłuszeństwa. Przechowanie w chłodzie lub nawet w mrozie nie powinno im szkodzić i to dopuszcza dokumentacja. Przechowanie w niskiej temperaturze powoduje spowolnienie procesów chemicznych - w tym procesów samorozładowania. Nie można tych akumulatorów ładować gdy mają ujemną temperaturę. O tym też mówi dokumentacja.
    Używasz akumulatory w lampie błyskowej, która pobiera duży prąd. Do takich celów są produkowane akumulatory profesjonalne o niższym oporze wewnętrznym. Zazwyczaj są w czarnych barwach. Możesz spróbować użytkować takie akumulatory. Powinny wytrzymać kilkaset pełnych ładowań. Wersja biała wytrzymuje dwa razy więcej. Wersje light nie nadają się do użycia w aparacie fotograficznym, lampie błyskowej czy ciśnieniomierzu, bo mają zbyt duży opór wewnętrzny i grzeją się.
    Poobserwuj jak się kończy ładowanie przy prądzie 700 mA i 500 mA. Weź pod uwagę, że zużyte akumulatory mają niższe końcowe napięcie ładowania niż akumulatory nowe.
    Rozważ kupno ładowarki z prądem ładowania 1 A lub 1,2 A. Możesz też przechowywać akumulatory w chłodziarce jeżeli Twoja kobieta wyrazi na to zgodę.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ale to nie jest taki efekt pamięci jak w przypadku NiCd. Z moich doświadczeń białe Eneloopy Sanyo po 12 latach działają jak nowema kilkuletnie Eneloopy Panasonic nadaj się tylko do myszy albo zegara ściennego.
    Eneloopów Sanyo już nie ma bo cały dział został sprzedany do ... Panasonica. Panasonic robił kiedyś własnego projektu akumulatory typu LSD o nazwie "infinium" (taki zamiennik eneloopów) i faktycznie były mało żywotne (po 2-3 latach pracy spadała drastycznie pojemność. Po zakupie nazwy i technologii od Sanyo to teraz Panasonic produkuje Eneloopy i są porządne.
    R3 + RF85LDS

Pełne uzależnienie

Tak jak napisałem mam Sanyo i mam Panasonic z napisem Eneloop i nie mogę powiedzieć, że Panasonic są porządne. W myszce do komputera czy zegarze ściennym działają ale rejestrator audio to już za duże dla nich wyzwanie (spadek napiecia jest tak duży, że na akumulatorach wyjętych z ładowarki rejestrator nie uruchamia sie) a co dopiero lampa błyskowa. Mam modelarską ładowarkę, która mierzy rezystancję wewnętrzną. Muszę w wolnej chwili pomierzyć te akumulatorki.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów