Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 153

Wątek: Przesiadka z N na C

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Przesiadka z N na C

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Ja na pokazy w zasadzie przestałem jeździć od czasu kiedy przerzuciłem się na Sony. Te kilka lat temu bezlustra do spottingu nie nadawały się zupełnie.
    Dzięki Canonowi zacznę jeździć na nowo. Może A1 czy A9 to bym sobie dał radę, ale mój A7R4 do pokazów nie nadawał się kompletnie.
    R5 sprawdził się chyba dobrze - przynajmniej jak na pierwsze podejście po kilku latach przerwy...

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20210821-073021004131-BH1A8218-CR3_DxO_DeepPRIME-1200.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	498,1 KB
ID:	6744

p,paw
    Dwa pytania mam do Ciebie.

Dlaczego A7R4 nie dawało rady? Zbyt wolny AF-C?

I drugie ważniejsze - miałem się wybrać na pokazy lotnicze do Kosakowa i nawet kupiłem sobie bilet spotterski, ale musiałem zostać w Łodzi. Czy szkło 100-400 dawałoby komfort zasięgu do ujęć takich jak na pokazanym Twoim zdjęciu, czy jednak im więcej MM w szkle tym lepiej? Pytam, może naiwnie, ale nigdy nie robiłem zdjęć na pokazach lotniczych, więc nie jestem w stanie określić odległości.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Przenosząc to na grunt motoryzacyjny

Jeżdze na chińczykach i to dobre opony, ale na autostradzie nie wolno przekraczać 90km/h.

Nikonem FM2 też się da zrobic dobre zdjęcie, ale to orka na ugorze i komu by się chciało męczyć.

To, czy się nadaje czy nie, to raczej kwestia wygody.

A te nowe R'ki to obecnie jakiś kosmos, z resztą chłopaki się już chwalili ile mieli zdjęć na których af nie wyrobił.

Sprzedaj nerkę kup R6.
    Przecież R6 kupujesz za dwie średnie krajowe
    Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
    Just Impress Me by TPS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez TPS Zobacz posta
    Dwa pytania mam do Ciebie.

Dlaczego A7R4 nie dawało rady? Zbyt wolny AF-C?

I drugie ważniejsze - miałem się wybrać na pokazy lotnicze do Kosakowa i nawet kupiłem sobie bilet spotterski, ale musiałem zostać w Łodzi. Czy szkło 100-400 dawałoby komfort zasięgu do ujęć takich jak na pokazanym Twoim zdjęciu, czy jednak im więcej MM w szkle tym lepiej? Pytam, może naiwnie, ale nigdy nie robiłem zdjęć na pokazach lotniczych, więc nie jestem w stanie określić odległości.
    Jeżeli chodzi o A7R4 - przy bardzo szybkich obiektach AF jednak miewał problemy, poza tym zdarzało się pomimo wskazywania poprawnego AF jednak trafiać "trochę za" lub "trochę przed". Szczególnie w trybie trackingu.

Co do pokazów - mm zawsze jest za mało ;-)
    Akurat zdjęcie, które pokazałeś - tutaj 400mm starczyło by zupełnie. Ogólnie to 400mm starcza na pokazach do wszystkiego tego co przelatuje w osi pokazów (czyli najczęścej nad pasem) - bo nad publicznością nie wolno latać już od dawna.
    Za to na to co dzieje się dalej - czyli na przykład w przypadku palników rzeczy najciekawsze (ostre zakręty na dopalaczu itp) dzieją się na tyle daleko, że na każdej ogniskowej będzie za mało - i trzeba cropować.

Na na SIAF mam taki pomysł, że nie będę focił tego co dzieje się poza linią pokazów - bo to szkoda nerwów, potem przeglądasz zdjęcia i masz piękny ostry jet z kondensacją na skrzydłach i pęknym dopalaczem, ale wszystko zajmuje 5% kadru
    W tym kontekści też nie bardzo widzę potrzebę posiadania 1.4x.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Bywalec
    Miasto
    far far away

@pawel.guraj znajomi stali pod płotem i w sobotę mieli piękne kadry wykręcania nad nimi czy nalotu czerwonych strzał - w niedzielę z tego co słyszałem warunki się zmieniły i już nie było tak dobrze. Generalnie w sobotę chyba oprócz naszych Limów to nikt jakoś specjalnie przed trybuną spotterską nie "tańcował" jak patrzyłem z boku. Mijanki, ratownictwo było na wysokości leżaków, większość rozejść też. Nie miałem spotterki ale tak jak patrzę - oprócz prezentów to przyloty w piątek i kołowania z/na stanowiska postojowe, brak głośników przed trybuną, więcej plusów tego nie widzę było coś więcej?
    ps. Nie mogę pary dyżurnej w niedzielę odżałować .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    @pawel.guraj znajomi stali pod płotem i w sobotę mieli piękne kadry wykręcania nad nimi czy nalotu czerwonych strzał - w niedzielę z tego co słyszałem warunki się zmieniły i już nie było tak dobrze. Generalnie w sobotę chyba oprócz naszych Limów to nikt jakoś specjalnie przed trybuną spotterską nie "tańcował" jak patrzyłem z boku. Mijanki, ratownictwo było na wysokości leżaków, większość rozejść też. Nie miałem spotterki ale tak jak patrzę - oprócz prezentów to przyloty w piątek i kołowania z/na stanowiska postojowe, brak głośników przed trybuną, więcej plusów tego nie widzę było coś więcej?
    ps. Nie mogę pary dyżurnej w niedzielę odżałować .
    Nie, absolutnie nie było żadnych bonusów - nawet trudno się było ich spodziewać. Niestety takie trybuny najcześciej stroją trochę z boku - tak więc to co dzieje się dla publiczności w osi centralnej - zawsze widać trochę z boku. Oczywiście lepszy widok na pas, przyziemienia lub starty (które w niedzielę oczywiście popsuła termika).
    Oczywiście dla wielu atrakcją było stoisko Cyfrowych, gdzie można było sobie pożyczyć fajny sprzęt.

A, no i własne kibelki ;-)

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o A7R4 - przy bardzo szybkich obiektach AF jednak miewał problemy, poza tym zdarzało się pomimo wskazywania poprawnego AF jednak trafiać "trochę za" lub "trochę przed". Szczególnie w trybie trackingu.

Co do pokazów - mm zawsze jest za mało ;-)
    Akurat zdjęcie, które pokazałeś - tutaj 400mm starczyło by zupełnie. Ogólnie to 400mm starcza na pokazach do wszystkiego tego co przelatuje w osi pokazów (czyli najczęścej nad pasem) - bo nad publicznością nie wolno latać już od dawna.
    Za to na to co dzieje się dalej - czyli na przykład w przypadku palników rzeczy najciekawsze (ostre zakręty na dopalaczu itp) dzieją się na tyle daleko, że na każdej ogniskowej będzie za mało - i trzeba cropować.

Na na SIAF mam taki pomysł, że nie będę focił tego co dzieje się poza linią pokazów - bo to szkoda nerwów, potem przeglądasz zdjęcia i masz piękny ostry jet z kondensacją na skrzydłach i pęknym dopalaczem, ale wszystko zajmuje 5% kadru
    W tym kontekści też nie bardzo widzę potrzebę posiadania 1.4x.

p,paw
    W kontekście szukania ciekawych kadrów na palnikach, to tak naprawdę trzeba się wybrać gdzieś w okolice lotniska i tam polować. Wiele osób tak robi, zresztą na SIAF mam taki pomysł, aby drugi dzień focić z okolic lotniska, ale zobaczymy jak wyjdzie.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 26-08-2021 o 22:02

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    W kontekście szukania ciekawych kadrów na palnikach, to tak naprawdę trzeba się wybrać gdzieś w okolice lotniska i tam polować. Wiele osób tak robi, zresztą na SIAF ma taki pomysł, aby drugi dzień focić z okolic lotniska, ale zobaczymy jak wyjdzie.
    Mam podobnie Szczególnie, że tam w okolicy jest linia kolejowa, na której można złapać fajnego towara ;-)

p,paw

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    W kontekście szukania ciekawych kadrów na palnikach, to tak naprawdę trzeba się wybrać gdzieś w okolice lotniska i tam polować. Wiele osób tak robi, zresztą na SIAF ma taki pomysł, aby drugi dzień focić z okolic lotniska, ale zobaczymy jak wyjdzie.
    W praktyce to oznacza, że bez układu z wojskiem lub a2a ściana szybko przychodzi i robi się nta ilości powtarzających się kadrów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    W praktyce to oznacza, że bez układu z wojskiem lub a2a ściana szybko przychodzi i robi się nta ilości powtarzających się kadrów.
    O to to. Ja już od dawna mam takie przekonanie, że palniki to nie dla tych maluczkich niewtajemniczonych.

p,paw

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    kmeg i Paweł, święte słowa" ograniczenia sprzętowo/miejscówkowe w połączeniu z termiką ograniczają Nam zabawę. Trochę sytuację ratują przyloty/odloty i treningi bez publiczności no i znajomość miejsca pokazów. "Once I have a dream" że mam aparat z matrycą jak w R5 i stałkę 600 mmm f/4, która waży 1 kg
    a wujek generał ... .

pozdr,MK.

Miasto
    Rybnik

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	EPGK2101.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	1,09 MB
ID:	6753
    Witajcie
    Zdjęcie zrobione zestawem R5 + 100-400 f 4,5-5,6 pokazy w Gdyni z terenu publiczności.
    Tak sobie czytam co tu piszecie. Sprzęt daje radę i to bardzo dobrze. Coś podobno magneta szwankuje ale może trzeba zmienić ustawienia balansu bieli w body.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów