Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 153

Wątek: Przesiadka z N na C

Bywalec
    Miasto
    far far away

Domyślnie Odp: Przesiadka z N na C

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ketchup, nie wiem gdzie tu jest Twoje imie i nazwisko.

Zauważ co sam cytujesz ze stwierdzeń Bresia:
    Bo dokonał edycji po jakimś czasie, odnośnie Darka to zaczął również on pisać to jak miałem się odnosić - bezosobowo ? Żeby było śmiesznie z Darkiem jestem w kontakcie i był niezły ubaw .

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta

No tak. Bo przecież Nikon Z6 (entry-level) to zupełnie ta sama półka technologiczna, co R5 (semi-professional). Zapewne żadnego znaczenia nie ma również to, że Z6 Nikona to pierwszy pełnoklatkowy bezlusterkoweic Nikona a Canon R5 to już trzecia generacja bezlusterkowców pełnoklatkowych po R i RP (no i R6 po drodze). Takie tam drobiazgi.

Odnośnie zdjęć 10-letnim Canonem 5D na rajdach samochodowych i crossie pisałem oraz dałem przykłady tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1424586

Znowu umiejętne omijanie niewygodnych faktów o których pisałem - R5 i R6 mają te same AF tak jak Z6 i Z7 oraz Z6 II z Z7 II ( Z6 nawet podobno szybszy bo ma mniej punktów do ogarnięcia - nie zauważyłem), więc jak piszę o R5 to chyba logiczne że tyczy się też R6 tak by z logiki wynikało. Druga sprawa daje video z testu Z7 II czyli najwyższego bezlustra 2 generacji Nikona odpowiednika R5 Canona i też źle zero reakcji, nawet próby wytłumaczenia że może specjalnie to zrobili. Przecież tam widać jak to się tnie jakbym swoją Z6 widział a to Z7 II topowy model - masakra tak jakbym pisał w innym języku - szkoda czasu .
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 10-07-2021 o 22:30

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

O jesssssssssssssssu

Nikon Z6 miał premierę 2018-08-23 równolegle z Canonem R z 2018-09-05. Jeśli chcesz coś do czegoś porównywać - to wyłącznie te dwa aparaty, bo tylko one mają porównywalne parametry techniczne!!!!!!

Zafiksowałeś się na porównanie R5 do Z6 niemożebnie canon R5 to półka sony A9 i w Nikonie nie ma jej odpowiednika.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 10-07-2021 o 22:54
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Bywalec
    Miasto
    far far away

O jesssssssssssssssu

Nikon Z6 miał premierę 2018-08-23 równolegle z Canonem R z 2018-09-05. Jeśli chcesz coś do czegoś porównywać - to wyłącznie te dwa aparaty, bo tylko one mają porównywalne parametry techniczne!!!!!!
    Hallo czytasz coś oprócz siebie - piszę od jakiegoś czasu o Nikonie Z7 II (wrzucam film pokazujący zaje...stą pracę jego wizjera i AF) który miał premierę 14 października 2020 roku ale co tam pisz dalej.

Ale jakby przyjąć twoją chorą logikę że Z6 jest entry-level niedomagającym już sprzętem to chyba dobrze zrobiłem że zmieniłem na full wypas funkiel nówkę R5 ? Albo może źle zrobiłem - bo się już pogubiłem - nie tak dawno pisałeś że na starszym sprzęcie zrobisz lepiej

W sumie w międzyczasie zrobiłem mały rekonesans, trochę opinii zebrałem, to nie pierwsze forum i nie pierwszy twój super aparat więc - tak masz rację źle zrobiłem przepraszam że zmieniłem Z6 na R5 więcej tego nie zrobię bye .
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 10-07-2021 o 23:00

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Zafiksowałeś się na porównanie R5 do Z6 niemożebnie R5 to półka A9 i w Nikonie nie ma jej odpowiednika.
    Nie widzę w tym nic dziwnego użytkownik porównuje coś nowego co kupił do czegoś co miał / ma. Wskazując na jakich polach widzi istotne dla siebie usprawnienia.

Ketchup, nie, Z6 i Z7 nie mają takiego samego AF, zresztą potem w nawiasie to potwierdzasz, że Z6 ma szybszy, bo mniej punktów, ja dopiszę, że Z7 ma dokładniejszy - mniejsze punkty. Każdy z tych modeli ma inną czułość AF, druga generacja zeszła też znacząco niżej jesli chodzi o detekcje (ze 2EV niżej, zależy jaki model).
    Podejrzewam, że R5 i R6 też się różnią w niuansach. A to o niuanse biega.
    Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    Znowu umiejętne omijanie niewygodnych faktów .. .
    Też je omijasz
    Zakładam, że R5 ma najlepszy AF z omawianych tu aparatów. Natomiast odnoszenie go do Z6 (pierwszej generacji) wypacza mocno porównanie. Bo porównujesz podstawowe body, Nikona Z6 z roku 2018, kosztujące nowe, aktualnie 6100 zł do najnowszego Canona R5 z roku 2021, cena aktualnie 18400 - dokładnie 3x tyle co stary Nikon. Jest lepszy, nikogo to chyba nie dziwi, ma lepszy AF. Tylko nie pisz bzdur, że Nikony Z sie nie nadają do focenia samolotów, bo miałeś jeden stary model a uogólniasz to na wszystko.
    Ty się nie musisz tłumaczyć, że zmieniłeś system, tylko nie pisz, że drugi system jest słaby, skoro nie jest. Musisz sobie udowadniać sensowność zakupu? Po co, to Twoje decyzje i nic innym do tego.
    R3 podobno będzie miał wykrywanie samochodów i samolotów, to coś dla Ciebie.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Ketchup, gdybym miał kase to sam bym przeszedł na Canona R5, dla jasnej portretowej szklarni (typu 85/1.2, 50/1.2 70-200/2.8 24-70/2.8 i 135 jakiego jeszcze nie ma), a tak kupiłem Z7 II. Sęk w tym, że mam kilka Nikonów i od groma optyki (lustrzankowej, na FTZ, ale lustrzankę mam nadal i ona zostaje, a D850 planuję). Tylko szklarnia Canona R to gigantyczny wydatek, ze 4-5 szkieł po ponad 10k każde, plus R5 i drugie body rezerwowe to .. 80-90 tys. Dziękuję. To mi sie nie zamortyzuje, ja mam kilka lat do emerytury.
    Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Nie widzę w tym nic dziwnego użytkownik porównuje coś nowego co kupił do czegoś co miał / ma. Wskazując na jakich polach widzi istotne dla siebie usprawnienia.
    Ale jak ktoś zmieniał Canona 50D czy 600D na Sony A7 mk3 i pisał, że Sony jest lepsze to tu ludzi wk... bo porównywał nieadekwatne aparaty. Czyż nie?

Bywalec
    Miasto
    far far away

Ketchup, nie, Z6 i Z7 nie mają takiego samego AF, zresztą potem w nawiasie to potwierdzasz, że Z6 ma szybszy, bo mniej punktów, ja dopiszę, że Z7 ma dokładniejszy - mniejsze punkty. Każdy z tych modeli ma inną czułość AF, druga generacja zeszła też znacząco niżej jesli chodzi o detekcje (ze 2EV niżej, zależy jaki model).
    Podejrzewam, że R5 i R6 też się różnią w niuansach. A to o niuanse biega.

Też je omijasz

Zakładam, że R5 ma najlepszy AF z omawianych tu aparatów. Natomiast odnoszenie go do Z6 (pierwszej generacji) wypacza mocno porównanie. Bo porównujesz podstawowe body, Nikona Z6 z roku 2018, kosztujące nowe, aktualnie 6100 zł do najnowszego Canona R5 z roku 2021, cena aktualnie 18400 - dokładnie 3x tyle co stary Nikon. Jest lepszy, nikogo to chyba nie dziwi, ma lepszy AF. Tylko nie pisz bzdur, że Nikony Z sie nie nadają do focenia samolotów, bo miałeś jeden stary model a uogólniasz to na wszystko.
    Ty się nie musisz tłumaczyć, że zmieniłeś system, tylko nie pisz, że drugi system jest słaby, skoro nie jest. Musisz sobie udowadniać sensowność zakupu? Po co, to Twoje decyzje i nic innym do tego.
    R3 podobno będzie miał wykrywanie samochodów i samolotów, to coś dla Ciebie.
    Gdzie napisałem że system Nikona jest słaby ? Od samego początku piszę że do moich zastosowań Z6,Z7 czy nowa generacja Z6 II i Z7 II nie wniosła tego co oczekiwałem. Nie dałem filmu Z6 mk1 kontra R6/R5 - tylko dałem recenzję Nikon D850 czy Nikon Z7 II gdzie definitywnie wygrał Nikon Z7 II poza dziedziną która mnie interesuje i o której pisałem od początku.

Na spokojnie ustalmy co widać wciągu następnych 60 sekund na tym nagraniu https://www.youtube.com/watch?v=31n0NJiFcvM&t=895s ? Czy to jest prawidłowa praca wizjera i AF dla topowego bezlustra Nikona Z7 II - nie ma nic mocniejszego na rynku od Nikona na razie ? Oglądając ten kawałem już pisałem widzę to samo co miałem w Z6. Testujący fotograf też zwaraca na te opóźnienia uwagę i konkluzja jest jedna - w tej dziedzinie zostań na D850 a później pada stwierdzenie że dopiero Canon R5 dał większy komfort przy tego typu szybkich zdjęciach. Mówią to ludzie którzy są zawodowymi fotografami - recenzja jest o Nikona produktach i we wszystkich innych dziedzinach przez 17 minut Nikon Z7 II wygra poza tymi 60-90 sekundami . Miałem Z6 2 lata, miałem do testów na lotnisku Z6 II i Z7 II - kolega ma zestaw D500+Z6 II ma te same obiekcje ale może jesteśmy wszyscy w błędzie czas pokaże .

Tak na marginesie bo dopisałeś o FTZ - z tego co widzę Canon nie utrudnia Sigmie, Tamronowi czy innym niezależnym dostawcom życia jak Nikon. Sigma 60-600 podpięta do R5 działa dla mnie idealnie czego się obawiałem, bo mając Z6 po aktualizacji któregoś firmware zaczął mieć problem Irix 15 mm 2.4 bo Nikon zmienił sobie zapis pewnych parametrów i profile w niektórych programach do obróbki przez pewien czas były zwalone. Dzięki przesłanym danym i testach od DxO dostałem licencję na kolejne rok na ich produkty . Adobe chyba też poprawiał profil. Sigma Sport 70-200 2.8 nowa na Z6 pożerała baterie wyraźniej szybciej niż natywne szkło, wyraźnie przy tym szarpiąc (podobno to kwestia innego rodzaju silnika). Dawno temu na dx Nikona D7100 też mi po któreś aktualizacji Sigma 17–50mm f/2.8 przestała prawidłowo pracować tam chyba był problem z podglądem. Tak więc tutaj chyba będzie spokój w tej kwestii. W Canonie byłem zdzwiony że samych "FTZ" jest 3 rodzaje - wytargowałem sobie w zestawie z pokrętłem sterującym i okazuje się że jest to dobre bo można np. jako przysłonę to ustawić. W Nikonie Z6 tylko jeden przycisk w Sigmie dało się oprogramować.

Jak masz dużo szkieł to zawsze zmiana systemu boli, nie ważne w którą stronę, bo sprzedając/dając w rozliczeniu sprzęt każdy chce Cię "ograbić". Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co dalej i wszystko przeliczyć na spokojnie a później działać wg. możliwości. Mam nadzieje że kolejne 5-6 lat wytrzymam.
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 10-07-2021 o 23:47

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Tak na marginesie bo dopisałeś o FTZ - z tego co widzę Canon nie utrudnia Sigmie, Tamronowi czy innym niezależnym dostawcom życia jak Nikon.
    Życzę, abyś się nie zdziwił co do Canona bo Saymang już wycofał ze sprzedaży szkła AF z mocowaniem RF. Wszystko w tym wątku:
    https://www.canon-board.info/threads...=1#post1423724

i tu:
    https://www.canon-board.info/threads...=1#post1423729

no i to:
    https://www.canonrumors.com/forum/th...f2-8-rf.40339/

Dodam, że każde szkło niezależnych producentów (Sigma itp) założone pod bagnet RF pracować będzie na starych protokołach EF o wielokrotnie mniejszej przepustowości około 80 kHz. A potrzeby protokołu RF to częstotliwość taktowania 400 kHz (wg danych z internetu).

Na marginesie to do bagnetu Nikona Z przez adaptery Techart TZE-01 i MC-11 podpinam najnowsze szkła Sony FE, Canona EF oraz najnowsze Sigmy Art https://i.imgur.com/qwtiKLh.jpg pod bezlustra serii DG DN z mocowaniem Sony FE https://i.imgur.com/Cvy9Lpq.jpg Tak więc nie wiem kto, komu bardziej utrudnia życie z inną optyką niż natywna.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 11-07-2021 o 00:13
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

.Tak na marginesie bo dopisałeś o FTZ - z tego co widzę Canon nie utrudnia Sigmie, Tamronowi czy innym niezależnym dostawcom życia jak Nikon.
    ??? Nie wiem jak zoomy supertele, ale stałki Sigmy Art chodzą wszystkim bdb. Mam tylko 85/1.4 ale znam ludzi z innymi ARTami i oni sobie chwalą prace na bezlustrach, (choć kilka osób sie skarżyło na 35/1.4). W dodatku dziwna sprawa, bo Tamron podaje, że AF działa z obiektywami G2 (nowy soft do wgrania) tymczasem ja mam jedno starsze szkło Tamrona (24-70/2.8VC) i ... ono działa (AF). Choć niby nie powinno

Co do Sigmy 17-50/2.8 - ona i kilka innych źle pracowały na kilku korpusach lustrzanek Nikona, ale chyba za krótko jesteś canonierem by słyszeć o problemach we współpracy kundelków z lustrzankami Canona. Arty w systemie Nikona robiły furorę, w Canonie tak średnio, ludzie byli przez lata uprzedzeni do szkieł niesystemowych, bo to w Canonie było więcej przypadków złej współpracy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-07-2021 o 00:08

Bywalec
    Miasto
    far far away

??? Nie wiem jak zoomy supertele, ale stałki Sigmy Art chodzą wszystkim bdb. Mam tylko 85/1.4 ale znam ludzi z innymi ARTami i oni sobie chwalą prace na bezlustrach, (choć kilka osób sie skarżyło na 35/1.4). W dodatku dziwna sprawa, bo Tamron podaje, że AF działa z obiektywami G2 (nowy soft do wgrania) tymczasem ja mam jedno starsze szkło Tamrona (24-70/2.8VC) i ... ono działa (AF). Choć niby nie powinno

Co do Sigmy 17-50/2.8 - ona i kilka innych źle pracowały na kilku korpusach lustrzanek Nikona, ale chyba za krótko jesteś canonierem by słyszeć o problemach we współpracy kundelków z lustrzankami Canona. Arty w systemie Nikona robiły furorę, w Canonie tak średnio, ludzie byli przez lata uprzedzeni do szkieł niesystemowych, bo to w Canonie było więcej przypadków złej współpracy.
    W sumie tylko sprawdzałem szkła które mnie interesują - czyli Canon też potrafi zaskoczyć i po aktualizacji coś przestawić ? Mam nadzieję że od Sportów 70-200 i 60-600 będzie się trzymał z daleka .

Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów