Cytat Zamieszczone przez TPS Zobacz posta
Dwa pytania mam do Ciebie.

Dlaczego A7R4 nie dawało rady? Zbyt wolny AF-C?

I drugie ważniejsze - miałem się wybrać na pokazy lotnicze do Kosakowa i nawet kupiłem sobie bilet spotterski, ale musiałem zostać w Łodzi. Czy szkło 100-400 dawałoby komfort zasięgu do ujęć takich jak na pokazanym Twoim zdjęciu, czy jednak im więcej MM w szkle tym lepiej? Pytam, może naiwnie, ale nigdy nie robiłem zdjęć na pokazach lotniczych, więc nie jestem w stanie określić odległości.
Jeżeli chodzi o A7R4 - przy bardzo szybkich obiektach AF jednak miewał problemy, poza tym zdarzało się pomimo wskazywania poprawnego AF jednak trafiać "trochę za" lub "trochę przed". Szczególnie w trybie trackingu.

Co do pokazów - mm zawsze jest za mało ;-)
Akurat zdjęcie, które pokazałeś - tutaj 400mm starczyło by zupełnie. Ogólnie to 400mm starcza na pokazach do wszystkiego tego co przelatuje w osi pokazów (czyli najczęścej nad pasem) - bo nad publicznością nie wolno latać już od dawna.
Za to na to co dzieje się dalej - czyli na przykład w przypadku palników rzeczy najciekawsze (ostre zakręty na dopalaczu itp) dzieją się na tyle daleko, że na każdej ogniskowej będzie za mało - i trzeba cropować.

Na na SIAF mam taki pomysł, że nie będę focił tego co dzieje się poza linią pokazów - bo to szkoda nerwów, potem przeglądasz zdjęcia i masz piękny ostry jet z kondensacją na skrzydłach i pęknym dopalaczem, ale wszystko zajmuje 5% kadru
W tym kontekści też nie bardzo widzę potrzebę posiadania 1.4x.

p,paw