Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 153

Wątek: Przesiadka z N na C

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Przesiadka z N na C

Jestem amatorem a nie profesjonalista i nie potrzebuje najnowszego sprzętu z hiper, mega AF-em. Tak więc jakby to nie ja mam "palący problem" i dawno przestałem gonić króliczka wykorzystując maksymalnie możliwości starych puszek. Próbowałem (jak widać bezskutecznie) uświadomić, że dowolnym aparatem można osiągnąć zamierzone cele. Ale jak widać, ani ja , ani znajomi się zupełnie nie znają używając starych i nowych aparatów ze stajni Nikona z nędznymi podróbkami AF-a. Dobry AF to wyłącznie w R5 i R6. Pozdrawiam i wielu udanych kadrów życzę.

ps.
    napisałeś już wszystko, dałeś przykłady, wszystko już wiemy.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 10-07-2021 o 08:16
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Bywalec
    Miasto
    far far away

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Jestem amatorem a nie profesjonalista i nie potrzebuje najnowszego sprzętu z hiper, mega AF-em. Tak więc jakby to nie ja mam "palący problem" i dawno przestałem gonić króliczka wykorzystując maksymalnie możliwości starych puszek. Próbowałem (jak widać bezskutecznie) uświadomić, że dowolnym aparatem można osiągnąć zamierzone cele. Ale jak widać, ani ja , ani znajomi się zupełnie nie znają używając starych i nowych aparatów ze stajni Nikona z nędznymi podróbkami AF-a. Pozdrawiam i wielu udanych kadrów życzę.

ps.
    Widzę jak wybiórczo czytasz i manipulujesz - pisałem o dwóch problemach czyli o evf lagu w trybie H+ oraz niedomagania AF - te dwie rzeczy mocno utrudniają to co robię. Gdyby tylko jedno z nic występowało to problemu by nie było.
    Od pierwszego postu założyłeś że ty wiesz wszystko najlepiej. I za wszelką cenę próbujesz udowodnić swoją tezę.
    Ja nie wtrącam się w twój gatunek fotografii - nigdzie nie napisałem ze Nikon ma coś nędznego - mało tego wielokrotnie pisałem że Z6 to dobry sprzęt ale nie w każdej dziedzinie. Pisałeś o znajomych i o swoich doświadczeniach pokaż tych znajomych zajmujących się fotografią lotniczą używających Z6/Z7 (może ich znam bo z kilkoma osobami mam kontakt i maja podobne poglądy i używają np zestawu D500 dynamika Z6 statyka lub wolniejsze akcje). Pokaż swoje zdjęcia lotnicze Z6 - jak nie masz zapraszam do Gdyni na koniec sierpnia będą pokazy (później Ostrava) udowodnisz swoją tezę. Do tego czasu pozwól, że ja zostanę przy swoich poglądach bazujących nie tylko na własnych doświadczeniach ale też na uwagach ludzi którzy siedzą w temacie foto lotniczego 15-20 lat i trochę już widzieli i przeżyli.

Ps. Jeśli wszystko da zrobić starszymi puszkami to po co Z6 brać , weź Zenita ET ma kilka rolek ORWO pokażesz mi że się mylę .

Początki nałogu

Jestem amatorem a nie profesjonalista i nie potrzebuje najnowszego sprzętu z hiper, mega AF-em. Tak więc jakby to nie ja mam "palący problem" i dawno przestałem gonić króliczka wykorzystując maksymalnie możliwości starych puszek. Próbowałem (jak widać bezskutecznie) uświadomić, że dowolnym aparatem można osiągnąć zamierzone cele. Ale jak widać, ani ja , ani znajomi się zupełnie nie znają używając starych i nowych aparatów ze stajni Nikona z nędznymi podróbkami AF-a. Dobry AF to wyłącznie w R5 i R6. Pozdrawiam i wielu udanych kadrów życzę.

ps.
    Ano tak to jest w życiu Candar, jedni wolą szybkie samochody i piękne kobiety, inni piękne samochody i szybkie kobiety. Czytając z boku Twoją wymianę myśli i doświadczeń z Ketchupem, argument o Tobie i twoich znajomych jako kontra Ketchup i jego znajomi z Nikonami jest jak błądzący AF Z6 w rękach Ketchupa - nietrafiony, bo juz wybrał Canona i jest z niego bardziej niż zadowolony, Jest nadzieja, że może po 9 miesiącach odkryje, że jest za mało kanciasty...

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

@Ketchup na tym forum Canon to zło wcielone. Chwalimy system na S, N i F.

Ciekawe jaka była by sytuacja, gdyby R5 kosztował 3K PLN.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez totamten Zobacz posta
    Ano tak to jest w życiu Candar, jedni wolą szybkie samochody i piękne kobiety, inni piękne samochody i szybkie kobiety. Czytając z boku Twoją wymianę myśli i doświadczeń z Ketchupem, argument o Tobie i twoich znajomych jako kontra Ketchup i jego znajomi z Nikonami jest jak błądzący AF Z6 w rękach Ketchup - nietrafiony, bo juz wybrał Canona i jest z niego bardziej niż zadowolony, Jest nadzieja, że może po 9 miesiącach odkryje, że jest za mało kanciasty...
    No i bardzo dobrze , że "Ketchup" jest szczęśliwy i zadowolony. O tym jest ten wątek - wszystkie inne aparaty i systemy są zawsze "nietrafione"a ich użytkownicy "błądzą", podobnie jak AF w ich aparatach.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    @Ketchup

Ciekawe jaka była by sytuacja, gdyby R5 kosztował 3K PLN.
    Pewnie jest jeszcze szansa, aby R3 tyle kosztował, wystarczy ładnie poprosić producenta

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    pozwól, że ja zostanę przy swoich poglądach bazujących nie tylko na własnych doświadczeniach ale też na uwagach ludzi którzy siedzą w temacie foto lotniczego 15-20 lat i trochę już widzieli i przeżyli.

Ps. Jeśli wszystko da zrobić starszymi puszkami to po co Z6 brać , weź Zenita ET ma kilka rolek ORWO pokażesz mi że się mylę .
    @Ketchup Nie mam czasu na kopanie archiwum z fotami z analogów, ale odnośnie aparatów z rzekomo słabym AF robiłem reportaż na 7 Rajdzie Lotos Baltic Cup https://www.youtube.com/watch?v=qX9h...nel=tomaszatmo przy padającym śniegu (dekadę temu) - vide zdjęcie wykonane https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...f5&oe=60EE429B Canonem 5D na środkowym czujniku AF z 70-200 2,8 L IS , też motocross https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...e7&oe=60EF5059 - tak więc wciąż nie uważam, że bez AF-a z hipernapędem z milionem punktów nie da się zrobić dobrych i celnych Zdjęć. A w Gdyni być może porobię foty na Air Show o ile zdążę wrócić z urlopu. Będziemy mogli wymienić uwagi - na co liczę. Radzę się nastawić z góry na parkowanie daleko za centrum.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 10-07-2021 o 11:34
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Na szczęście technologia idzie do przodu i mamy wybór kiepski Nikon czy dobry Canon.

Kiedyś to Polonezem... hehehe

Bywalec
    Miasto
    far far away

@Ketchup Nie mam czasu na kopanie archiwum z fotami z analogów, ale odnośnie aparatów z rzekomo słabym AF robiłem reportaż na 7 Rajdzie Lotos Baltic Cup https://www.youtube.com/watch?v=qX9h...nel=tomaszatmo przy padającym śniegu (dekadę temu) - vide zdjęcie wykonane https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...f5&oe=60EE429B Canonem 5D na środkowym czujniku AF z 70-200 2,8 L IS , też motocross https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...e7&oe=60EF5059 - tak więc wciąż nie uważam, że bez AF-a z hipernapędem z milionem punktów nie da się zrobić dobrych i celnych Zdjęć. A w Gdyni być może porobię foty na Air Show o ile zdążę wrócić z urlopu. Będziemy mogli wymienić uwagi - na co liczę. Radzę się nastawić z góry na parkowanie daleko za centrum.
    Widzisz i cały czas nie rozumiesz o co mi chodzi - zafiksowałeś się do AF - ostatni raz to napiszę - głównym moim zarzutem było opóźnieniu wizjera w Z6. W lustrzance nie ważne ile klatek ustawisz zawsze będziesz widział obiekt - jak widzisz obiekt to celujesz na środkowy czujnik i trafiasz. W Zetkach co pokazywał filmik który wrzucałem - po pierwszych 1-2 klatkach następowało opóźnienie, przy szybko poruszającym się małym obiekcie prostopadle do fotografa trudno było go utrzymać - tak trudno to zrozumieć ?

Co do zdjęć rajdy samochodowe czy motocross to nie moja działa ale kilka razy byłem na imprezach. Może się mylę ale wg. mnie te kadry które pokazałeś nie były jakoś technicznie trudne - pierwsze wysoki kontrast biel-czerwień, tunel gdzie samochód najeżdża na fotografa, brak opóźnienia bo to lustrzanka więc jak piszesz środkowy czujnik do tego jasne i dobre szkło, trudno coś tu zepsuć. To ja ci w kontrze dam moje trzy zdjęcia wykonane ciemnym (5.6) 12 letnim obiektywem manualnym bo miałem uszkodzony silnik AF za 500 zł na którego pro fotograf taki jak Ty by pewnie nie spojrzał:
    https://flic.kr/p/2hDyD35 - kilka chwil po przejeździe poprzedniego auta jeszcze kurz nie opadł, szybkie wtargnięcie na drogę zdjęcie i trzeba uciekać bo samochód się nie zatrzyma, ostrość wcześniej złapana na gałązkę krzaków - trzeba sobie radzić
    https://flic.kr/p/2hDwDhE - tutaj nie widać tego ale z lewej strony była nawrotka i ostrość jest złapana na beczę, wyszło słoneczko więc światło dostałem max
    https://flic.kr/p/2hDvVQb - tutaj ostrość była złapana na ten kamień na drodze.
    Na każdym moim zdjęciu ruch jest przewidywalny jak na pokazanych Twoich przykładach, różnica jest taka że samo szkło Twoje kosztowało x10 tyle co moje manualne .

Mając Z6 na meczach piłki nożnej też sobie radziłem z AF używając pola środkowego, ewentualnie łapiąc na stałych elementach gry (np. rzucie rożnym) ostrość na słupek czy poprzeczkę w zależności gdzie miałem stanowisko i czekałem na rozwój sytuacji. Póki robiłem stosunkowo wolne rzeczy Z6 mi nie przeszkadzało jednak na lotnisku od pewnego czasu zaczęła mnie drażnić więc czas na zmiany.

A jaka jest obecnie różnica mając R5 ? Przed chwilą wróciłem z testów na boisku koszykówki - na 320 zdjęć mam 300 ostrych reszta to jakieś moje kombinacje, zabawy stabilizacją Sigmy 60-600 albo ruszone bo ręką omdlała pod koniec. Już widzę, że zmieni mi się mój styl pracy - nie muszę iść na ilość klatek bo może coś zostanie w kadrze i będzie ostre, tylko skupić się na kadrze przy minimalnym wysiłku zapewnienia sobie ostrości . Aż nie mogę się doczekać żeby wziąć nowy sprzęt na sesję na lotnisku.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 10-07-2021 o 18:46 Powód: korekta cytatu

Miasto

Dyskusja akademicka. Wiadomo, że nowszy aparat Canon R5 z 2x większą matrycą i nowszym AFem za 4x większą kasę 20k zł przegoni kilkuletniego dziadka Nikona Z6 za 5k zł, w którym dopiero po aktualizacjach AF działa dopiero jak powinien. Nie wiem co i komu chcesz udowodnić, bo to oczywista-oczywistość, podobnie jak ta, że manualnymi szkłami też się się fotografować obiekty w ruchu (naprawdę nie chce mi się przekopywać swojego archiwum).

ps.
    Zakończmy ww. cytatem: "kiepski Nikon czy dobry Canon".
    Ostatnio edytowane przez candar ; 10-07-2021 o 18:46

Bywalec
    Miasto
    far far away

Dyskusja akademicka. Wiadomo, że nowszy aparat Canon R5 z 2x większą matrycą i nowszym AFem za 4x większą kasę 20k zł przegoni kilkuletniego dziadka Nikona Z6 za 5k zł, w którym dopiero po aktualizacjach AF działa dopiero jak powinien. Nie wiem co i komu chcesz udowodnić, bo to oczywista-oczywistość, podobnie jak ta, że manualnymi szkłami też się się fotografować obiekty w ruchu (naprawdę nie chce mi się przekopywać swojego archiwum).

Zasadnicza różnica przy zmianach sprzętu foto polega na tym, że niektórzy zmieniają systemy dla dostępu do znakomitych szkieł różnych producentów a inni zmieniają system dla nowszego technologicznie aparatu
    Ostatni raz masz https://www.youtube.com/watch?v=31n0NJiFcvM&t=895s porównanie D850 vs Z7 II - obejrzyj od tego momentu 14:55 do 16 minuty . To nie jest Z6 mk1 nie jest Z7 mk1 - "staruszków" z przed 3 lat tylko porównanie obecnie najnowszego najdroższego bezlustra Nikona ze staruszkiem lustrem D850 z 2016 roku - może tak zrozumiesz bo już inaczej się nie da. Widzę jak czytasz co się do Ciebie pisze - ja o opóźnieniu na ekranie a Ty o AF i 3 letnim "staruszkowaniu". Zabrakło już Ci argumentów ?

W sumie to bez sensu dalej z Tobą pisać bo czytasz co chcesz, odpisujesz jak Ci wygodnie - już rozumiem ilość postów w Twoim liczniku .
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 10-07-2021 o 18:51

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    W sumie to bez sensu dalej z Tobą pisać bo czytasz co chcesz, odpisujesz jak Ci wygodnie - już rozumiem ilość postów w Twoim liczniku .
    Zakończmy ww. cytatem: "kiepski Nikon czy dobry Canon".

ps.
    a zaślepkę do gorącej stopki do Canon R5, której nie dostałeś razem z aparatem za 20k zł kupisz poniżej:
    https://www.cyfrowe.pl/aparaty/jjc-z...1729&pozostale

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów